ZVEZA ZA DOLENJSKO PROTI MARIBORIZACIJI NOVEGA MESTA

| 27/11/2012

“Zveza za Dolenjsko se kot politična skupina, katere predsednik je na dveh županskih volitvah dobil večinsko podporo volivk in volivcev v Mestni občini Novo mesto, predvsem trudi, da bi v čim večji meri uresničila svoj volilni program. Spričo tega niti nimamo prostih moči in časa, da bi se ukvarjali s političnimi načrti in željami posameznikov in skupin, ki jim ljudje na volitvah niso zaupali večinske podpore in bi se zdaj radi na tak ali drugačen po bližnjici dokopali do oblasti. Enega od takšnih poskusov prepoznavamo tudi v t.i. »mariborizaciji« novomeške politične scene, za katero stojijo posamezniki, ki so jih polna usta demokracije, v resnici pa ne izbirajo sredstev za dosego svojih poniglavih ciljev. Da bi bila mera polna, nekateri med njimi sedijo celo v občinskem svetu.

Poskušamo razumeti čas in prostor, v katerem živimo, pri čemer se zavedamo zelo težkih gospodarskih in socialnih okoliščin, v katerih živijo posamezni občani. A se hkrati tudi zavedamo, da je prav gospodarstvo naše občine eno najbolj propulzivnih v Sloveniji in predstavlja enega ključnih gospodarskih stebrov države. To pa je osnova za socialno varnost večine naših občanov. Takšen položaj pomeni za Mestno občino Novo mesto predvsem skrb za pospešen razvoj različne infrastrukture, ki bo omogočala nadaljnji razvoj gospodarstva in družbenih dejavnosti. Prav zato bo župan na polovici, se pravi po dveh letih izvajanja sedanjega mandata, javnosti v kratkem predstavil dosežke kot tudi neuspehe in načrte pri izvajanju programa do konca mandata. Ocenjujemo, da je bilo v tem času na mnogih področjih veliko storjenega, veliko dela pa nas še čaka. Novo mesto tudi v teh zaostrenih ekonomskih okoliščinah pospešeno spreminja svojo podobo, kar lahko občanke in občani vsak dan ugotavljajo tudi na lastne oči. Vse to pa ne bi bilo mogoče, če bi ukvarjali predvsem s politično nestabilnostjo v občinskem svetu in temami, ki jih nam in javnosti skušajo vsiliti omenjeni akterji borbe za oblast ne glede na ceno. Prav zato je bila tudi ustanovljena stabilna koalicija v občinskem svetu, katere sestavni del je bil tudi ustrezen kadrovski načrt. Pri tem je treba še zlasti poudariti, da brez tega ne more funkcionirati nobena demokratično izvoljena oblast niti gospodarski subjekt. Skratka, vsak odgovoren pristop k izvajanju županskega programa tudi sam po sebi pomeni, da se mora vnaprej vedeti, kdo bo kaj delal in kakšno odgovornost bo s tem prevzel nase. Takšna so pač pravila igre v parlamentarni demokraciji, ki ji konsistentno sledi tudi vsa zakonodaja in ki jo je potrebno docela spoštovati. To pa je bila tudi temeljna podlaga, na kateri se je oblikovala sedanja politična koalicija v občinskem svetu.

Ne glede na številne prijave na vse mogoče naslove, je treba jasno povedati, da doslej niti župan niti nihče iz občinske uprave ni bil niti pravnomočno ovaden, kaj šele obsojen za dejanja, ki nam jih poskušajo prilepiti in inkriminirati naši »strički iz ozadja« in njihovi lakaji. Trdno smo prepričani, da se to tudi ne bo zgodilo. Če pa bi se, v Zvezi za Dolenjsko lahko rečemo, da premoremo toliko notranje demokratičnosti in odgovornosti, da bomo lahko sami počistili ljulko iz pšenice.

Vsekakor pa odločno odklanjamo pritlehne poskuse instrumentalizacije različnih marginalnih skupin za dosego partikularnih političnih ciljev, pri čemer bi se mimo vseh demokratičnih standardov (se pravi tudi brez volitev) okoristili predvsem njihovi nosilci. O tem, koliko škode bi s tem povzročili Novemu mestu in občini v celoti pa nihče med njimi niti ne razmišlja. Najbolj žalostno pa je, da ti isti pri vsem tem poskušajo za svojo raboto izkoristiti bodisi socialno ali kakšno drugo stisko ljudi.

Verjamemo, da tako razmišlja tudi večina občank in občanov v Mestni občini Novo mesto, ki so pripravljeni svojo politično voljo izražati na volitvah, ne pa z razbijaško akcijo na ulici, kar je poglavitni cilj omenjenih manevrov,” so sporočili iz Zveze za Dolenjsko.

 

 

Oznake:

Rubrika: Polis

Komentiranje je zaključeno.