ŽUPAN MUHIČ KAZENSKO OVADEN ZARADI POLITIČNE KORUPCIJE

| 26/08/2013
alojz-turk-alojzij-muhic2

Levo Alojz Turk, desno Alojzij Muhič. Glavna akterja korupcijskega škandala, s katerim se trenutno ukvarja državno tožilstvo.

Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu je potrdilo našo informacijo, da je s strani Policijske uprave Novo mesto prejelo kazensko ovadbo zoper župana Mestne občine Novo mesto Alojzija Muhiča. Ovadba se nanaša na razvpiti tajni koalicijski sporazum, ki ga je podpisal s predsednikom Slovenske ljudske stranke Novo mesto Alojzom Turkom, s katerim sta koruptivno razdelila najpomembnejše položaje v zavodih in podjetjih, ki jih obvladuje Mestna občina Novo mesto.

Za odziv smo se obrnili na tudi na kabinet novomeškega župana, iz katerega pa do objave prispevka nismo prejeli komentarja na kazensko ovadbo.

Povezava na prispevek, v katerem smo razkrili tajni sporazum Muhič Turk

Tajni sporazum Muhič – Turk, ki bo župana najverjetneje pripeljal pred sodišče

Državno tožilstvo je sporočilo, da je zadeva trenutno „v reševanju“. Policijska uprava Novo mesto je pojasnila, da so novomeški kriminalisti kazensko ovadbo na tožilstvo poslali v drugi polovici aprila. Alojzij Muhič je ovaden po kazenskem zakoniku in sicer po členu 257/2 KZ-1 UPB, ki opredeljuje kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja.

Policija niti tožilstvo nočeta govoriti o podrobnostih, vendar je primer bolj ali manj znan. Alojzij Muhič je kot županski kandidat podpisal tajno pogodbo s Slovensko ljudsko stranko in si z njo zagotovil njihovo podporo na lokalnih volitvah leta 2010. V zameno je Slovenski ljudski stranki obljubil položaje v občinski upravi, v javnih zavodih in v podjetjih, ki jih obvladuje Mestna občina Novo mesto. Še posebej ekspliciten je bil dogovor, da bo župan Muhič poskrbel, da bo Jožica Fabjan, sicer vplivna članica SLS, dobila mesto pomočnice direktorja Komunale Novo mesto.

Z zadevo se je ukvarjala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. V predhodnem preizkusu ugotovila so ugotovili razloge za sum, da sporno ravnanje vsebuje znake kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, in da je PU Novo mesto zaradi tega suma izvedla tudi policijsko preiskavo v predkazenskem postopku. Komisija je v okviru postopka od decembra 2012 sodelovala s policijo z izmenjavo informacij in podatkov o zadevi, konec meseca aprila 2013, pa je policija obvestila komisijo, da je sum utemeljen.

KPK je podala tudi stališče, “da takšni dogovori o zaposlovanju za nepolitične funkcije v nepolitične organe in njihova telesa, pomenijo nedopusten sistematičen klientelizem pri kadrovanju v javnem sektorju, na kar je opozorila tudi v svoji zadnji oceni stanja za leto 2013, ki je bila posredovana v DZ. Zaposlitve v občinski upravi, javnih podjetjih in podjetjih v občinski lasti morajo biti izvedene nepristransko, transparentno, odločitve za zaposlitev pa morajo sprejeti pristojni organi delodajalca po predpisanem postopku, kar vnaprejšnje dogovarjanje in obljubljanje v obliki zavez v koalicijskih dogovorih in pogodbah zagotovo ni.”

OZADJA IN POVEZAVE

Povezava na prispevek, v katerem smo razkrili, da je bil sporazum Muhič – Turk v celoti uresničen.

Povezava na prispevek o politični korupciji, klientelizmu in nepotizmu v Mestni občini Novo mesto.

Povezava na prispevek o tem, kako se kljub razkritju nadaljuje politična korupcija v Mestni občini Novo mesto: Imenovanje Boruta Novaka na mesto direktorja Knjižnice Mirana Jarca

Še eno politično imenovanje? – Imenovanje direktorja Zavoda za turizem Novo mesto

Tudi SDS je z Muhičem podpiral koruptiven sporazum

Pirnat o sporazumu Muhič – SDS: tudi to je korupcija

Vpletenost SD v politično trgovino: Dobili direktorski stolček v javnem zavodu

Novomeške kadrovske trgovine se je lotila tudi KPK

Za Muhiča pogodba ni sporna – KPK: To je sistematični klientelizem

Pirnat: Če je sporazum uresničen, je to kurupcija

Del rešitve? –  Ljudski nezaupnica?

Mnenje pravnika Rajka Pirnata o sporazumu Muhič – SDS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.