ZAKAJ NOVOMEŠKI ČUVAR

| 25/05/2012


V zadnjem letu je slišati nekaj o tem, da se v Novem mestu dogajajo zanimive stvari. Gospodarni in domnevno malo manj gospodarni najemi občinskih prostorov. Afere, povezane z občinskim nepremičninskim (ali, bolje rečeno, invalidnim) podjetjem. Bizarno zaključevanje avanture s športno dvorano Portovald. Prebujanje novomeške mladine v nekakšno novo novomeško pomlad, vendar hkrati njeno nezadovoljstvo, celo sramežljivi protesti. Smeti, ki so skorajda ostale v hišnih zabojnikih, vendar potem spet pospravljene neznano kam in za neznano število novcev.

O teh zgodbah nekaj slišimo. A velikokrat premalo, velikokrat z zamudo in velikokrat brez potrebnih ozadij. In velikokrat potem ko je marsikaj že izgubljeno, že zakockano.

Dolenjski mediji so raznovrstni, nekateri med njimi imajo že kar častitljivo tradicijo. Drugi so novi. In vsi se borijo za preživetje v času, ki novinarjem ni naklonjen. Veliko je dobrih in sem ter tja tudi kritičnih člankov in objav. A dostikrat tudi ni tistega ogledala, ki ga pričakujemo. Tisti, ki bi se v ogledalu znašel, je velikokrat hkrati tisti, ki ima v svojih rokah finančno pipico. Vse to iz dolenjske prestolnice dela mesto, v katerem se marsikdaj ne počutiš najbolje. Kot da bi prišel v gostilno s čudovitim razgledom, a zanič hrano. Tudi zato Novomeški Čuvar.

Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika beseda čuvar označuje tistega, ki si prizadeva, da se kaj ohrani. Razjezili so čuvarje morale in pravovernosti, je primer uporabe tega izraza, ki ga navaja slovar. Ali pa: Ta organizacija je čuvar pridobitev revolucije. V filmskem jeziku poznamo čuvarja kamere, se pravi tistega, ki skrbi za pravilno delovanje in vzdrževanje kamere med snemanjem. Obstaja tudi čuvarica. Na primer Čuvarica ognja v templju. In še: Babica je bila čuvarica družinskega ugleda. In še tretji primer: Pri mrliču je ostala samo stara čuvarica.

Ravno zadnji primer je značilen. Čuvar je torej tisti, ki si prizadeva, da se nekaj vrednega ohrani. Da ne izgine. Da se ne osami. Da se ne pozabi. Čuvar ni filozof, ne išče smisla in nesmisla. Ne preizprašuje starih pomenov niti ne išče novih vrednot. Prav tako ni nekakšen obrtnik ali umetnik. Skratka, ni nekdo, ki bi nekaj ustvarjal, ampak je tisti, ki ustvarjeno čuva. Tudi ni trgovec. Prej nasprotno: prizadeva si, da se ne bi trgovalo s tistim, kar je vredno.

Novomeški Čuvar je bil ustanovljen 2. marca 2012. Z delovanjem je začel maja 2012. Osredotoča se na zgodbe, ki zadevajo Novo mesto, Dolenjsko, vendar tudi Slovenijo, Evropo in svet. Išče in prepoznava politične, družbene, kulturne in socialne probleme v lokalnem okolju in o njih odkrito poroča javnosti.

Na uredništvu Čuvarja si želimo, da se uporabniki naših spletnih strani dejavno vključijo v proces nastajanja vsebin našega medija. Zato vas prosimo, da nas opozorite na zgodbo, o kateri bi po vašem mnenju morali poročati. Predlagajte sogovornika za intervju. Opozorite nas na šlamparijo, ki vas moti. Predlagajte pozitivne in negativne osebnosti, institucije ali dogodke za našo rubriko Termometer. Predlagajte vprašanje za rubriko Krožišče. Ali pa nam preprosto povejte svoje mnenje o Novem mestu, Dolenjski, Sloveniji ali svetu. Seveda si želimo, da nam poveste tudi vaš komentar o delu Čuvarja. Radi bi slišali pohvale ali kritike na naš račun.

Novomeški Čuvar je tako tisti, ki si bo prizadeval, da se ohranijo temeljne vrednote odprte, demokratične in liberalne skupnosti. Uredništvo si želi, da ga bo kot takega priznala tudi javnost.

 

 

 

 

Oznake: , ,

Rubrika: Komentar

Komentiranje je zaključeno.