FOTOPUB 2012: ZAČENJA SE NOVOMEŠKA EVROVIZIJA

| 23/07/2012

Idilično zavetje Krke bo letos gostilo že dvanajsti Festival dokumentarne fotografije Fotopub, ki ga organizira novomeški zavod LokalPatriot. Uradna otvoritev bo nocoj ob 19.00 v galeriji Simulaker.

Letošnji razstavni program se posveča predvsem prevetritvi koncepta Evrope. Novomeščani z umetniškim vodjo Nizozemcem Chrisom de Bodejem na čelu so letošnji festival zato naslovili s pomenljivim naslovom Evrovizija.

Chris pojasnjuje, da se Evropa sooča z velikimi spremembami, tako kulturnimi kot finančnimi. “Beseda dneva je postala beseda na črko »K«. K kot Kriza. Mnogo je vprašanj, ki si jih zastavljamo. Nova doba. Lahko bi celo rekli obdobje ponovne vzpostavitve. Med drugim tudi same Evrope”, pravi Chris.

K prevpraševanju teh konceptov bo pripomogel pester razstavljaljski program: George Georgiou (Grčija), Ragnar Axelsson – Rax (Islandija), Jaka Gasar (Slovenija), Matej Povše (Slovenija), Friso Spoelstra (Nizozemska) in drugi. Hkrati se bodo lahko obiskovalci festivala udeležili številnih predavanj, projekcij, filmskih večerov, vsakoletne Tribune ipd.

Jedro Fotopub dogajanja ostajajo fotografske delavnice, ki jih na različnih zahtevnostnih stopnjah vodijo svetovno priznani tuji in domači fotografi. Letošnjih delavnic se bo udeležilo preko 60 ljubiteljev fotografije. Poleg Anne Stevens, ki bo vodila multimedijsko delavnico, Uroša Abrama, ki bo ponovno prevzel začetno delavnico in Ervina Hladnika Milharčiča, ki bo vodil novinarsko delavnico, je največja pozornost gotovo na delavnici mokrega kolodija. To bo vodil Miša Keskenovič, mojster pionirskih tehnik, in njegov učenec Borut Peterlin. Gre za prvo delavnico o tej pionirski tehniki fotografije, ki je bila izumljena leta 1851. Napredni delavnici, ki ju bosta vodila Meta Krese in Piotr Malecki, sta bila v hipu polni, zato so organizatorji k sodelovanju povabili novega mentorja. To je mlad italijanski fotograf Alfredo D’Amato, ki je znan predvsem po osvojeni nagradi za najboljšo fotografijo Unicefa.

V četrtek, 26.7.2012, bo Fotopub tradicionalno podelil nagrado za najboljšo dokumentarno fotografsko zgodbo. Letos se organizatorji lahko pohvalijo s kar 32 prijavami iz 15 različnih držav. V tekmovalni, izbor, t.i. ožji izbor se je uvrstilo 11 projekcij. Javna predstavitev tekmovalnega programa za zmagovalca Četrtkove nagrade 2012, bo v četrtek, 26. julija, ob 21. uri na vrtovih Dolenjskega muzeja v Novem mestu. V ožji izbor so se uvrstili:

1. Jošt Franko (Slovenija) – Shepherds
2. Prado Fernanda (Brazilija) – Vida de Circo
3. Matic Zorman (Slovenija) – Images of a silenced: Gaza refugees
4. Emanuele Cremaschi (Italija) – Casta Diva
5. Magali Corouge (Francija) – Nagorno Karabakh: An unrecognized homeland (2007-2011)
6. Luka Dakskobler (Slovenija) – Air Lyra
7. Herman Čater (Slovenija) – A story about a man and a house
8. Matej Povše (Slovenija) – Rodie
9. Satirat Dam-Ampai (Tajska) – The war within
10. Simon Chang (Slovenija) – Midva 2010 – 2028.
11. Kirk Ellingham (Velike Britanija) – Four Floors in Bielany: Chechen Refugees in Warsaw

Nagrajenca bo izbrala mednarodna žirija: Piotr Malecki (Poljska), Anna Stevens (Velika Britanija), Arne Hodalič (Slovenija) in Chris de Bode (Nizozemska) kot vodja žirije. Nagrado v višini 250€ bo podelilo podjetje www.topsolutions.si.

Fotopub je, kot pravijo organizatorji, “prostor in čas sinergije fotografov, urednikov, teoretikov, gledalcev in ostalih oboževalcev zgodb, ki jih fotografija pove na tako svojstven način”. Potekal bo vse do 28.7.

(Foto: Dušan Smodej)

Oznake: , , ,

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.