ZA PREFERENČNI GLAS

| 06/12/2012

Menim, da imate / imamo / ima družba napačne zahteve. Ne potrebujemo ljudske nezaupnice, ker to ne pelje nikamor (samo „kontra“ vsem bomo vedno znova in znova in znova …). Še vedno bodo stranke postavljale na liste svoje pudlje in še vedno bo parlament poln zvestih vojščakov.

Kar potrebujemo je drugačen volilni sistem ali vsaj PREFERENČNI GLAS na ravni države, torej da bi lahko vsak volil točno določenega kandidata (iz katerekoli volilen enote). Ker tega ni, smo obsojeni na liste strank in smo obsojeni na to, da so zaradi zvestosti vsako leto izvoljeni g. Marinič, g. Grims, g. Janša, g. Pahor in drugi kljukci. Če bi SNS dobila dovolj glasov, bi bil notri tudi g. Jeličič – zakaj? Zato ker je sebe postavil na prvo mesto liste (ni tako enostavno zaradi osmih volilnih enot, a vendar je poanta jasna).

Če ne bi bilo list ali če bi ljudje lahko direktno volili svojega predstavnika po vseh volilnih enotah, ne bi nihče dal glas za stranko, pač pa za ČLOVEKA. V parlament naj gre 88 ljudi, ki dobijo največ glasov po državi in to je to. Nobene liste. Nobene nagrade za zvesto podporo stranki. In po nekaj letih bi se izvolilo samo sposobne ljudi (saj se hitro vidi)… Kdo bi še volil Mariniča? Ali pa Jerovška? Notri sta samo zaradi liste stranke, ker stranke volijo same sebe…

Na lokalni in evropski ravni je to že uresničeno in videli smo, kako ljudje lahko “zafrknejo stranko”: http://volitve.gov.si/ep2009/rez_kan.html. Leta 2009 za Evropski parlament – vsi evroposlanci iz Slovenije so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi, samo Romana Jordan Cizelj je bila izvoljena glede na mesto na listi.

Samo to rabimo za volitve v parlament, pa bo takoj odneslo “čričke”.

Blaž Kovač, Ljubljana

Oznake:

Rubrika: Vaši prispevki

Komentiranje je zaključeno.