VSTAJNIŠKA GIBANJA OBSOJAJO VISOKE KAZNI PROTI VSTAJNIKOM

| 11/09/2013

sodba-v-imenu-ljudstvaVstajniki se že odzivajo na včeraj izrečene visoke kazni, ki so bile izrečene zaradi domnevnega nasilja na 3. mariborski vstaji. Že včeraj so se v Mariboru in Ljubljani pred sodišči in parlamentom zbirale manjše skupine protestnikov. Za danes ob 17. uri so na facebooku sklicani manjši protestni shodi pred sodišči. Odzvali so se tudi v Gibanju Vseslovenska ljudska vstaja.

Povezava na facebook vabilo na današnja protestna shoda v Mariboru in Ljubljani. Udeležbo je napovedalo nek več kot sto ljudi.

Pojavila se je tudi peticija, da “ne dovolimo več besedne zveze sodba v imenu ljudstva”. (Povezava).

“Odločitev prvostopenjskega sodišča v Mariboru je odločitev, ki skuša še naprej kriminalizirati vstajniško gibanje v Sloveniji. Utemeljitev, da so obsojeni sodelovali v skupini, ki naj bi bila „nasilna“, pomeni, da bi morali v zapor spraviti vse udeležence tretje mariborske vstaje in kar vse vstajnike, ki so udeleževali protestov v Sloveniji. Vsi smo Maribor. Če je tako, potem smo vsi del skupine, ki je „nasilno“ zrušila Kanglerja,” so zapisali v Gibanju.

“Nasilni niso bili protestniki, ampak ga je izzval takratni minister Gorenak, ki je policijo naščuval, da gre nad protestnike s konji, pendreki in nesorazmernimi ukrepi. Nasilni niso bili vstajniki, ampak župan, ki je oškodoval skupno premoženje in pripomogel, da ljudje ne morejo več plačevati svojih položnic.”

“Od sodišč zahtevamo, da pri presojanju mariborskih vstajnikov upoštevajo, da je šlo za legitimen in zgodovinski upor naroda proti skorumpiranim župansko-tajkunskim elitam. Vsak udeleženec teh protestov je s svojo prisotnostjo izrazil državljanski pogum in državljanko aktivnost. Če so na vstajah bili provokatorji, potem jih je potrebno kaznovati. Sicer pa menimo, da je šlo v Mariboru za samoobrambo. Samoobrambo pred nasilno županovo samovoljo in za samobrambo pred nesorazmerno uporabo policijskih pooblasti.”

“Izražamo vstajniško solidarnost z obsojenimi. Podpiramo vse današnje in nadaljenje protestne shode, ki so napovedani pred sodiščem v Mariboru in parlamentom v Ljubljani,” zaključujejo svoje sporočilo za javnost.

 

 

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.