V ŽIVO!!! 23. SEJA – BODO SVETNIKI ZAVRNILI STROKO IN PODPRLI POLITIČNI KLIENTELIZEM?

| 11/07/2013

grb-novo-mesto-cbPo dolgem času na Čuvarju spet “prenašamo” sejo občinskega sveta Mestne občine Novo mesto. Zanimivih točk je mnogo, prav gotovo pa bo Novo mesto danes očitno spet doživelo enega svojih žalostnih trenutkov, saj je pričakovati, da bo najvišji organ Mestne občine Novo mesto znova odigral svoj del v podpiranju političnega klientelizma in korupcije. Občinski svet bo namreč odločal o imenovanju Boruta Novaka za direktorja Knjižnice Mirana Jarca. In to kljub negativnemu mnenju strokovnega sveta knjižnice kakor tudi negativnemu mnenju strokovnih delavcev te ustanove.

Povezava na dnevni red. 

Nekaj točk je sicer umaknjenih – 13. in 14. točka, kolikor je moč razbrati iz gradiva, ki je sedaj prišlo na mizo.

16.12

Z manjšo zamudo je župan odprl sejo. Z dnevnega reda bo sam umaknil obravnavo soglasja občinskega sveta k prodaji delnic Jelovice. Delnice hoče prodati Zarja. Če sem prav seznanjen, bo pri tem poslu nekaj milijonov evrov izgube.

Vida Čadonič predlaga, da se z dnevnega reda umakne tudi obravnavo soglasja k izvajanju dejavnosti igralništva v Novem mestu. Župan nasprotuje umiku in predlaga, da se točka vendarle obravnava.

Gregor Macedoni – skrbi ga, kaj se dogaja z MO Novo mesto. V ponedeljek so na odboru so umikali neko gradivo (Macedoni ne pove, kaj). Sedaj je dodaten umik. Hkrati prvi mož občinske uprave prihaja z željo po soglasju za novo delo. Želimo kratko pojasnilo.

Muhič odgovori, da bi se o tem pogovarjali na koncu seje.

16.21

Mimogrede, svetniki bodo danes obravnavali tudi etični kodeks članov občinskega sveta ali nekaj takega. To je nekaj takega kot če bi se morski pogovarjali o tem, ali bi za kosilo jedli rukolo ali krompir. Slaba primerjava. Ampak svojo etičnost bodo svetniki prvič prekršili že ko bodo Novaka imenovali za direktorja.

Iz nekaterih izjav svetnikov je namreč očitno, da ga bodo potrdili. Nekateri se bodo sicer vzdržali, le redki pa bodo imeli pogum biti proti

16.29

Sedaj bodo v drugi obravnavali sprejemali odlok o občinskem prostorskem načrtu Mrzla dolina. Gre na novo stanovanjsko sosesko. Februarja so o tem že pogovarjali v prvi obravnavi. O tem govori Mojca Tavčar iz občinske uprave. Povezava do odloka je pa TUKAJ.

Gre za gradnjo večstanovanjske soseske. Naročnik in financer postopka je sicer podjetje DOLNOV D.O.O., dokumentacijo pa je pripravilo podjetje TOPOS, D.O.O.

Svetnice in svetniki nimajo vprašanj, ne razpravljajo. Odlok bodo sprejeli, vendar mora investitor v dveh letih urediti stalen dostop.

16.37

Selimo se v Kosovo dolino. Povezava na gradivo.

Mojca Novak pravi, da so se nanjo obrnili krajani tega okolja. Opozorili so jo na ponovno spreminjanje zavez iz OPN-ja. Povezano je z umestitvijo tretje razvojne osi. Spet se prilagajamo investitorjem, so prepričani krajani. Smiselno bi bilo vztrajati pri javnem natečaju.

Tudi Gregor Macedoni meni, da gre za občutljivo območje. Gre za skrajni tistega, kar bo nekoč postal arheološki park. Ne bi zmanjševal meril glede tega, kako se območje obravnava.

Mojca Novak hoče pojasnila.

Mojca Tavčar pojasni, da je javni natečaj odprt in anonimen in da ga vodi ZAPS. Pri variantnih rešitvah gre pa za to, da mora investitor dobiti tri različne variante, treh različnih avtorjev. Vsi morajo imeti neke reference (npr. kakšne nagrade). Le arhitekti z referencami se lahko javijo na tak poziv. Sesti se komisija s petimi člani, dva sta od investitorja, dva od občine, eden pa nevtralen. Po mnenju Tavčarjeve gre za racionalizacijo postopka, ki je nekoliko cenejša od javnega natečaja. Natečaj je eden izmed orodij, ki je bil do sedaj že v praksi uporabljen, vendar tam, kjer je šlo za objekte javnega značaja, se pravi da je tudi investitor lokalna skupnost.

In to so tudi izglasovali. Ne bo javnega natečaja, ampak izbira variantne rešitve.

16.55

Sedaj gredo k rebalansu proračuna. Povezava. Dolgotrajna zima je povzročila visoke nepredvidene stroške, tako da je potreben rebalans.

Vida Čadonič se sprašuje, ali bo dovolj denarja za nekatere transferje, ki jih bo potrebno izpeljati. FInanciranje osnovnih šol, socialne transferje. Vida tudi opozori, da je občinski svet pozimi ugotavljal, da je cestna služba slabo opravila svoje delo. Sedaj pa jim bomo dali še denar … Poleg tega ji je nenavadna tudi postavka “košnja trave”. Pozimi se trava ne kosi!

Macedoni opozori, da je ta postavka visoka kar 100.000 evrov Hoče pojasnilo.

Pojasnil bo Jože Kobe. Se absolutno ne strinja, da je zimska služba pri nas slaba. Ravno nasprotno! O košnji pojasni, da gre za zelo veliko območje, tako da je postavka upravičena. Po njegovem mnenju gre za minimum, ki še zagotavlja varnost.

Ivan Bukovec. Opozori, da je bilo podrtih 35 dreves. Drevesa so uničila kanalizacija, uničevala strehe itd. Trata je dobro opravila svoje delo, je zadovoljen Ivan Bukovec. Opozori, da so ceste tudi od države in da se le-ta obnaša mačehovsko in da na občino prenaša obveznosti.

Francija Bega pa zanima, kaj točno pomeni postavka, ki je povezana z evropsko prestolnico kulture in kaj pomeni postavka, povezana z Anton Podbevšek Teatrom. Je to dokončna in zadnja obveznost?

Borut Novak pojasni, da je to dokončna obveznost. Iz uprave pojasnijo, da je prišlo še nekaj računov in to je to.

Slavko Gegič: zanima ga, kdo opravlja košnjo in kdo bo prejemnik teh sredstev. Je kritičen do izvajanja čiščenja cest.

17.06

Jože Kobe pojasni, da se kosi po kriterijh, ki so določeni po programu izvajanja javne službe. Izvajalec je CGP Novo mesto, ki tudi izstavlja račune.

Vida pravi, da ni proti urejenju cest, ampak proti sajenju rožič. Rada bi zagotovilo od župana, da bo kljub tem prerazporeditvam še vedno dovolj denarja za osnovne šole in vrtce in socialne transferje.

Župan: nobena šola ne bo ostala brez sredstev!

Bojan Kekec opozori, da so komunalne dejavnosti na slabšem, da je dogajanje, povezano s CEROD-om skrb zbujajoče. Prav tako ga zanima, kaj je z zadolžitvijo, povezano s CERODOM?

Župan pojasni, da CEROD ni nasedel. Cerod se rešuje in se bo rešil. Ocenjuje, da do konca leta ne bo moč porabiti teh sredstev, ki smo jih rezervirali za Cerod. Nič se nismo zadolžili. Kaj drugega kot prerazporeditev ne pride v poštev. Če ima kdo boljši predlog, iz kje naj dobimo denar, naj pove. Možno je tudi kaj drugega. Glede košnje: to se dela po programu, dvakrat na leto je potrebno pokositi. Nekateri opozarjajo, da premalo kosimo.

17.13

Kekec opozori, da seveda je druga rešitev. Boljše načrtovanje proračuna!

Borut Novak opozori, da so naši standardi visoki in da to tudi veliko stane.

17.17

Sprejmejo odlok o ustanovitvi sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin. Sedaj obravnavajo še spremembe odloka o komunalnem prispevku.

17.34

Sedaj gredo na poročilo o izvrševanju proračunu. Mimogrede, sejo sta ravnokar (začasno) zapustila Matjaž Engel in Miloš Dular.

Če smem na tem mestu odgovoriti na številne SMS, ki sprašujejo, ali se je k razpravi danes že oglasil svetnik Matjaž Engel: Danes začuda še ni razpravljal. Ampak, resnici na ljubo, tudi številni drugi ne. Če smo čisto iskreni, je tole današnje zasedanje bolj ali manj dolgočasno, kot vidite. Nihče ne poka vicev.

17.43

Tudi teniški oligarh Jiri Volt je bolj molčeč danes.

17.49

Mimogrede, ravnokar sem dobil informacijo o tem, kako je potekala na hitro sklicana seja na KVIZU, povezana z novim klientelizmom v MONM. Kadrovska komisija je z rezultatom 7:2 potrdila imenovanje Novaka na mesto direktorja Knjižnice.

Macedoni opozori na RIC. Še vedno plačujemo za teraso, še vedno plačujemo za parkirišišča …. Slavko Gegič. Opozori na to, da se da nekatere stvari v proračun samo zato,ker je nekdo “siten”, potem pa se na njih pozabi in niso realizirane. Npr. parovna oprema, ureditev pešpiti, ureditev kolesarskih stez. Potem imamo postavko mestno jedro, kjer spet ni nič realiziranega. Okoljevarstvo spet z ničto postavko. Ureditev zelenih površin v Portovalu s postavko 100.000 evrov – spet ni realizacije. A ni lani nekdo govoril o tem, da se bo nekdo kopal v Krki?

Mimogrede, Kuljaj je govoril o tem, da se bosta z Muhičem vrgla v Krko! Nič od tega se ni zgodilo.

Gegič govori o tem, kako se ni nič premaknilo z mrtve točke.

Prek fb-ja se oglasi Matic Vidic. Pritiska na novinarje v svojem slogu. Spet mi diktira, kako moram pisati. Da naj napišem, da je on pobudnik sprejemanja etičnega kodeksa. Okej, Matic, evo, pišem: Pobudnik etičnega kodeksa je Matic Vidic, podjetnik, filozof, teolog, občinski svetnik in eden od pobudnikov ljudske nezaupnice. Ok?

Mimogrede, že prej mi je prišel težit, da naj napišem, da je rekel, da je čudno, da MONM nikoli ne razpravlja o tem, da bi zgradili novo cerkev v Novem mestu. Namesto igralnice bi bilo bolj pametno zgraditi kakšno cerkev.

17.59

Na delovno mesto sta se vrnila Engel in Dular. Prišel je tudi Ivan Grill. Odsoten je bil upravičeno, saj je imel obveznosti v Državnem zboru, kjer požrtvovalno opravlja delo poslanca. Je član SDS.

18.00

Matic Vidic zahteva od mene, da objavim, da danes na Exitu nastopa tudi Kill Kenny.

18.01

Evo, sedaj pa kodeks ravnanja, katerega pobudnik je Matic Vidic. Hecno je, da ga predstavlja Martina Vrhovnik iz SLS. Zelo prijazna gospa, ki pa je bila v jedru skoraj vseh novomeških koalicij.

18.05

Sedaj o kodeksu govori Mojca Špec Potočar, predsedica kadrovske komisije. Tiste kadrovske komisije, ki je požegnala vsa sporna imenovanja v tej občini.

Besedo dobi Matic Vidic. Pravi, da bi bilo dobro, da vsak svetnik ta kodeks tudi podpiše. Poleg tega pravi, da ni nobenih sankcij za kršenje kodeksa. Jaz bi rad Francija, če je grešil, nekam zatožil. Predlaga nekakšno častno razsodišče, ki bi imel moč, da razsoja o neetični drži svetnika oziroma župana.  Častno razsodišče bi sestavljali častni občani MONM. (MONM vsako leto razglasi častnega občana).

Ivan Bukovec je tudi za etični kodeks. Sicer pa me spominja na totalitarni režim. Predlaga, da bi kodeks velja tudi za občinske uslubence. Bukovec se tudi sprašuje o pojmu poštenosti, ki je zapisan v kodeksu. Kaj je to poštenost? Zdi se mi neka prisila, ta kodeks.

Vida pove, da gre za simbolni dokument. Če bi bili politiki pravi, potem ne bi potrebovali kodeksa. Gre za obče vrednote. Sicer pa podpiram takšen kodeks. Spominja nas nekaj, kar moramo početi. Podpiram podpisovanje kodeksa.

Franci Beg opozori na čast. Mislim, da so načela in standardi za nas pomenijo nekaj nedosegljivega. Vsak izmed nas naj se poišče v vseh teh členih! Če bomo peljali kodeks naprej, potem morajo biti ta načela in standardi nekako zavezujoči. Mora biti neka zaprisega, podpis. Nespoštovanje bi moralo biti opredeljeno, morda v okviru častnega razsodišče.

Macedoni: Čas med prvim in drugim branjem naj se resno razmisli, ali ne bomo pred javnostjo izpadli še bolj smešni. Za ugled lahko največ naredimo s tem, kako vodimo to občino. Naj se razmisli, ali je ta kodeks smiseln.

Milena Bartelj. Samo golo leporečenje je tale kodeks. Največ polovico tukaj sedečih krši ta etična načela, od korupcije, klientelizma, nepotizma, tudi morebitnih podkupnin. Premislite o sebi, tudi vi, gospod Muhič!

Pa se oglasi Muhič in nekaj leporeči. Pravi, da lahko kodeks sprejmemo ali ne sprejmemo. Do je kodeks dobra stvari, da pa hkrati tudi ni dobra stvar. In tako naprej. Pa gremo na glasovanje.

Premoženjsko pravne zadeve … Tole bo šlo hitro …

18.33

Sedaj bo razprava o igralništvu. Gre za podjetje Kongu, ki želi razširiti dejavnost tudi v Novo mesto. V podjetju Kongo hočejo igralnico postaviti v Hedero, delo bi dobilo 10 ljudi, salon pa bi imel 80 igralnih mest.

Vida pravi, da se boji, da koalicija podpira ta sklep. Opozorila bi na to, da igralnica prinese negativne stvari. Tukaj ji ni mesta. Takšno dejavnost imamo na Otočcu (svetniki opozorijo Vido, da tega že dolgo ni več)… G. župan, prepričati nas morate, da ta dejavnost ne škodi naši mladini. Tako kot steklenica na Mačkovcu ne prinaša nič dobrega, prav tako pa mislim, da ta dejavnost ne prinaša nič dobrega. Že sama odločitev, da ste to dali na občinski svet, govori o tem, kakšen odnos imate do tega. Kot mati in kot krščanska demokratka temu nasprotujem.

Franci Bačar tudi nasprotuje, da je umestitev igraštva v Hedero ne sodi. Morda v drugo okolje, vendar mora biti posebej pripravljena in posebej utemeljena.

Matic Vidic. Dajte karte na mizo in povejte, zakaj gre. V Kongu imajo problem s krajani iz sosedne vasi, iz Brezja in Žabjaka. Upam, da niti pod razno to nepride v poštev. Tista delavna mesta niso vredna tega. Kontra učinki so hujši. … Vidic pojasni, da je tudi v kontaktu s škofijo. Pripravljeni so zgraditi cerkev v Brezju. In to je treba početi.

Ivan Bukovec tudi ne bo podprl. Tukaj je ogromno problemov. Krajevna skupnost je tudi proti….

Župan opozori, da nič ne forsira. O tem moramo razpravljati. In če bomo proti, potem ne bodo dobili državne koncesije.

Janez Malenšek je tudi proti, pravi, tudi Macedoni je proti. Kot repliko županu je povedal, da dobimo gradiva, ki vsebujejo jasne opredelitve. Župan,v gradivih predlagate, da damo soglasje. Če ste proti, potem to jasno povejte že v gradivih.

Duška Balažek: mislim, da kazino Kongo ni v kritičnih številkah. Zaradi Romov se ne bo preselil. Vsaka ustanova ima varnosti ventil in lahko prepreči vsakomur vstop. Sem pa tudi sama proti tej dejavnosti na tej lokaciji.

MIlena Bartelj pravi, da ni proti kazinoju. Kazinoji prinesejo delavna mesta, prinesejo turizem, pripeljejo tudi tujce, ki imajo denar.

Župan predlaga sklep, da ne nasprotujejo dejavnosti, ampak lokaciji.

18.52

Oglasi se Vida. Župan, na začetku seje ste rekli, da ste proti dejavosti. Tudi pred nekaj minutami ste dajali vtis, da ste proti dejavnosti. Sedaj pa vidim, da ste samo proti lokaciji, ne pa proti dejavnosti. Igralništvo je oblika zasvojenosti! Župan, v teh nekaj urah sem se naučila, da vam je težko zaupati. Kako se bo glasil sklep? Sedaj nas pozivate, da naj podpremo ta sklep?

Župan: Iz razprave, ki je bila je moč razbrati, da večina svetnikov nasprotuje predvsem lokaciji, ne pa sami dejavnosti.

Tomaž Kovačič: tudi jaz podpiram sklep, ki ga je predlagal župan. Sem proti lokaciji, ne pa proti sami dejavnosti. Kovačič pravi, da bi dal možnosti igralniški dejavnosti v Novem mestu.

Engel. Tudi on se strinja s sklepom župana.

Vida: Po mojih informacijah je občinski svet občine Grosuplje ni podprl podaljšanje koncesije. Zakaj neki?

Župan predlaga sklep. Dejavnost naj se omogoči. Absolutno pa zavračamo Bršljin kot lokacijo.

Pred glasovanjem se oglasi Ivan Grill. Zanima ga, ali se bo potem ponovno odločalo o soglasju?

Sedaj glasujejo, čeprav kar nekaj svetnikov ne ve, o čem sploh glasujejo. Župan pravi, da “zavračamo soglasje za igralništvo v Bršljinu”.

18.59

Imenujejo svet zavoda. Rafka Križmana, Mojco Novak in še nekoga bodo imenovali v svet Dolenjskega muzeja.

Za direktorja Centra za socialno delo bo spet imenovan Alojz Simončič.

Oglasi se Nežka Ivanetič. Opozori na to, da g. Simončič že nekak časa opravlja svoje delo samo štiri ure na dan in da težko opravlja svoje delo direktorja.

MIlena Bartelj. Delovno mesto naj bi bilo objavljeno samo v uradnem listu. In potem je čudno, da je prišla samo ena prijava na razpis. Medtem pa imamo veliko brezposelnih doktorjev znanosti.

19,.02

Sedaj bodo glasovali še o direktorju KMJ.

Matic VIdic pojasni, zakaj bo proti. Ne zdi se mi prav, da je bil tri leta na mestu direktorja in da sedaj to mesto zapušča. Naj dokonča, kar je začel. To ni prav. Mesta direktorjev se spet jemlje mladim, zgolj na podlagi politike. Zakaj se že v času razpisa ve, kako bo. Zakaj nimate nič kreativnosti? To ni normalno! Če je nekaj začel, naj končna, to je drža mož, ne pa da se umika.

Macedoni. Sprašuje, ali podpira kandidaturo, zakaj odhaja direktor, zakaj občina ni zadovoljna z dosedanjo direktorico. Prosil bi pojasnilo župana.

Župan pojasnjuje, da še nima odgovora na vsa vprašanje, menjava bo 1. oktobra. Z občinsko upravo sem izgubil stik. Zato sem bom preselil na Seidlovo. Rotovž se bo uporabljal za protokolarne namene.

Franci Beg. Začel bom s tem, s čimer ste končali: a ni to malce pozno, da ste začeloi z racionalizacijo. Sedaj pa: v tem trenutku imamo vsi možnost, da pokažemo, ali spoštujemo etični kodeks. Zakaj ga nagrajujemo, če ni bil dober kot direktor občinske uprave. Sem član kadrovske komisije. Tam sem v manjšini. Glasoval bom proti, zaradi načina, kako je do tega prišlo.

19.13

Župan: ne razpravljamo o kvaliteti dela g. Novaka. To je njegova odločitev. Je pa res, da je stanje v občini težko. Mi ga ne prestavljamo.

Ivan Grill: Ko smo spomladi spreminjali statut, sem opozoril, da se v KMJ pripravlja teren za neko osebo. Stari svet se je razrešil. Stara sestave sveta te kandidature ne bi podprla. To je nehigienično. Sedaj je napreizkušnji vsak svetnik. Predlagam, da se etični kodeks umakne, če bo temu tako. Zanima me tudi, ali je res, da je strokovni svet to kandidaturo zavrnil?

Ja, to je res.

Milena Bartelj. Muhič, zlagali ste se, da občinska uprava ne zaposljuje. Maja ste zaposlili g. Dularja. Kadrovska služba si privošči marsikaj, na proimer, da sploh ne vabi kandidatov na razgovor.

Vida: župan, vas bi pa moralo skrbeti, ali ima kandidat kvaliteto voditi knjižnico. Dosedanja direktorica ima vse kompetence. Izrazila bi skrb, da se na tako pomembne in strokovne funkcije namešča politični kader.

Ivan Bukovec. Glasoval bom za. Novaka poznam 30 let.

Zvonimir Novak. Ne strinjam se z mnenjem, da mora ravno bibliotekarka biti direktorica Knjižnice. V Knjižnici je mnogo balasta. Pri vodenju je potrebno še marsikaj drugega ne samo knjižničarstvo.

Sedaj bodo glasovali. In so izglasovali. 20 za, 6 proti.

Mislim, da je tukaj mesto, kjer prekinjamo s prenosom te seje.

 

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.