V ŽIVO: 2. IZREDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA

| 18/10/2012

Začenja se 2. izredna seja občinskega sveta. Zakaj jo imamo? Zato ker so svetniki na 17. seji elektorje, ki bodo odločili o tem, kdo bo državni svetnik, ki bo zastopal Dolenjsko v prihodnji sestavi državenga sveta, izvolili na sporen način.

Mestno občino Novo mesto si je treba predstavljati kot nekakšno banko. Ne slabo banko. Ampak dobro banko. Banka deluje na naslednji način: občani vlagajo denar v občinski proračun …

… … iz te banke potem občani denarja ne morejo dobiti več. Zato se to imenuje dobra banka. Dobra za občinske svetnike, ki potem ta vloženi vzamejo iz blagajne. Kam gre ta denar, ni vedno jasno.

16.00: Župan uvodoma povzame razloge, zakaj je sklical sejo. Čeprav sem dobil pravno stališče, da je bil postopek pravilen, sem se zaradi dvoma o pravilnosti odločil za ponovitev.

Ivan Grill: Predlagam, da se gre v spremembo pravilnika. Kadrovska komisija ima pri nas prevelike pristojnosti, to bi bilo potrebno zmanjšati. …. Predlagam tudi, da se ves znesek sejnine (tudi sejnine za sestanek kadrovske komisije) nameni v dobrodelne namene.

Resman: Na kadrovski komisiji je bil predlog, podprt s petimi podpisi, pa ga niste upoštevali. Koalicija se mora nad tem zamisliti!

Franci Beg: Župan, če ste dobili mnenje statutarne komisije, bi bilo dobro, če lahko to mnenje dobimo. Če ga vsi ne moremo dobiti, pa ga dajte vsaj meni.

Beg je tudi podprl, da gre denar iz sejnine v dobrodelne namene.

16.09: Matic Vidic predlaga, da gre denar kar nazaj v proračun. Proračun je še najbolj potreben dobrodelnosti.

16.09

Rafko Križman: Prav je, da se svetniki odpovemo pravici do sejnine, in jo pustimo v proračunu.

Milena Bartelj: Nikakor ne smemo dati denarja občini. Občina denar zapravlja za razne stvari: na primer za zasebne zabave.

Ivan Grill: Kolikor slišimo v javnosti, se denar iz proračuna res porablja nenamensko.

Matjaž Engel: Že v prejšnjem mandatu smo to želeli narediti, vendar smo dobili mnenje, da se to ne sme narediti. Mora iti k nam, mi plačamo dohodnino, in potem mi nakazujemo naprej.

Milena Kramar Zupan: Se pravi je problem, pravno – formlano.

(Cvenk, cvenk, se že sveti zlati evrček.)

Izgalosovali so predlog, da se spremeni pravilnik, po katerem se izvoli elektorje.

16.16

Sedaj bodo glasovali, da se sejnine nameni v dobrodelne namene. Nekaj govorijo eden čez drugega, eni pravijo, da to ni možno, drugi zagotavljajo, da je.

Predlog ni sprejet! 10 svetnikov je glasovalo za to, da gre sejnina v dobrodelne namene, 14 jih je bilo proti. (Kmalu bomo objavili seznam tega glasovanja …)

16.20

Sedaj bodo obravnavali zaprto listo kandidatov za elektorje za volitve v občinski svet. Mojca Špec Potočar je prebrala seznam. Predlog: Ana Bilbija, Miha Božič, Srečko Vovko, Miloš Dular, Anton Golob, Gregor Klemenčič, Alojz Turk, Ika Habjan.

Gregor Macedoni: To, kar danes delamo je zelo problematično. Prvič, obinski svet je izglasoval odločitev. To ne moremo kar tako povoziti. Drugič: ponovno se kršijo pravila. Niste upoštevali načela sorazmernosti. Draga koalicija, vi ste tudi predstavniki te občine, in se morate držati pravil, ki so postavljena.

To se nanaša na malo antanto (Dular, Volt, Engel).

Nihče več noče razpravljati, nihče ne odgovarja očitke Macedonija. Glasujejo in izglasujejo listo kandidatov.

Seja se je zaključila ob 16.25. Svetniki so si v petidvajsetih minutah prislužili svojo sejnino …

Približen podatek: svetniki so v petindvajsetih minutah zaslužii 118 evrov.

 

 

 

Oznake: ,

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, VEČ ZGODB, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.