V ŽIVO: 15. SEJA OBČINSKEGA SVETA – RAZPLET ZGODBE O ŠPORTNI DVORANI PORTOVAL?

| 31/05/2012

15.50: Pa smo spet skupaj. Pred davnimi leti na park.si, pred nekaj meseci na facu, danes, ob otvoritvi Čuvarja, pa na cuvar.si. Srečno!

Župan je že tukaj, direktor uprave tudi, svetniki DeSUS-a (naša prihodnost, naša zlata generacija!) so itak vedno med prvimi, tukaj je mojster Peter, ki mi je obljubil, da bo na veliko platno občinske dvorane projiciral logotip Čuvarja (ampak mislim, da se je pri delu za novomeško občino naučil, da lahko itak vse obljubiš, ker te nihče ne jemlje resno) … Skratka, vse je pripravljeno, le nikogar od opozicije še ni. Sicer pa je še deset minut do začetka.

16.55: Mimo je prikorakal tudi Matic Vidic, ravnokar tudi podžupan Slavko in naslednji župan Gregor. Pa se polni, dvorana. Opozicija prihaja istočasno, očitno spet neka zarota.

17.00: Novica dneva: Baje je v času odsotnosti našega živega prenašanja sej (ah, mimo je prišla Vida) spregovoril, DA, SPREGOVORIL, naš „grozečdamebopop*“ Matjaž.

17.05: Tok, tok, tok, župan že trka. Odločen glas, gremo, župan, danes je dan zmage! In kaj nas čaka danes? Dnevni red je naslednji, pa povej, dragi bralec, če se nam zopet ne obeta drama!

Link na gradivo!

16.10: Ivan Grill predlaga, da se umakne točka v zvezi s športno dvorano Portoval. Minister (verjetno Žiga Žaga Turk) mu je rekel, da ni niti teoretičnih možnosti, da Novo mesto pride do 2,5 milijonov evrov državnih sredstev. Nikakršnih možnosti nimamo, da izpolnimo pogoje, da pridobimo ta denar. Po drugi strani imamo odprte probleme, na primer kanalizacija v Otočcu.

Gregor Macedoni predlaga, da se umakne točki v zvezi s parkiranjem študentov … (zmoti me Miloš Dular, ki me opozori, da imam že napake v svojem živem poročanju … prehitevam za eno uro) … Macedoni tudi podpre Grilla, da se točka umakne. „Nihče nas ni vprašal, kako in zakaj se je porabil denar do sedaj … tako da ne vem, zakaj moramo sedaj sploh odločati … Macedoni govori hitro, težko mu je slediti … meni skratka, da je to zapravljanje časa in podcenjevanje občinskega sveta.

Franci Beg predlaga, da se 16. točka (o dvorani) prekvalificira v 4. točko dnevnega reda. Tega ne smemo prepuščati večernemu času, ko nekateri že odhajajo, drugi pa so že pod mizo! „Strinjam se sicer, da se točka umakne, če pa se ne umakne, potem pa jo prekvalificirajmo.“

Sedaj bodo glasovali o tem, ali se zadeva umakne. Župan Lojze pojasni, da je dobil pisno zagotovilo vlade, da bomo dobili 2 milijona od države. (Skratka, Grill bluzi, če prav razumem.) Od začetka vemo, da se bo dvorana pocenila (saj smo se dogovorili za zmanjšano število sedežev, skrčili smo nekatere zadeve – garderobo za atlete in nogometaše). „Z včerajšnjega sestanka s konzorcijem ponudnikov – gradbincev imam zagotovilo, da se dvorana lahko zgradi. Sedaj moramo reči, ali dvorano želimo ali ne želimo. Enkrat to povejmo do konca. Ne smemo se prepucavati! Če pa se odločimo, da v dvorano ne gremo, potem vam povem, da dvorane še dolgo dolgo ne bomo imeli!“

In župan še nadaljuje: „Kar pa zadevo 10. in 11. točko dnevnega: V upravi nismo prišli mimo brez obravnave in iskanja rešitev. Smatram pa, da je to diskriminatorno dejanje, če to naredimo. (Macedoni namreč predlaga, da se študentom, ki živijo v Hostlu Situla, omogoči cenejše parkiranje in to je nekaj sej nazaj potrdil tudi občinski svet, župan pa kar noče pripraviti odloka).“To bi morali narediti za vse enako. Sem pa zelo razočaran nad delovanjem Situle. Dokler bodo imeli tak odnos do gostov … ko pa ugotavljamo, kdo ima lastništvo v tem hotelu, potem postane zadeva še posebej sporna!“ Uf, direkten napad na Macedonija. Župan je spet odločen, brez kompromisen, kdo pravi, da bo odstopil! Lojze, forever!

Glasujejo: Predlog Grilla je zavrnjen. 10 glasov je za umik, 13 proti.

Macedonijev predlog: Sprejet. Zanimivo … Njegova avtoriteta v občinskem svetu je očitno kar velika – že drugič je uspel razcepiti koalicijo.

16.27: Macedoni vseeno replicira: „Župan, kar povejte, kar ste mislili. Zelo grobo ste napadli ponudnika na Glavnem trgu in tudi grobo insinuirali glede lastništva. Enkrat sem vam že pisno povedal, za kaj gre, tako da ni prav, da insinuirate. Lastništvo v zavodu je čisto nekaj drugega kot lastništvo v denimo Zarji d.d.“ Macedoni skuša nekako vrniti napad.

A tudi Lojze se ne da: „Smo že mimo te točke dnevnega reda, tako da ne bom nič pojasnjeval. Imam pa vse črno na belem.“

16.35: Matic Vidic pristopi, hoče videti, „kje se da spremljat sejo“. Pa saj si na seji, mu rečem, zakaj jo hočeš še spremljat? Odpeketlja nazaj v svetniške klopi. In takoj zatem dobim sms od Volta (aja, prosil me je, naj napišem, da je prišel v belem suknjiču v čast Belega turnirja): „Pošlji mi link na sejo, pravi. Okej, na te provokacije, ne bom več odgovarjal. Naj mi dajo pol svoje nezaslužene sejnine. In končno en pameten SMS. Miloš mi sporoča, da bodo na naslednjih volitvah spet podprli Alojzija Muhiča. Prav imajo. Takšnega še ni rodila brusniška zemlja.

Občinski svet je ravnokar podal soglasje k ustanovitvi novega visokošolskega zavoda Visoka šola za upravljanje podeželja Novo mesto. Direktorica URS je pojasnila, da bo akt o ustanovitvi podpisa 7. 6. letos in se zahvalila za podporo. Brez razprave sprejmejo tudi odlok o oglaševanju na območju Mestne občine Novo mesto in tudi odlok o organiziranju in izvajanju socialne pomoči. Nekaj razpravljajo o odloku o prostorskem načrtu Šipčev hrib. Svetniki imajo nekaj resnih pripomb, pripravljalci rabijo čas, da preštudirajo in pripravijo odgovore. Župan prekine točko in gremo na sedmo točko.

16.50: Skratka, govorimo o prostorskem načrtu Regrške Košenice. Mojca Tavčar iz občine podrobno predstavi načrt. Eden od odborov opozori, da je pred gradnjo treba narediti še Štukljevo cesto. Razprave ni. Svetniki izglasujejo zadevo v prvi obravnavi.

17.00: Spremeniti hočejo statut Mestne občine. Pojasnjuje starosta, nekdanja Mati Podžupanja, ga. Martina Vrhovnik. Oglasi se Matic Vidic. Začne kratki govor o dvorani. „Ampak, pustimo to. Sedaj smo pri statutu. Predlaga racionalizacijo krajevnih skupnosti. Po večini občine v Sloveniji niso pravne osebe. Nobene transparentnosti ni. Naj finance prevzame občinske uprave. Predlagam, da se ukine status krajevnih skupnosti kot pravnih oseb. Tako bomo znižali stroške. Jasno? Jasno!“ Matic at his best. Poleg DeSUS-a je to naša prihodnost.

V DVORANO JE KONČNO POSIJALO SONCE. JE TO POVEZANO Z GOVOROM G. MATICA VIDICA?

17.20: Macedoni ima nekaj pripomb glede statuta, tudi Grill. … Matic Vidic pohvali živo poročanje s seje. Pohvali in izrecno omeni „Novomeškega Čuvarja“. Od sreče, priznam, sem nehal spremljati sejo. In sedaj pride še kava iz Goge. Po naročilu Gregorja Macedonija. (Je v ozadju Rončević???) Okej, sedaj sem dokončno diskreditiran. … Pristopi še Rafko Križman. Pravi, da mi bodo od danes naprej zastonj odvažali smeti. Volt pride k meni … karta za štirideset ur tenisa, samo za sto čeških kron …. Turk pravi, da me bodo v Cerodu brezplačno reciklirali v star papir. Okej, naj bo dovolj.

17.27: Razprava gre spet v smeri Šipčevega hriba. G. Resman ima nekaj amandmajev, s katerimi bi nekaterim lastnikom zagotovil vpliv na dogajanja. Občinska uprava nekako trdi, da amandma nekako ni potreben … Na koncu sprejmejo odlok, nekaj amandmajev sprejmejo, nekaj jih zavrnejo. Nikomur od gledalcev ni jasno, kaj je podprto in kaj zavrnjeno.

17.33: Sedaj se odpre točka v zvezi z dvorano. Nastopi hčerka Alojzija Muhiča Alenka Muhič, ki vodi oddelek za razvoj na občini. Pojasnjuje potek dogodkov. Če želimo kandidirati za sredstva, moramo pridobiti gradbeno dovljenje do 30. junija. Občina predlaga: 1. Da se nadaljujejo aktivnosti za pridobitev gradbenega dovoljenja. 2. Da se v proračunu zagotovijo sredstva. 3. Da se izvede javno naročilo po odprtem postopku za pridobitev izvajalca. 4. Da preneha veljati nek sklep občinskega sveta. Najbrž tisti iz izredne seje, s katerim je ta občinski svet že zavrnil vse te sklepe.

Poročajo odbori. Odbori en za drugim podpirajo predlagane sklepe. Očitno je, da je koalicija usklajena.

Sedaj pa razprava. Najprej se prijavi Grill: „Upam, da se zavedate, da nosite odgovornost za sorazmerno velik denar. Pridobitev gradbenega dovoljenja ne pomeni, da pridobimo 2,5 milijona od ministrstva. Še enkrat ponovim. Lahko se javimo na razpis, ampak to ne pomeni, da bomo denar res dobili. Lahko računamo na to, če bomo imeli celovito finančno konstrukcijo in če se bo evropsko prvenstvo dejansko izvajalo v tej dvorani. Ne si delati utvar, da bomo prišli do tega denarja. Za to ni realnih možnosti… Župan je rekel, da že ima tri izvajalce, konzorcij, ki mu je dal zagotovila. Kako je to mogoče? Zakaj potem gremo v razpis? … In še eno vprašanje: Župan, si pripravljen prevzeti materialno odgovornost, če ne bomo prišli do dvorane? Nesmotrno, neodgovorno je, da se z našim denarjem ravna tako neodgovorno. Denar mečemo skozi okno. Te dvorane ne bo.

Jiri Volt: Opozoril bi na to, da tam stoji metališče. Če se javnemu športnemu objektu spremeni namembnost, se mora zagotovi rezervna lokacija, tako kot govori tudi zakon o športu.

Macedoni: Povedal sem že, zakaj se mi zdijo sklepi nesmiselni. Predložite nam dokument s strani pooblaščene osebe, da je ocenjena vrednost 9 milijonov evrov. Alenka Muhič mi je pojasnila, da je tak dokument v hiši in da župan premišljuje, da bi tak dokument pokazal. Pokažite ta dokument! In še o sklepu štiri: Zakaj je treba odpraviti sklep, v katerem piše, da bo občinski svet o zadevi odločal, ko bo finančna konstrukcija zaprta? Zakaj se ta sklep odpravlja? Ali gre tukaj za zavajanje občinskega sveta? Predlagam, da prenehate s takim početjem.

Zvonimir Novak: Opozori na nogometni klub. Nogometna zveza je pripravljena pomagati. Dali bi sto tisoč evrov za razsvetljavo. Prav tako bi lahko dobili sredstva od UEFA. Vendar je potrebno prinesti gradbeno dovoljenje.

Matic Vidic: Meni je lažje, saj nisem nikakor vpleten v to dogajanje. Zanima pa me, kaj ta dvorana pomeni za prihodnje proračune MO NM.

Bojan Kekec: Je zaskrbljen. Opozarja na projekte, ki jih imamo veliko. Nimamo zagotovil glede tega, kakšni bodo deleži mestne občine. Dvorana nas bo potegnila med najbolj zadolžene občine v Sloveniji. Imamo likvidnostne težave … to ni razvojni projekt … gre bolj za princip kruha in iger. Tudi znesek 300 000 evrov, ki ga sprejemamo danes, je večji, kot ga dajemo športu v celem letu. Kekec tudi sprašuje, ali ima omenjeni konzorcij, ki ga omenja župan že kakšno konkurenčno prednost v javnem razpisu, ki ga napovedujte.

Franci Beg: Podpiram gradnjo dvorane. „Ampak to, kar sedaj dogaja, je višek.“ … Med drugim ga zanima, zakaj ni bil razpis že izveden. Zakaj sedaj pravite, da je za razpis sedaj potreben PGD, če v vseh dosedanjih razpisih ni bil potreben. Če me ne prepričate, potem se bom pridružil skeptikom, ki jih skrbi predvsem to, da gre pri celi zadevi sedaj samo še za to, da se plača neke že izvedene stvari.

Franc Bačar: Tudi jaz delam v športu. Vem, da rabimo dvorano. Novomeški klubi nimajo kje trenirati. Hodijo v sosednje občine. Vendar imajo klubi težave s financiranjem. Sklepe pa podpiram, čeprav se zavedam, da gre za veliko denarja. Zato, da ohranimo možnost kandidiranja na razpisih, čeprav so obljube zelo meglene. Glasoval bom za zelo velik županov entuziazem.

Vida Čadonič Špelič: Župan, ni prav, da ste zadnjič obtožili občinski svet, da smo ustavili gradnjo dvorane. Jaz sem glasovala za dvorano. Vendar bi rada videla junaka, ki bo zgradil dvorano. Omenili ste pisno obljubo vlade. Zakaj je ta papir skrivnost? Tokrat bom morala glasovati proti … Gospoda Novaka pa bi vprašala, kakšno zvezo ima nogometna zveza in g. Čeferin s tem? Zakaj potrebujemo gradbeno dovoljenje?

Rafko Križman: Vse razpravljalce spoštujem. Prav je, da razmišljamo dolgoročno. Nekaj pa moram povedati. V mestni občini Novo mesto smo bili dolga leta zapostavljeni glede investicij v športno infrastrukturo. (Drobna opomba, kaj ni g. Križman, že dve desetletji v vrhu te občine, ves čas zadolžen za podorčje športa???) Imeli smo le malo in majhne investicije. Nujno potrebujemo vsaj en športni objekt. Slovenski klubi so uspešni, žal pa nimajo pogojev. Prav je, da enkrat na vrsto pride tudi šport. Glasoval bom za ta projekt in upam, da bo končan. In da bomo priredili evropsko prvenstvo.

Matjaž Engel: Glasoval bom za dvorano. Strinjam se, da zagotovimo ta denar … veliko smo že vložili v projekt. Se pa strinjam tudi s skeptiki … mislim, da ga ni izvajalca, ki bo projekt zgradil v enem letu.

Mojca Novak: Mestna občina ima tudi velodrom. Bil je zapisan kot prioriteta, ki naj bi se pokrila.

Alojzij Muhič: Dolžan sem pojasnilo. Moja izjava je bila upravičena na izredni seji je bila upravičena. Takrat je bil rok za predložitev gradbenega dovoljenja 30. maj. Se pravi, da je takrat bilo nemogoče, da bi pridobili gradbeno dovoljenje. Sedaj je nov rok. Vendar moramo plačati spremembo namembnosti zemljišča. To je pogoj za gradbeno dovoljenje. Glede ministrstva in obljub vlade. Zelo jasno in eksplicitno je bilo povedano. Ne bo razpisa za 2,5 milijona, so rekli. Ne bo razpisa, to so namenska sredstva, ki so dodeljena za evropsko prvenstvo. Če jih boste koristili v letu 2012, jih boste lahko koristili, so rekli. V letu 2013 pa teh sredstev ne bo več, so nas opozorili. Ne smemo se zaleteti. Verjemite mi: veliko je bilo premišljenih dejanj in veliko premišljenih potez. Rok so nam podaljšali, zato je prav, da sedaj ponovimo razpravo. Nobenih zavajanj ni. Želim samo pošteno voditi zadevo. Druga stvar: Zavedam se pomislekov. Dejstvo pa je: Evforija zmage in državnega prvenstva je botrovala temu. Vsi pričakujejo, da bomo omogočili evropsko ligo. Imamo zagotovilo, čeprav ne pisno, da bo dolenjsko gospodarstvo podprlo projekt. V vsakem primeru to ni stran vržen denar. Gradbeno dovoljenje bo ostalo. To nam tudi v primeru, da nam ne uspe, ostane. To je celotna zgodba vse zadeve. Pričakujem, da smo enotni. Da smo vsi za to zgodbo. Tudi za velodrom sem. Veste, da tam zadeva stoji tudi zaradi spora glede zemljišč, ki je na sodišču. Tudi za metališče bo poskrbljeno. Pri polni zavesti se zavzemam za to, da bi šli na to pot.

Alenka Muhič: Pojasnjuje finančno konstrukcijo.2,5 milijona letos dobimo od občine, drugo leto se bomo zadolžili za štiri milijone, tri milijone pa bomo zagotovili v proračunu.

Ivan Grill: Prvič, župan, ali že imate izvajalca? Drugič, ali ste pripravljeni materialno odgovarjati za projekt? Tretjič: na javno tribuno na Otočec ste poslali ljudi, ki niso imeli kompetentih odgovorov na njihove tegobe….

Alojzij Muhič: Eno stvar bi rad govoril. S konzorcijem se nisem pogovarjal o tem, da bi oni to dejansko gradili. To so usposobljeni in odgovorni ljudje (IMOS; Begrad in CGP), ki mi zagotavljajo, da se da do naslednjega leta to dokončati. Ni nujno, da bodo oni tudi izbrani. Je pa res, da bo tisti, ki bo ta posel dobil, moral garantirati, da bo stvar do roka tudi izpeljal. Bojazen pri teh investitorjih pa je v tem, da se bo nek tuji investitor pojavil, ki bo dal cenejšo ponudbo. Jaz bi dal svoje premoženje kot garancijo, ko bi kaj imel …

Vida: A obstaja dokument, ki govori o finančni konstrukciji? Kdo je podpisan pod to?

Alenka Muhič: Pod to je podpisan projektant, to piše v vodilni mapi PGD.

Franci Beg: Nič niste odgovorili, tudi ne bom nič več vprašal. Danes glasujemo za sklepe, ki so 10. maja spodleteli. Danes poskušamo isto stvar. Danes ponovno glasujemo. Po odgovorih svetnikov vidim, da ste usklajeni. Očitno bo tokrat ratalo. Nekaj stvari bom povedal. Morda malce nesramno. Začeti moramo razmišljati o tem, kako bomo vračali ta denar državi. Drugič, g. Grill je povedal o javni tribuni na Otočcu. … Evforija ob zmagi KK Krka – zmagali smo 24. maja. Vsi razpisi so se dogajali jeseni in pozimi. Takrat je Krka res slabo igrala. Ta evforija traja en teden. Eden od vas eminentnih je takrat, ko je Krka igrala slabo, na tribuni rekel, da potrebujemo dvorano za 1000 sedežev!

Ivan Bukovec: Opozori na obljubo župana iz predvolilnega časa: obljubili ste za 170 milijonov investicij. Kako je s tem? In dvorana: Bom kar direktno vprašal: da se ne bo kdo zaradi tega projekta znašel na prvih straneh časopisov?

Alojzij Muhič: 44 let imam delovnih izkušenj. Nisem se okoristil in se ne bom, tako da nimam premoženja, da bi kaj garantiral. Naj bo jasno: nikoli ne bom dovolil nikakršnih okoriščanj.

Andrej Resman: Ali res rabimo tako dvorano? Tudi če bomo hitro zgradili – to se da, ampak če bodo delali prehitro, bodo potem spet reklamacije.

Kot kaže, je razprava končana. Župan pravi, da so pomisleki upravičeni. A poti nazaj ni, doda. „Nadaljevali bomo intenzivno, prepričan sem, da bomo drugo leto razmišljali drugače.“

Glasujejo: Koalicija je usklajena, 16 glasov je za, osem proti. Štorija z dvorano se torej nadaljuje.

18.30: Preidejo k poročilu nadzornega odbora. Franci Beg: Izrekam globoko kritiko nadzornemu odboru. Kdaj bomo dobili poročilo nadzornega odbora o najemu prostorov za RIC. Sedaj se pogovarjamo tukaj o pet tisoč evrov …. Ogorčen sem, nimam besed, o ničemer več ne bom glasoval. Šest mesecev to že traja.

Alojzij Muhič: Nadzorni odbor dela intenzivno na zadevi RIC. Na skupnem sestanku smo zadevo obravnavali. Poročilo boste dobili. V zagovor nadzornemu odboru: s tem se ne ukvarjajo profesionalno.

18.35: Sprejmejo premoženjsko pravne zadeve.

18.36: Matic Vidic je proti, da se proda hosta v Brusnicah. „Zdi se mi, da to prodajamo pod ceno. Svetnike pozivam, da glasujejo proti predlogu!“

Župan: Saj ne gre za prodajo, samo ukinja se javno dobro.

Matic Vidic: Sem proti, da se prodaja, to ni gospodarno.

Miroslav Berger: Po seji odbora sem dobil razlago, ki me zadovoljuje. Gre za gozd, ki smo ga dobili kot povračilo stroškov za upokojenski dom. To bodo nazaj dobili sorodniki.

Matic Vidic: To ni res…

Glasujejo. Samo Matic Vidic je proti. Pa še eden.

 

18.45: Poročilo o čistilni napravi. Kekec opozori na to, da so pri gradnji težave. S tem se strinja Jože Kobe: nastajajo zamude, to na žalost drži. Izvajalce ima zaradi plačil težave s podizvajalci, ki celo odhajajo z gradbišča. Kot kaže bo potrebno obračunavati penale …

 

19.00 Pobude svetnikov.

Matic Vidic predlaga, da gre občinski svet z avtobusom skupaj na izlet. Zakaj se ne bi malo „pobondali“? Doživi aplavz občinskega sveta.

Andrej Resman ima pobudo glede dovolilnic za parkiranje.

Ivan Bukovec ima vprašanje. Vem, da me bodo vsi tisti, ki imajo radi cviček, gledali debelo. Malo pa je le moteče za Glavni trg. Od velikega števila trgovcev sem slišal, da so imeli težave. Razbito je bilo nekaj stekel, da je bilo razbitih nekaj miz in stolov. Treba je razmisliti o organizacji.

Milena Kramar Zupan: Dajem pobudo, da bi se park pred KC Janeza Trdine preimenuje v Trdinov park. Obrazloži, da je park postal prostor, kjer se stvari dogajajo in kjer se ljudje družijo. In vprašanje: Kako poteka EPK? Veliko slišimo o Mariboru, manj o Novem mestu.

Jiri Volt: Naj se preuči možnost za postavitev novih parkirnih avtomatov, ki bi vračali denar. Dogaja se marsikaj.

 

Gremo domov!

 

Oznake: , , , ,

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.