V ČETRTEK V ŽIVO PRENAŠAMO NOVOMEŠKI OBČINSKI SVET – GOVORILI BODO TUDI O KORUPTIVNEM KADROVANJU

| 18/12/2012

grb-novo-mesto-cbV četrtek, 20. decembra, ob 16. uri, bo v Rotovžu potekala 19. seja občinakega sveta Mestne občine Novo mesto. Župan Muhič je, kot je obljubil, na dnevni red uvrstil tudi tajni sporazum, ki ga je podpisal pred lokalnimi volitvami leta 2012 s stranko SLS oziroma njenim predsednikom Alojzom Turkom.

V sporazumu, ki ga je prvi odkril in objavil Novomeški Čuvar, sta si – vsaj tako menijo ugledni slovenski pravniki – na koruptiven in klientalističen način razdelila vodilne kadrovske položaje v Mestni občini Novo mesto.

Novomeški Čuvar je sicer objavil tudi dogovor, ki je prav tako sporen, in sicer med županom in predsednikom lokalnih Socialnih demokratov, s katerim si je slednji zagotovil stolček prvega moža novomeških gasilcev. Kot je znano je ob tem prišlo na dan, “da mesto direktorja Gasilsko reševalnega centra že vse od osamosvojitve pripada Socialnim demokratom”, in da se to tako županu kot tudi SD-ju zdi povsem sprejemljivo.

Predlog je županu posredovala opozicija, vsebuje pa dokaj medle sklepe. Poleg načelne obsodbe “politične trgovine” govori samo o tem, da “občinski svet pričakuje od vseh odgovornih in vpletenih, da v primeru dokazanega koruptivnega oz. nezakonitega delovanja, odstopijo s svojih funkcij.”

Tovrsten sklep seveda ni v ničemer zavezujoč, poleg tega pa je bolj ali manj jasno, da bo do morebitnega sodnega procesa in pravnomočne obsodbe minilo precej časa. Vprašanje je, ali ne bo “vsem  vpletenim” vmes že zdavnaj potekel mandat. Kot je znano, so Mariborčani od župana Kanglerja in celo od celotnega občinskega sveta zahtevali odstop, čeprav še ni bilo prav nobene pravnomočne obsodbe.

Opozicija bo morala javnosti prav gotovo pojasniti, zakaj med sklepe ni uvrstila denimo zahteve, da morata (vsaj) župan in direktor CeRODA Turk odstopiti v primeru, da protikorupcijska komisija ugotovi, da je bil njun dogovor v resnici primer klientelizma in korupcije. To se bo najverjetneje zgodilo veliko prej, kot morebitna sodna obsodba, ki jo bo tudi sicer veliko težje utemeljevati.

Zanimivo pa je, da na dnevnem redu – vsaj zaenkrat – ni tistega, kar je župan obljubil v pogovoru za Radio Krka. Takrat je dejal, da bodo 20. decembra razčistili in dokončno pojasnili vse afere – se pravi afero RIC, afero “Lučke” (t.j. koncesija za javno razsvetljavo) in afero Portoval: “Na pobudo opozicije smo sprejeli sklep, da na prihodnjo sejo uvrstimo razpravo o njihovih predlogih (opozicija je zahtevala razpravo o političnem trgovanju, op. ur.). Tako glede sporazuma med Zvezo za Dolenjsko in Slovensko ljudsko stranko. Pa tudi glede drugih zahtev. Tako glede najemnine za RIC, izgradnje športne dvorane Portoval, sporno koncesijo za javno razsvetljavo in še nekatere druge, manj aktualne stvari. Vse to bomo z argumenti in z vsemi podatki pojasnili na naslednji seji občinskega sveta, ki bo 20. decembra, tako da bodo zadeve enkrat za vselej zaključene.”

Poleg tega je prav gotovo najpomemembnejša točka dnevnega reda sprejem proračuna v drugi obravnavi.

Dnevni red:

Zapisnik seje:

02. Pregled in potrditev zapisnika 18. redne seje

 

 

Oznake:

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.