UMANOTERA PREDLAGA PAMETNO VARČEVANJE: POSTOPNO UKINITE OKOLJU ŠKODLJIVE SUBVENCIJE

| 27/08/2013

trajnostni-razvoj-2Umanotera, slovenska fundacija za trajnostni razvoj, je v sodelovanju s partnerji iz mreže Plan B pripravila poročilo z načrtom predlogov, katerega rdeča nit je sporočilo, da lahko s postopno odpravo okolju škodljivih subvencij in reformo okoljskih davkov vsako leto do več 100 milijonskih prihrankov in novih delovnih mest.

Poročilo Zelena proračunska reforma: Odzivanje na krizo s trajnostno vizijo

Umanotera opozarja na dejstvo, da bi lahko uravnotežili proračun, če bi ukinili okolju škodljive subvencije. Opozarja na to, da je proračunski primanjkljaj lani znašal več kot milijardo evrov in da je okolju škodljivih subvencij v slovenskem proračunu več kot za 500 milijonov.

281 milijonov evrov gre za okolju škodljive subvencije v transport, 202 milijona za subvencije v energijo, 74,5 milijona evrov pa za kmetijstvo.

Če bi ukinili okolju škodljive subvencije, bi morali bistveno manj varčevati v zdravstvu (88 milijonov smo lani vzeli zavarovanjem v javnem zdravstvu), 19,5 milijona evrov smo vzeli postavki „otroški dodatek“, z odpravo brezplačnega kosila v šolah smo „privarčevali“ 19 milijonov, s tem da smo povečali število otrok v razredu pa je bilo privarčevanih 9,6 milijona.

Umanotera opozarja na dejstvo, da je Vlada RS v začetku leta 2012 obljubila, da bo “na podlagi analize okolju škodljivih subvencij in poročila delovne skupine o zeleni davčni reformi pripravljen osnutek pregleda tistih subvencij, katerih odprava bi lahko hkrati prispevala k doseganju okoljskih ciljev in […] prispevala k uravnoteženju javnih financ.” Seveda se ni zgodilo nič.

 

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.