TUDI SDS VPLETEN V KADROVSKO TRGOVINO Z MUHIČEM

| 19/12/2012

Alojzij Muhič in Bojan Kekec. Ključna akterja klientelističnega dogovora med Zvezo za Dolenjsko in Slovensko demokratsko stranko. Prvi je iskal podporo SDS, ki bi mu pripomogla k zmagi na volitvah, drugi dobro plačano službo v javnem podjetju. Kaj pa interesi volilcev?

Iz zanesljivega vira smo prejeli informacijo, da naj bi leta 2006 Ivan Grill v imenu novomeške SDS z Alojzijem Muhičem kot skupnim kandidatom Zveze za Dolenjsko in Socialnih demokratov podpisal pisni sporazum, s katerim je stranki SDS zagotovil direktorsko mesto v javnem podjetju Komunala. Direktor je kmalu po podpisu dogovora postal Bojan Kekec, član SDS, danes občinski in državni svetnik.

Ivan Grill, čeprav naj bi bil podpisnik pogodbe, nam je poslal zgolj kratko sporočilo, da nam bo na naša vprašanja odgovoril Bojan Kekec. Slednji na naša vprašanje že dva dni ne odgovarja. Tudi Zveza za Dolenjsko oziroma Alojzij Muhič se na naše pisno vprašanje nista odzvala.

V pisnem sporazumu med SDS in Zvezo za Dolenjsko naj bi bil dogovorjeno naslednje:

1. Da tri stranke, ki so udeležene v tem sporazumu, dobijo toliko mest v nadzornih svetih javnih podjetij in gospodarski družbi, kolikor jim “pripada” glede na rezultat prvega kroga lokalnih volitev 2006.

2. Da stranki SDS poleg političnih funkcij (podžupansko mesto, članstvo v odborih in komisijah občinskega sveta) “pripada” še naslednje:

– direktorsko mesto v Komunali

– vodilno mesto v Cerodu ali Zarji

– eno mesto v nadzornem svetu

– eno vodilno mesto v občinski upravi

Koalicija med ZZD in SDS je leta 2010 razpadla. Pomenljivo je, da je s tem Kekec tudi izgubil podporo v nadzornem svetu Komunale Novo mesto, tako da ga je leta 2011 na mestu direktorja nadomestil Rafko Križman, takrat podpredsednik Zveze za Dolenjsko, danes predsednik Pozitivne Slovenije.

Čeprav se SDS do tega trenutka ni odzval na naša vprašanja, lahko iz rokava potegnemo komentar, ki ga je Bojan Kekec podal, ko smo na Čuvarju razkrili pogodbo Muhič – Turk. Kekec je takrat povedal: “Razkrito kadrovanje odkriva vso bedo novomeške lokalne politike. Takšen način kadrovanja ni samo neučinkovit, ampak tudi protizakonit, posledično pa omogoča tudi razmah korupcije in klientelizma. S takšnim načinom se zapira krog mladim in uspešnim ljudem, na katerih bi se lahko gradil razvojni potencial lokalne skupnosti. Posebej sporen je del koalicijske pogodbe, ki govori o konkretnih imenih kandidatk in kandidatov ter vodilnih mestih, ki naj bi jih (in so tudi jih) zasedli. Iz teh primerov vidimo, da so razpisi za delovna mesta v gospodarskih družbah in javnih zavodih v lasti lokalnih skupnosti zgolj farsa in pesek v oči javnosti.”

Oznake:

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.