SD PRISTAL NA KORUPTIVNO KADROVANJE: V ZAMENO ZA PODPORO MUHIČU DOBILI DIREKTORSKO MESTO

| 29/11/2012

Župan Muhič: “Gasilsko reševalni center že od osamosvojitve naprej pripada Socialnim demokratom.” Izjave vseh vpletenih potrujejo klientelistični dogovor med Socialnimi demokrati in Zvezo za Dolenjsko. V zameno za podporo pred drugim krogom lokalnih volitev so od Zveze za Dolenjsko dobili zagotovilo, da bo mesto direktorja javnega zavoda še naprej pripadalo novomeškim Socialnim demokratom. Trgovanje, ki je enim prineslo oblastne položaje, drugim pa vodilna delovna mesta, ki jih kot navadni državljani ne bi nikoli dosegli. (Na sliki Tomaž Kovačič in Alojzij Muhič)

Medtem ko je čedalje več Novomeščanov na robu eksistenčnega minimuma in ko ljudje le stežka nadomestijo izgubljene službe in izgubljene prihodke, smo razkrili korupcijsko dogajanje, v katerega sta se zapletla novomeški župan Alojzij Muhič in predsednik novomeškega SLS Alojz Turk, ki sta kar na podlagi političnega dogovora sebi in svojim članom razdelila vodilna delovna mesta v javnih zavodih, javnih podjetjih in podjetjih, ki so v lasti Mestne občine Novo mesto. A ta primer ni edini. Zelo podoben dogovor – čeprav očitno ne s pisnim sporazumom in v veliko skromnejšem obsegu – je novomeški župan Muhič (sam sicer zanika neposredno dogovarjanje) sklenil tudi s Tomažem Kovačičem, predsednikom novomeških Socialnih demokratov.

Ti dogovori razkrivajo skorumpirano tehnologijo vladanja v Mestni občini Novo mesto, ki je tukaj očitno prisotna že več kot dvajset let, od osamosvojitve naprej.

Socialni demokrati  so pred drugim krogom županskih volitvah leta 2010 podprli Alojzija Muhiča. To je bil pravi politični salto mortale, saj so pred tem podpirali Mileno  Kramar Zupan, skupno kandidatko levih strank, ki je v predvolilni kampanji izrazito ostro in kritično napadala Muhiča. A ta navidez nesmiselna in nenavadna poteza je imela svoj „kadrovski“ smisel: novomeški socialni demokrati so si s to potezo priigrali položaje v novomeškem javnem sektorju tudi po Muhičevi zmagi.

POLITIČNO TRGOVANJE JIM JE PRINESLO OSEBNO KORIST

Župan Muhič trdi, da se v svoji županski karieri ni z ničemer okoristil. A izjave uglednega pravnika Pirnata in tudi načelna mnenja protikorupcijske komisije iz primerljivih drugih primerov so jasnna. Predvolilno trgovanje s sedeži je klientalizem in korupcija. Župan Muhič si je s podporo SLS in SD zagotovil volilne glasove in na ta način ne tako slabo plačano službo župana Mestne občine Novo mesto ter moč in vpliv, ki jo ta funkcija prinaša, nekateri visoki člani Slovenske ljudske stranke in Socialnih demokratov pa so si s prodajo scvojih glasov zagotovili dobro plačane službe v gospodarskih družbah, javnih zavodih in javnih podjetjih.

IGOR LUKŠIČ NE KOMENTIRA

Igorju Lukšiču, predsedniku stranke, ki ima na državni ravni polna usta kritik na račun Janševe vlade, češ da gre pri vladinih predlogih o slovenskem državnem holdingu za klientalistične apetite, je očitno do (s)lastnih  strankarskih apetitov veliko bolj popustljiv. S svojimi izjavami SD ne misli resno, ampak samo politikantsko napada politične nasprotnike na državni ravni. Vprašali smo ga namreč, “ali je tovrstno dogovarjanje z vidika vaših strankarskih načel problematično? Če da me zanima, na kakšen način in kateri organi bi po vašem statutu morali reagirati?” Igor Lukšič na naše vprašanje ni želel odgovoriti in nas je za komentar napotil na lokalno raven stranke.

Kot je Tomaž Kovačič priznal v izjavi za revijo Park le nekaj mesecev po volitvah, so bili socialni demokrati za svojo preobrazbo iz Muhičevih največjih kritikov v njegove zaveznike namreč nagrajeni z obljubo, da „obstoječa kadrovska konstelacija ostane nespremenjena.“ To je pomenilo, da bodo socialni demokrati ohranili pravico do tistih stolčkov, ki so jih zasedali v mandatu 2006-2010 (ko so že bili člani prve Muhičeve koalicije) v upravi, javnih podjetjih in zavodih.

Tukaj gre predvsem za dve mesti, ki so jih zasedali kadri, ki “pripadajo” SD-ju: vodenje Zdravstvenega doma Novo mesto in vodenje Gasilsko reševalnega centra Novo mesto. Obe mesti sta tudi po volitvah ostali v rokah ljudi, ki so povezani z novomeškimi Socialnimi demokrati.

In ne le to: sadove tega dogovora je pobral ravno tisti, ki ga je podpisal. Manj kot eno leto po volitvah se je Kovačič z mesta prodajnega inženirja v Telekomu zavihtel na mesto direktorja javnega zavoda Gasilsko reševalni center. Tam je nadomestil Igorja Perhaja, prejšnjega predsednika novomeških socialnih demokratov, ki pa je ravno zaradi spora s Kovačičem že pred volitvami zapustil Socialne demokrate in ustanovil lastno politično gibanje.

Tomaž Kovačič je poudaril, da je bilo njegovo imenovanje na mesto direktorja izpeljano zakonito. Glede na dejstvo, da ugledni pravniki politično dogovarjanje o direkorskim položajih v javnih zavodih imenujejo za korupcijo, smo ga vprašali, ali namerava odstopiti kot predsednik novomeškega SD-ja in kot direktor GRC-ja. “Postopek imenovanja je potekal po ustaljenem postopku z javnim razpisom, ki ga opredeljuje tudi Odlok o preoblikovanju GRC Novo mesto in ustrezen Zakon o zavodih.

Igor Perhaj je potrdil Kovačičevo izjavo. V izjavi, ki jo je podal reviji Park, je dejal, da mu je Muhič januarja leta 2011 dejal, da je mesto direktorja javnega zavoda Gasilsko reševalni center rezervirano za socialne demokrate in da je to del koalicijskega dogovora med Zvezo za Dolenjsko in Socialnimi demokrati. Perhaj je vedel, da bo javni razpis, objavljen le nekaj mesecev kasneje, zgolj krinka za realizacijo političnega dogovora.

Alojzij Muhič je v svojih izjavah sicer zanikal, da bi se kar koli pogovarjal s Perhajem. Hkrati pa je potrdil, da je mesto direktorja Gasilsko reševalnega centra od osamosvojitve naprej pripadalo Socialnim demokratom.

To je v pogovoru z nami potrdil tudi predsednik območne organizacje Socialnih demokratov Jože Erjavec. “Dejstvo je, da zadnjih 16 let GRC vodijo Socialni demokrati.” Ob tem poudarja, da Socialni demokrati nimajo nikakršnih kadrovskih apetitov in da sicer ne zasedajo nobenih vplivnih položajev v občinski sferi, razen tega mesta. Prepričan je, da se je Kovačič s svojem delom in rezultati na mestu direktorja zelo izkazal.

In Zdravstveni dom Novo mesto? Vloga novomeške politike je pri imenovanju direktorja Zdravstvenega doma Novo mesto manjša, vendar še vedno pomembna. Mestna občina Novo mesto je namreč skupaj z ostalimi dolenjskimi občinami ena izmed ustanoviteljic zdravstvenega doma. Direktorja zdravstvenega doma imenuje svet zavoda ZD Novo mesto, v katerem ima novomeška občina tri izmed dvanajstih članov. Vendar morajo odločitev sveta zavoda navsezadnje potrditi tudi vsi občinski sveti vseh občin ustanoviteljic. Se pravi, mora direktorico potrditi tudi občinski svet mestne občine Novo mesto.

In kdo je leta 2011 ponovno postal direktor Zdravstvenega doma Novo mesto? To je postala Milena Kramar Zupan, županska kandidatka in občinska svetnica Socialnih demokratov Novo mesto, najbolj ostra kritičarka župana Muhiča, ki pa od poraza v prvem krogu javno ni izustila niti najmanjše kritike proti županu in njegovi koaliciji.

Milena Kramar Zupan poudarja, da so razlogi za njeno svetniško pasivnost drugje in zanika, da bi bila sama kakor koli udeležena v politično trgovanje. “Odločno zanikam, da bi se z mano kdor koli kadar koli pogovarjal o moji kandidaturi za direktorico Zdravstvenega doma Novo mesto. Če bi mi kdor koli kaj takega samo omenil, bi z njim za vselej prekinila vsakršne stike. Vloga Mestne občine Novo mesto pri imenovanju direktorja je minorna. Menim, da imam za ta položaj dovolj referenc in da imam tudi rezultate.  O tem, da sem spremenila svoje mnenje o delu župana pa lahko povem naslednje: Bila sem kritična do župana, ampak župan je navsezadnje dobil podporo ljudi, tako da je prav, da ima možnost, da zaključi mandat. Za vstop v koalicijo se nisem odločila jaz, ampak Socialni demokrati. Sama v občinskem svetu podprem tiste stvari, za katere ocenim da so dobre ali vsaj, da ne škodijo občine. Drugače pa se vzdržim.”

Morda lahko verjamemo, da se s Kramar Zupanovo po skupni volilni zmagi ni nihče več pogovarjal, o tem, da ne bi ponovno dobilo podporo Mestne občine Novo mesto pri imenovanju za direktorico. A mesto direktorice Zdravstvenega doma Novo mesto je bilo omenjeno v razvpitem tajnem sporazumu Muhič – Turk, ki ga je razkril Novomeški Čuvar. Tam je kot eno izmed možnih delovnih mest Jožice Fabjan omrenjeno tudi mesto v Zdravstvenem domu Novo mesto. Se pravi, da je bil Muhič pripravljen trgovati tudi z direktorskim mestom v zdravstvenem domu. Če SD ne bi pristal v koaliciji, bi občinski  svet lahko tudi zavrnil soglasje h kandidaturi Milene Kramar Zupan, tako da le-ta ne bi bila imenovana.

Oznake:

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.