TRIPTIH ZA PREBUJENJE IN DOBRODELNOST

| 16/04/2014
triptih-novo-mesto-4

Nejc Smodiš. Fotografija: http://slikarjibrezmeja.blogspot.com/

„Mesto je mrtvo.“ „Mrtva je država.“ ugotavljamo v težkem sobotnem popoldnevu z Nejcem Smodišem, novomeškim slikarjem. A prebujenje se dogaja, počasi, zanesljivo in nepovratno. Živimo v prestrašenih časih, ko osiromašeno, ponižano in brezperspektivno prebivalstvo beži iz potrošniških lukenj v svoje zasebne izbe in nazaj, vse zaradi skrbi za tisti preostanek svoje eksistence.

Lokacija: Narodni dom, Sokolc, na prepihu med Sokolsko in Čitalniško ulico v Novem mestu. Več kot mesec dni bodo trije slikarji ustvarjali slikarsko delo, triptih.

Nejca smo zmotili, sklonjenega nad risbo, nad improvizirano mizo v Sokolcu, ki so ga neki drugi fantje desetletja pustili propadati, medtem ko so novci veselo leteli v zasebne žepe, na papirju pa v neuresničene projekte, v nikoli dokončane športne dvorane, v tržnice, najemnine, koncesije in farsarije. Tam odojki in cviček. Tu plesen na stenah, elektrika, ki je že zdavnaj umrla. Ko mafija skrbi za svoje žepe, so vsi projekti možni. Ko je potrebno poiskati kratek stik, luč ostane ugasnjena zaradi nemogočih birokratskih ovir. A tisti nam notri ne politizirajo, ne rešujejo nekih “velikih” tem. Ustvarjajo za umetnost in dobrodelnost.

Še močnejša je neuklonljiva volja. Pogled Sebastjana Šeremeta, ki z enakim žarom ustvarja, kot že pred že mnogimi leti, ko je prišlo do zasedbe Sokolca in ko se ni več umikal.

Igor Obradinovič je medtem, kot starosta, stal pred svojim kosom slikarskega platna, oblikujoč violino. Letos je triptih v barvah anarhizma, v črnem in rdečem. Ker so to barve časa. Našega časa, časa ki je črn, vendar hkrati tudi rdeč. Obradinovič pravi, da bi barve bile še močnejše, če bi bila svetloba prava.

Samo nekaj mesecev nazaj je podžupanja na vrata Sokolskega doma pribila opozorilo, da morajo umetniki v nekaj dneh zapustiti zgradbo Narodnega doma, češ da stavba ni varna. Sledil je upor in avtonomna cona Sokolc je bila ubranjena. Na dogodek spominja kij, na katerem je prijazno opozorili „uradnim osebam“ naj se obnašajo svobodi primerno.

Tema letošnjega triptiha je glasba. Ker je povezana z vsemi tremi umetniki, ki delo ustvarjajo. Nejc pojasni, da niso niti na desetih odstotkih končanega. Kam jih bo pripeljalo ustvarjanje, ne vedo. Sebastjan njihov način dela primerja z jazzom. Slikarska improvizacija, variacije in kontrapunkcije. Šeremet iz oblakov prehaja v Prešernovo podobo in le-tega skuša soočiti s filozofom Žižkom. Smodiš se prepušča intuiciji. Pravi, da skuša realistične elemente postaviti v nadrealistični kontekst.

Polnih dvanajst ur dnevno, od zjutraj do desete ure zvečer je Sokolc odprti umetniški atelje, trojice samoraslih slikarjev. Ob večerih se vsakih nekaj dni odvije koncert. Vse skupaj za promocijo umetnosti in v dobrodelne namene. Dobrodelni ker je izkupiček namenjen socialno ogroženi družini iz Novega mesta. Mesto prepojeno z farmacevtskimi dobički ne ve in se skriva pred lastnim razkrojem in umetniki so se zbrali zato, da nanj opozorijo.

Otvoritev projekta je bila 9. aprila, zaključek z dobrodelno dražbo bo potekal 9. maja. Skorajda vsak dan zvečer poteka koncert. 15. aprila je nastopil Mirko Vorkapić, v petek bodo tam Killkenny, v soboto Soddiha in El Kachon. Naslednji torek brenkajo Dan D. In številni drugi, preveč, da bi jih vse naštevali. (fotografije: http://slikarjibrezmeja.blogspot.com/)

triptih-novo-mesto-5

Sebastjan Šeremet. Fotografija: http://slikarjibrezmeja.blogspot.com/

triptih-novo-mesto-1

Sokolski dom.

triptih-novo-mesto-2

Mirko Vorkapić

triptih-novo-mesto-3

Tako kot leta 2012, ko je projekt potekal prvi, bodo umetniki tudi letos TRIPTIH prodali na dražbi in izkupiček v celoti nesebično podarili socialno ogroženi novomeški družini. Namen projekta tokrat ni le dobrodelnost, ampak tudi oživitev mestnega jedra. Ustvarjanje umetniškega dela spremlja tudi pester glasbeni program.
Sreda, 9. 4.
OTVORITEV PROJEKTA – Trio Sepki
Četrtek, 10. 4.
Jernej Zoran&Lara Poreber
Petek, 11.4.
Dare acoustic
Erika Kralj
Sobota, 12.4.
KUD IMPROMOBILE
BEGZK Projekt
Torek, 15.4.
Mirko
Hermann Mayer&Krimichi
Četrtek, 17.4.
Open mic Večer
Petek, 18.4.
Trio Della Notte
Killkenny
Sobota, 19.4.
El Kachon
Soddiha
Torek, 22.4.
Dan D
Žan Ograjšek
Sreda, 23.4.
Open mic Večer
Četrtek, 24.4.
Marijan Novina
Gašper Rifelj akustični trio
Ponedeljek, 12.5.
ZAKLJUČEK – DOBRODELNA DRAŽBA ob 18. uri
Pevski zbor Pomlad

 

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.