DANES 1. VSESLOVENSKA LJUDSKA VSTAJA – SPLETNE STRANI OBJAVILE SKUPNE ZAHTEVE

| 21/12/2012

vsesovenska-ljudska-vstajaVečina najmočnejših spletnih protestnih strani je včeraj objavila poziv državljankam in državljanom, naj pridejo na demonstracije, ki bodo v petek, 21. decembra, na Trgu republike v Ljubljani. Demonstracije bodo potekale pod skupinim geslom „Zahtevamo odstop politične elite!“

OBJAVILI TUDI KONKRETNEJŠE ZAHTEVE – DEMONSTRIRALI BODO DO URESNIČITVE

Na spletnih straneh Kričač, Janez Janša naj odstopi kot premier Republike Slovenije in Vseslovenska ljudska vstaja 21.12.2012 so objavili seznam konkretnih zahtev, ki jih imajo protestniki. Izjavo objavljamo v celoti:

IZJAVA SPLETNIH SKUPIN

JANEZ JANŠA NAJ ODSTOPI KOT PREMIER REPUBLIKE SLOVENIJE – KRIČAČ – VSESLOVENSKA LJUDSKA VSTAJA

“KAJ HOČEMO:

I. Odstop politične elite, leve in desne, v vladi in parlamentu.

II. Ker nočemo politične nestabilnosti podpiramo zahtevo Društva pisateljev Slovenije in drugih skupin, ki zahtevajo takojšen odstop vlade Janeza Janše in formiranje prehodne in začasne vlade narodne enotnosti.

III. Čimprej hočemo nove volitve, ki bodo omogočile nastop novih političnih sil, novih ljudi in novih idej.

IV. Vztrajamo tudi pri ostalih zahtevah iz izjave 7. decembra, pri čemer je odgovornost prehodne vlade narodne enotnosti, da te zahteve smiselno realizira.

V. Dokler ne bodo naše zahteve uresničene, bomo vztrajali pri organizaciji demonstracij po slovenskih mestih, na ulicah in trgih ter uporabili vsa druga demokratična in miroljubna sredstva, da prisilimo politično elito, da se pokori vladavini ljudstva, v skladu s slovensko ustavo.

Odbor protestnikov podpira povezovanje protestniških skupin na enakopravni osnovi. Ne zastopamo nikogar in se hkrati ne zapiramo pred drugimi protestnimi skupinami in odbori.”

Kot pravijo v protestnem odboru, ki je objavil poziv, bo začetek demonstracij ob 15. uri. Protestni odbor poziva vse k čim večji udeležbi na protestu, „saj bomo le tako prisilili nesposobne in skorumpirane politike, ki že dolgo časa umetno delijo narod in vodijo Slovenijo v propad, da se za vekomaj poslovijo od oblasti“. Prav tako pozivajo ljudi, da na „odločen način, s transparentni, z glasnimi pripomočki in na vse druge kreativne načine izrazijo odločen protest proti nesposobnim in hlapčevskim politikom“.

Skupni poziv so objavile spletne skupnosti Kričač, Janez Janša naj odstopi kot premier Republike Slovenije, Vseslovenska ljudska vstaja in  Osvobodilna fronta.

MARIBORČANI SE PRIDRUŽUJEJO VSESLOVENSKI VSTAJI

Mariborski protestniki so sporočili, da se pridružujejo vseslovenski ljudski vstaja in so zato odpovedali vse demonstracije na tisti dan. „Nekateri nas sprašujete, ali bo tudi ta petek v Mariboru protest. Glede na to, da je za ta petek. 21. 12. že od novembra najavljena 1. Slovenska vsesplošna vstaja naroda na Trgu republike v Ljubljani, se tej vstaji pridružujemo in za ta petek torej ne načrtujemo nobenega protesta v Mariboru. O nadaljnjih protestih v Mariboru vas bomo vsekakor takoj javno obvestili, kot smo to počeli tudi doslej,“ so sporočili na spletni strani Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, ki sicer organizira proteste v Mariboru. Proteste so sicer podprle tudi nekatere druge skupine.

Protestniki pravijo, da protesti ne bodo imeli nobenih uradnih govornikov niti nobenega uradnega kulturnega programa. „Nikakršne potrebe ni, da bi v tem trenutku kdor koli zastopal ljudstvo, saj je ljudstvo v svoji zahtevi enotno: odidite vsi, levi in desni, v vladi in parlamentu, vsi, ki ste izstopili iz koalicije z narodom,“ so zapisali v pozivu.

Protestni odbor tudi poziva vse, da na dan protesta v čim večjem številu pridejo na Trg republike, ob 15. uri. „Vendar ob tem poziva državljanke in državljane, da protestirajo v skupinah in na krajih in mestih, kjer presodijo, da je to potrebno. Končna točka vsakega protestnika in vseh protestnih skupin pa mora biti Trg republike! Le če bomo tam res vsi, bomo dosegli Slovenijo, ki bo temeljila na vladavini ljudstva, na socialni pravičnosti in na skupnih moralnih vrednotah.“

Protestni odbor tudi poziva vse protestnike, da na Trg republike prinesejo državne simbole, slovensko zastavo in slovenski grb. „Pokažimo, da nam ne gre ne za leve ne za desne, ampak za Slovenijo, ki je trajna last državljank in državljanov.“ Protestni odbor 1. vseslovenske ljudske vstaje tudi poziva vse udeležence, da naj glasno, vendar miroljubno demonstrirajo. „Ker se vedno lahko zgodi kaj nepredvidenega naj družine svoje najmlajše člane vseeno pustijo doma ali v varstvu,“ dodajajo v odboru. „Se vidimo 21. decembra na Trgu republike! Pokažimo politični eliti, da so vsi gotovi,“ je svoj poziv zaključil protestni odbor.

plakat-11

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, UPOR 2012, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.