ŠEST ZAHTEV GIBANJA VSESLOVENSKA LJUDSKA VSTAJA

| 02/04/2013

vseslovenska-ljudska-vstaja“V teh dneh skuša nova oblast na različne načine vzpostaviti stik z vstajniškim gibanjem. S strani predsednika Državnega zbora smo prejeli vabilo, da naj se v sredo, 3. aprila 2013, ob 17. uri, udeležimo pred javnostjo zaprtega sestanka, na katerega je po nam neznanem ključu povabil nekatere predstavnike civilne družbe,” so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Gibanju Vseslovenska ljudska vstaja.

“Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja ne zavrača dialoga, vendar bomo dialog vzpostavili samo s kredibilno in legitimno oblastjo. Obstoječi državni zbor in vlada te kredibilnosti nimata. Naj naštejemo glavne razloge za naše stališče:

1. Stranke nove koalicije so s politikantskim manevriranjem preprečile, da bi v času najhujše politične krize prišlo do kredibilne prehodne vlade, ki bi jo vodili moralno in politično neoporečni strokovnjaki. Strokovna in prehodna vlada bi lahko sprejela nujne ukrepe za rešitev pred domnevnim bankrotom, obenem pa državo pripeljala do predčasnih volitev in s tem do novega zaupanja, ki je potrebno za nadaljnje korake za novi preboj Slovenije.

2. Predsedniki več parlamentarnih strank (Lukšič, Erjavec, Virant) so ob izbruhu protestov in ob politični krizi izjavili, da so edina rešitev za Slovenijo predčasne volitve, ki bodo omogočile prečiščenje Slovenije. Po tem, ko so bili njim oziroma njihovim kadrom ponujeni stolčki v novi vladi, so vsi trije na te svoje izjave pozabili. O tem danes sploh ne govorijo več, kar je nova prevara vodilnih politikov na račun javnosti.

3. Nova koalicija potrebne kredibilnosti nima. Predsednica vlade kakor tudi vse poslanke in poslanci največje koalicijske stranke se namreč še vedno niso ogradili od župana Mestne občine Ljubljana, pri katerem je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila resne sume korupcije, poleg tega pa je kršil protikorupcijsko zakonodajo.

4. Janez Janša je še vedno predsednik Slovenske demokratske stranke. Poslanke in poslanci druge največje parlamentarne stranke se še vedno niso ogradili od svojega predsednika, pri katerem je Komisija za preprečevanje korupcije zaznale sume koruptivnih dejanj.

To pomeni, da več kot polovica sedanjega državnega zbora očitno nima razčiščenih osnovnih standardov politične kulture oziroma zaradi javnosti neznanih interesov ne zmore izvršiti potrebnih dejanj samoočiščenja. Ostalo polovico sestavljajo stranke, ki svoja stališča spreminjajo glede na lastne politične interese. Taka vlada in tak parlament ne bosta imela politične moči, da obračunata z enim glavnih problemov Slovenije: korupcijo, klientelizmom in nepotizmom, ki so se razpredli globoko v vse pore slovenske družbe, na državnem in lokalnem nivoju.

Skladno z vsemi našimi dosedanjimi izjavami in manifesti naše osnovne zahteve ostajajo enake.

1. Zahtevamo odstop vlade in parlamenta. Do predčasnih volitev naj pride najkasneje v roku šestih mesecev.

2. V tem času naj sedanji politiki izvedejo hitro in učinkovito spremembo zakonodaje in organizacije sodnega sistema, s katero bo prišlo do sojenja vsem, ki so v Sloveniji v zadnjih 20 letih izvršili krajo in opustošenje skupnega premoženja in uničili nekdaj perspektivna podjetja in gospodarstvo: a) Zahtevamo, da se v pravni red vpeljejo določila o nezastaranju kriminalnih dejanj, povezanih s trgovino z orožjem, velikimi infrastrukturnimi projekti in privatizacijo skupnega premoženja. b) Prav tako naj se v pravni red vnese učinkovit zakon o obrnjenem dokaznem bremenu. c) Od vlade in parlamenta pričakujemo, da bosta z največjo resnostjo obravnavali zakonodajne predloge, ki jih bo v Državni zbor posredovala Komisija za preprečevanje korupcije.

3. Zahtevamo, da se v pravni red vpelje inštrument ljudske nezaupnice, s katerim se bomo državljanke in državljani lahko že pred iztekom mandata znebili goljufivih, lažnivih in zaupanja nevrednih županov in poslancev.

4. Zahtevamo, da se iz javnih funkcij umaknejo vsi politiki, ki jih bremenijo resni sumi koruptivnih, klientelističnih in nepotističnih ravnanj. To se še posebej nanaša na župane Jankoviča, Muhiča in Kastelica. V kolikor trije župani ne odstopijo, zahtevamo, da jim vsi sedanji politiki javno odrečejo svojo podporo.

5. Zahtevamo spremembo volilne zakonodaje na način, s katerim se bo bistveno povečal vpliv volilk in volilcev na sestavo državnega zbora. Uveljavijo naj se spremembe zakonodaje, ki bodo izenačile položaj parlamentarnih, zunajparlamentarnih in nestrankarskih gibanj in omogočile vstop novih idej, novih sil in novih ljudi v slovenski politični prostor.

6. Glede sprememb referendumske zakonodaje se mora izvršiti široka javna razprava, v katero bodo poleg ustavnih pravnikov (in to ne le tistih, ki jih izbere parlament!) vključene tudi državljanke in državljani. Razprava mora odpreti vse vidike razmerja med ljudstvom in oblastjo, se pravi ne le vprašanje omejitve pravice do referenduma, ampak tudi in predvsem vpeljave dodatnih prvin in možnosti neposrednega odločanja v slovenski pravni red. Zahtevamo tudi, da mora biti kakršna koli sprememba zakonodaje, ki se dotika neposredne demokracije, navsezadnje izglasovana na ustavnem referendumu.

Javnosti sporočamo, da smo pripravljeni na dialog s sedanjimi politiki, v kolikor bodo javno sprejeli vseh šest naših zahtev.”

 

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, UPOR 2012

Komentiranje je zaključeno.