REKA KRKA: OBE KOPALIŠČI PRIMERNI ZA KOPANJE

| 04/06/2012

Novo mesto nima urejenega kopališča ne reki Krki. Novomeščani se tako hodijo hladit bodisi na Kolpo ali pa se odpeljejo v Stražo in Žužemberk, kjer sta edini uradni kopališči na zeleni lepotici. Kot ugotavlja Agencija RS za okolje (ARSO), sta obe kopališči ustrezni za kopanje, razveseljivo pa je tudi to, da se stanje iz leta v leto izboljšuje.

Čeprav na Krki obstaja kar nekaj divjih kopališč, imata le dve omenjeni kopališči status kopalnih voda. Kopalne vode so strani države priznana kopališča, ki morajo izpolnjevati določene pogoje. Kopališče mora imeti upravljalca, predpisano opremo in infrastrukturo, urejeno mora biti v skladu s predpisi, ki zagotavljajo varnost pred utopitvami. Kopališče mora imeti urejene oznake, varne vstope v vodo, površino za sončenje, sprostitev in počitek. Skratka, kopanje v kopalnih vodah je varno, zdravo in prijetno.

V Žužemberku imajo kopališče na Loki, pod gradom. Kopališče se razprostira od mostu po reki navzdol in je dolgo 330 metrov. V bližini je turistična kmetija. Obala je travnata, namenjena predvsem sončenju in športnim dejavnostim. Julija tam poteka turnir v odbojki, ki se zvečer prelevi v praznik športna in zabave. Kopalno območje Straža pa je nahaja na razdalji 630 metrov od mostu s cesto Straža – Črnomelj. Največ kopalcev je na zgornjem delu območja, ob jezu pri mostu.

Stanje na kopališču v Straži in Žužemberku ni idealno, vendar so trendi pozitivni. Leta 2008 sta bili obe kopališči še neustrezni za kopanje (kar seveda ni ustavilo kopalcev). ARSO v kopalnih vodah meri prisotnost dveh bakterij, in sicer escherichie coli in intestinalnih enterokokov. Obe bakteriji sta indikatorja fekalnega onesnaženja, prisotni pa sta v blatu ljudi in živali, pojasnjuje mag. Mojca Dobnikar Tehovnik iz ARSO. V kopalni sezoni 2011 sta bili obe kopališči skladni z minimalnimi zahtevami, se pravi z mejnimi vrednostmi, ki jih določajo predpisi. Sicer pa ARSO ne meri le fekalne onesnaženosti, ampak tudi kemijsko. Stanje na obeh odsekih je dobro.

Obe fotografiji sta vzeti iz publikacije Kopalne vode – zdravo in varno kopanje, ki ga je izdal ARSO. Iz publikacije so vzeti tudi podatki o obeh kopališčih.

 

 

Oznake: , , ,

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.