PRIMER VERNIG: MALNAR IZGUBIL TOŽBO PROTI DNEVNIKU. NAPOVEDAL PRITOŽBO

| 13/06/2012

Okrajno sodišče v Ljubljani je danes po poročanju časnikov Delo in Dnevnik zavrnilo odškodninsko tožbo novomeškega atletskega trenerja Slavka Malnarja proti časopisni hiši Dnevnik. Malnar je zahteval 19.900 evrov odškodnine zaradi člankov, ki jih je Dnevnik leta 2007 objavil v zvezi z izpovedjo odbojkarice Jane Vernig, v kateri je svojega nekdanjega trenerja obtožila spolne zlorabe, ki naj bi se zgodila pred dvema desetletjema. Slavko Malnar je že napovedal pritožbo.

Sodišče ni pritrdilo trenerjevi tožbi, v kateri je trdil, da je časnik Dnevnik s sedmimi objavljenimi članki blatil njegovo dobro ime, zatrjeval neresnice, ga žalil in sprožil javni pogrom proti njemu. Sodnica Alenka Kočevar Nosan v sodbi meni, da so novinarji Dnevnika spoštovali novinarski kodeks, namen člankov pa naj ne bi bil zaničevanje tožnika, ampak opozoriti na problem spolnih zlorab.

Slavko Malnar je za Novomeški Čuvar povedal, da meni, da sodba ni pravilna. „Navkljub materialnim dokazom o neupravičenosti obtožb je sodišče (kot lahko razumem razlago) odločilo, da so mnenja strokovnjakov (ki so jim bila predstavljena le stališča in razlaga z njihove strani) dovolj, da je bil Dnevnik upravičen do objave inkriminiranih člankov. Menim, da so bila nekatera dejstva (tako tudi kar nekaj pravnikov, oziroma vseh, ki sem jim gradivo dal na vpogled ) prezrta in napačno kvalificirana. Žal se zdi, da je za Dnevnik postalo pomembno dokazati le pravno upravičenost, ne pa dejanska dejstva, ki tistim, ki jih poznajo, prikažejo drugačno sliko.

Malnar napoveduje pritožbo. „V pripravi je pritožba na odločitev in bo v zakonito predpisanem času vložena. Glede na tematiko in interese, pa se zdi, da bo do konca zgodbe preteklo še kar nekaj časa.“

Malnar je sicer tožil tudi nekatere druge medijske hiše. Kot je povedal tožba proti Dolenjskemu listu že ni zaključena, proti drugim medijem pa so se tožbe končale s poravnavo, in sicer z nakazilom določenega zneska za varno hišo v Novem mestu in javnim opravičilom.

Po drugi strani so pri Dnevniku seveda zadovoljni z izrečeno sodbo. Kot je povedal Sven Berdon, eden izmed avtorjev člankov in tudi urednik črne kronike pri Dnevniku, so tako sodbo pričakovali. „Novinarji Dnevika smo spoštovali novinarske standarde.“ Morebitne pritožbe ni želel komentirati.

Jana Vernig je v svoji izjavi za Dnevnik opisala domnevno zlorabo, ki naj bi jo zagrešil atletski trener. Ko je bila stara 12 let, naj bi jo trener v svoji pisarni poljubljal in jo posedal na kolena. To naj bi se dogajalo leto in pol, potem pa je atletiko nehala trenirati. Jana Vernig je trenerja kazensko ovadila, vendar je zadeva zastarala.

Malnar je v tožbi zapisal, da ga je Dnevnik neupravičeno prikazal kot storilca kaznivih dejanj. Iz člankov ga je bilo mogoče prepoznati, pred objavo pa naj novinarji z njim ne bi govorili, tako da ni mogel povedati svoje plati zgodbe.

Sodišče je v svoji sodbi zapisalo, da trditev tožnika, da ga novinarji niso poklicali, ni resnična. Z njim so govorili vsi trije novinarji (Ranka Ivelja, Sven Berdon, Dragana Stankovič). Sodnica jre tudi ocenila, da je bila izpoved Jane Vernig prepričljiva in da so imeli avtorji člankov utemeljen razlog, da ji verjamejo. Po mnenju sodnice naj bi bila pravica do svobode izražanja v tem primeru prednost pred pravico do zasebnosti in osebnostnih pravic. Namen člankov naj ne bi bil osebna diskreditacija, v člankih pa se prepoznavnosti tožnika v njegovem domačem okolju ni dalo izogniti. Sodišče je Malnarju naložilo tudi plačilo pravdnih stroškov Dnevnika, poročata Delo in Dnevnik.

Oznake: , ,

Rubrika: Polis

Komentiranje je zaključeno.