PRIMER PINGVINA MIŠIČA ALI O TEM, KAM IZGINJA SLOVENIJA

| 27/08/2013

misicZadnje kadrovanje v Luki Koper je nov dokaz, da imamo v Sloveniji opravka – ne s kakim mogočnim stricem iz ozadja – ampak s politično-tajkunskimi-bančnimi bandami, ki se med seboj trgajo za tisto malo plena, kar ga je še ostalo v Sloveniji.

NI STRICA V OZADJU. V OZADJU JE RAZPADAJOČA ELITA

Se pravi, da si Slovenije ne smemo predstavljati kot poligon nekakšnega Kučanovega klana. Niti Janševega klana. Če bi recimo vladal en sam klan ali če bi se izmenjevala dva klana, potem bi kljub očitni prepredenosti politike z gospodarstvom najverjetneje še vedno imeli nek red, nek smisel, nekaj dobrega, saj bi klan moral delovati na način, da bi se dolgoročno obdržal na oblasti. Nekako tako kot v jugoslovanskem socializmu. Brez kakšne nostalgije – res je šlo za avtoritarno dominacijo komunistične partije. Ampak partija je vendarle morala delovati tako, da je pri prebivalstvu ohranjala vsaj minimalno legitimnost in da je večina imela občutek (ali pa vsaj iluzijo), da gre partijskemu vodstvu vendarle za nek splošni interes in ne le za interese elite.

Situacija v Sloveniji je na žalost mnogo mnogo hujša. Soočeni smo s propadom elit. Te elite razpadajo v posamezne tolpe. Oziroma je ta propad ustvaril pogoje, da nastajajo vedno nove in nove ozke interesne in politično-kriminalne skupine, ki trgajo tiste zadnje koščke skupnega dobrega, kar ga je še ostalo tej Sloveniji. Pri tem je mnogo cinizma in mnogo kompromisov. „Če ne bom jaz, potem bo nekdo drug.“ Ali pa, „če tukaj ne popustim, se bo zgodilo še večje zlo“.

ALENKA, KI NE VE, DA JE MRTVA

Alenka Bratušek je šibka predsednica vlade, ujeta v strankarske in kriminalne interese zdaj enih zdaj drugih, zdaj tretjih. Zdaj jo prevara Janković, nato Čufer, potem spet Lukšić ali Virant. In bogve kdo še. Najbrž še sama ne ve, ujetnica čigavih interesov je in kdo v resnici vodi njeno igro. Nič od tega, kar je obljubila, ni uresničila in tudi ne bo uresničila. Tudi če bi hotela, tudi če bi imela razum in kompetence, še veno nima ne moči ne vzvodov, s katerimi bi lahko ustavila plenjenje.

Spomnimo. Vstajniki smo zahtevali padec Janševe vlade. Ampak nikoli nismo zahtevali, da oblast prevzame kvazi levica v obliki Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov. Zahtevali smo prehodno vlado, ki bi jo vodila močna in ugledna oseba, ki bi imela pooblastila, da samostojno sestavi ministrsko ekipo in v nekem doglednem času uresniči osnovne zahteve protestov, nato pa državo pripelje na predčasne volitve. Alenka Bratušek in stranke sedanje koalicije, najbrž pa je bilo to tudi v interesu sedanje opozicije, so naredili vse, da do take vlade seveda ne pride, in po propadu tega poskusa sebe ustoličili na oblasti.

Rezultat je popolnoma raztrgana ministrska in parlamentarna ekipa, ki ne obvladuje več situacije v državi. Kaj se bo iz tega izcimilo, je nemogoče napovedati. Zahteve protestnikov ostajajo enake.

PROTESTI

Ko je udarila novica o imenovanju Mišića, so se v spletnih omrežjih takoj začeli pozivi k protestnemu shodu. Na facebooku je bilo izglasovano, da se bo protestni shod zgodil v četrtek, 5. septembra, ob 17. uri pred vlado in pred parlamentom. Sedaj slišim, da se bo nekaj zgodilo tudi v petek v Kopru. Glede na povedano je jasno, da ne gre in ne sme iti samo za protest proti imenovanju Mišiča, ampak za protivladni shod in za shod proti kriminalnemu kadrovanju v državnih podjetjih. Dolžnost vsakega državljana je, da premisli o svoji odgovornosti za skupno dobro.

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Komentar

Komentiranje je zaključeno.