PRIMER MARIBORSKIH VSTAJNIKOV: DOKAZ, DA DRŽAVA ŠE VEDNO ŠČITI MOČNE

| 14/09/2013

solidarni-mariborDrakonske kazni sedmerici mariborskih vstajnikov so dokaz, da sta pravna država in demokracija v Sloveniji v globoki krizi. Neodzivanje uveljavljene politike in pravne stroke na dogodek je še dodatno alarmanten. Tudi zato je vstajniško gibanje dolžno odločno ščititi svoje člane, ki so žrtve poskusov države, da bi nas kriminalizirala. Ne bomo se spuščali v kot kaže sumljive pravne podrobnosti sodb, ker je zadeva sporna že na načelni ravni. Ne smemo pozabiti, da je oblast večkrat jasno pokazala, da hoče na vsak način zlorabiti zakone za kriminalizacijo ustavne pravice do zbiranja in protestiranja. Sporočilo težkih kazni za tiste (žvižgače), ki so se izpostavili in opozorili na dokazano hiperkorupcijo v Mariboru in državi je kristalno jasno. Dejstvo, da so obsojeni na hujše kazni kot zločinci, ki so jih razkrili je delikatesni dodatek k slovenski pravni folklori. Opozarjamo, da je bila uporaba policijskega nasilja v Mariboru daleč nesorazmerna. Obstajajo utemeljeni sumi, da sta takratna vlade in njen notranji minister skušala izzvati nasilen odziv vstajnikov zato, da bi potem vstajniško gibanje s silo zatrli. Kar se jim ni posrečilo, tedaj skušajo nadoknaditi zdaj.

Da ne bi bilo nesporazumov, naj na začetku poudarimo, da smo dolžni sodbe sodišč, četudi sporne, načelno spoštovati. Morebitne krivične sodbe izpodbijamo najprej po pravni poti. Vendar tudi, če gre za sodbe, ki so v skladu z zakoni, to v Sloveniji še ni nobeno zagotovilo, da so tudi pravične, v skladu z ustavo in da smo pred zakonom enaki. Nepreganjanje in nizke kazni za huda kazniva dejanja premožnih oblastnikov in drakonske kazni za neznatne bagatele, (zadeva “balkanski bojevnik”, mile kazni za tajkune in politike, afera zasežena hiše in položnice v Grosupljem, izbrisani, afera Plut …) kažejo na neženirano predrznost zakonodajalca, ki očitno zakone piše v prid močnih in bogatih. Ali je res treba ponavljati, da je osnovni namen prava prav nasproten! Seveda to kaže na globoko in akutno krizo našega političnega sistema in demokracije.

Zaradi vsega navedenega zahtevamo, da parlament, vlada in pravna stroka nemudoma ugotovijo kje so vzroki za anomalije, kot so pričujoče absurdne kazni mariborskim vstajnikom in jih začnejo brez odloga opdravljati. Ne gre zagolj za posameznike ampak za prihodnost našega demokratičnega sistema. Prepričani smo, da je nedelujoča demokracija pravzrok za vse naše ostale krize. Našim mariborskim soborcem pa zagotavljamo, da ne bomo popustili in bomo uporabili vsa potrebna pravna, politična in civilnodružbena sredstva, da jim bomo zagotovili pravično sojenje. Venceremos!

 

Igor Koršič

koordinator KOKS

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Komentar

Komentiranje je zaključeno.