PRENOVA MESTA NE SME POMENITI NJEGOVEGA PROPADA

| 17/10/2017

Po dveh mandatih priprav se je končno začela izvajati prenova Glavnega trga. Na to smo lahko ponosni. Vendar velja ob tem opozoriti še na nekaj pogosto spregledanih vidikov.

Občina je sočasno z začetkom izvedbe in sočasno z nesrečnim pomorom mestnih dreves prek javnega zavoda in brez javne razprave zaprla edini vrtec, ki je deloval v centru mesta. S tem je poslabšala kvaliteto življenja prebivalcev, saj morajo starši sedaj otroke voziti v vrtce, ki so precej oddaljeni od doma. V času prometnih konic izgubljajo dragoceni čas in še podaljšujejo že tako dolge kolone vozil. Problematika vrtcev in neobstoj strategije predšolske vzgoje bo predmet druge kolumne, tokrat pa naj nam zaprtje vrtca »Palčica« služi kot vzorčen primer ne dovolj celovite politike oživljanja mestnega jedra.

Če želimo dejansko oživitev mestnega jedra, potem mora fizično obnovo spremljati še vrsta drugih ukrepov. Ti morajo biti usmerjeni predvsem v to, da bo mestno jedro postalo, kar je že bilo: tudi stanovanjska četrt. Samo taka bo zanimiva za poslovne subjekte in obiskovalce. Ne smemo pozabiti, da je stanovanjski potencial tukaj ogromen – problem pa je seveda v tem, da je obnova starih objektov zelo zahtevna, in to ne le finančno.

Predlogi

Kot občinski svetnik sem v tej smeri v različnih razpravah predlagal oziroma podpiral ukrepe, ki jih je pripravila stroka. Občinski svet je tako že na začetku mandata znižal davek na nepremičnine (NUSZ) za zasedene poslovne površine v mestnem jedru. Prav tako smo potrdili nakupe nepremičnin v centru mesta. Upam, da bodo pridobljene nepremičnine namenili za socialna in ali najemniška stanovanja, ki jih v Novem mestu zelo primanjkuje.

Solidarnost je v občinskem svetu predlagala tudi subvencioniranje prenove objektov kulturne dediščine, subvencioniranje stanovanjskih najemnin, subvencioniranje obrestnih mer pri najemu kreditov za obnovo, subvencioniranje programov dejavnosti, vpeljavo služnosti na fasadah in strehah, s čimer bi občina ob soglasju lastnikov lahko prevzela del skrbi za obnovo in vzdrževanje fasad v mestnem jedru. 

Izkušnje nekaterih obnov mestnih središč kažejo, da je šok, do katerega pride zaradi dolgotrajnih gradbenih del, lahko tako velik, da se življenje v mesto ne vrne več in od mesta ostane le čudovita lupina. Ukrepi občine morajo zato biti celostni: usmerjeni v vrnitev stanovalcev, oživljanje podjetništva in kulturno produkcijo.

Kolumno zaokrožimo pozitivno: na 24. seji občinskega sveta me je razveselila novica, da občina razmišlja, da bi morda spet imeli vrtec v mestnem jedru. (klikni za povezavo) In ne samo to: na 25. seji občinskega sveta bomo obravnavali Pravilnik o spodbujanju razvoja starega mestnega jedra, s katerimi bomo omogočili subvencioniranje programov in prenov v mestnem jedru (klikni za povezavo). Morda pa nam bo navsezadnje vendarle uspelo prenoviti in oživiti mestno jedro?

Stik: uros.lubej@cuvar.si

Oznake: , ,

Rubrika: ČUVARJEV IZBOR, IZPOSTAVLJENO

Komentiranje je zaključeno.