LJUDSKA NEZAUPNICA: PREDEN PRIDEJO TRAKTORJI IN BAGRI, VILE IN MOTIKE

| 25/11/2012

Sodišče obsodi župana zlorabe položaja. Župan ne odstopi. Župan ni dolžan odstopiti. Predsednik države ga ne more odstaviti. Vlada ga ne more odstaviti. Državni zbor ga ne more odstaviti. Občinski svet ga ne more odstaviti. Komisija za preprečevanje korupcije ga ne more odstaviti. Cerkev ga ne more odstaviti. Se pravi, da živimo v svetu egipčanskih faraonov, ne pa v svetu demokracije.

Ni čudno, da se na ulici pojavljajo transparenti, da so vile tiste, s katerimi kidamo gnoj. Ni čudno, da v rotovž mečejo jajca in granitne kocke. Ni čudno, da gorijo slike in ni čudno, da padajo udarci. Ko se ljudstvo začne zavedati, da zastopniki ne samo nočejo, ampak tudi ne morejo uresničiti obče volje, potem začne svojo voljo uveljaviti neposredno, s svojimi besedami, s telesi, z jajci, s traktorji,z vilami in z motikami.

Seveda še obstaja izhod. In to ni tisto, o čemer bluzijo razni „opinion makerji“ na ekranih elitnih medjev. Češ da se morajo moralni standardi dvigniti. Da se morajo politiki začeti „zavedati“. Morale ni več. Politiki nimajo zavesti, ampak interese. In to jih bo slej ko prej pripeljalo na konico vile in pod gumo traktorja.

Obstaja izhod. In ta izhod so vrata slovenskega parlamenta. Če želi slovenska elitna politika preprečiti neposredno uveljavitev ljudske volje, potem mora nemudoma ukrepati. Sprejeti mora zakon, s katerim bi vpeljali možnost odstavitve župana. Seveda to ne more biti sodni, ampak demokratični postopek. Denimo preverjanje prek inštrumenta ljudske nezaupnice. Zakaj pa ne bi ljudje šli na volišča in imeli možnost podati nezaupnico županu in s tem sprožiti ponovne volitve?

V zakonodajo je potrebno vnesti inštrumente neposrednega ljudskega odločanja. Ne (samo) odločanja o holdingih in slabi banki, niti ne (samo) odločanja o pokojninski reformi. Ampak možnost odločanja o tem, kdo nas vodi. Ta možnost mora biti nenehna, stalna grožnja nad vratovi politične elite.

Imam predlog za protižupanska gibanja, ki očitno vznikajo kot nekoč kmečki upori. Preden vžgete traktorje, preden zajahate bagre, preden začnete natikati z vilami in motikami. Pojdite pred parlament in zahtevajte spremembo zakonodaje. Naj parlament takoj vpelje možnost ljudske oziroma demokratične nezaupnice županu.

In imam predlog za politične stranke, koalicijo in opozicijo. Nemudoma sprožite zakonodajni postopek, ki bo omogočil odstavitev egipčanskih faraonov. Drugače se bodo traktorji in bagri, vile in motike pojavile tudi pred vašo hišo. Kaj menite?

 

Oznake: ,

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Komentar

Komentiranje je zaključeno.