POKVARJENE URE KAPITELJSKE CERKVE: ŽUPNIJA ODGOVARJA

| 05/06/2012

Pred kratkim smo že poročali o pokvarjenih urah kapiteljske cerkve. Na cerkvenem zvoniku cerkve sv. Nikolaja, kot tudi imenujejo kapiteljsko cerkev, so štiri ure, vendar nobena ne kaže točnega časa. Za ure skrbi Stolna župnija Novo mesto. Kot nam je pojasnil dr. Silvester Fabijan, župnik, se problema zavedajo in so ga že skušali rešiti, vendar neuspešno.

Ure so namreč s pomočjo strokovnjakov iz Kranja skušali že dvakrat uravnati, vendar je že po enem tednu ponovno prišlo do nepravilnega delovanja. Ugotovili so, da je sam mehanizem kapiteljske cerkve zastarel oziroma tako pokvarjen, da ga ni več moč dobro popraviti.

V kolikor bi hoteli, da ure kapiteljske cerkve, tako kot včasih, spet kažejo točen čas, bi bilo potrebno zamenjati celoten mehanizem. To pa predstavlja za župnijo velik finančni zalogaj.

Ocene stroškov v župniji sicer še niso naredili.

Mehanizem, ki poganja ure kapiteljske cerkve, je star več kot 25 let. Ure same so seveda še starejše. Za razliko od časov, ko so ure navijali ročno, sedaj za vse skupaj skrbi elektronski sistem. Sistem skrbi za navijanje ur, bitje, povezan je tudi z zvonovi. Kot je pojasnil župnik, bitje ure sicer deluje, čeprav tudi to ne čisto tako, kot bi moralo. Pravi, da se frančiškanske ure vedno oglasijo malce pred kapiteljskimi.

Kot je še pojasnil dr. Fabijan, do sedaj glede nedelovanja ur niso imeli nobenih pritožb. Zaradi velikih stroškov zaenkrat nimajo v načrtu zamenjave elektronskega mehanizma. Vendar dodaja, da bodo sedaj, tudi zaradi našega klica, razmislili o tem, da ure vendarle učinkovito popravijo. V rubriki Šlamp bomo dogajanje na zvoniku Kapiteljske cerkve seveda budno spremljali še naprej.

Oznake: , ,

Rubrika: Šlamp

Komentiranje je zaključeno.