POKVARJENE URE KAPITELJSKE CERKVE

| 25/05/2012

Kapiteljska cerkev ima štiri ure. Nobena od njih ne kaže točnega časa. Zelo nerodno. Ne le za vse tiste, ki po Novem mestu hitijo po opravkih in jim pogled na kapiteljski zvonik prav nič ni v pomoč pri odgovoru na vprašanje, koliko je ura. Nič manj nerodno za obiskovalce in turiste, ki pridejo na ogled verjetno najpomembnejše ali pa vsaj najbolj izpostavljene novomeške znamenitosti. Ob vsej mogočnosti dokaj klavrn vtis.

Kapiteljska cerkev, imenovana tudi Stolnica svetega Nikolaja, je eden najpomembnejših in najbolj prepoznavnih simbolov Novega mesta in Dolenjske. Kulturnemu spomeniku, zgrajenemu pred skoraj sedmimi stoletji, kjer je od leta 2006 tudi sedež Škofije Novo mesto, prav gotovo ne more biti v ponos, da že kar lep čas ure, ki so zaradi izpostavljene lege Kapiteljske cerkve vsem na očeh, ne delujejo.

In, kar je še huje, če ure ne delujejo, potem bog sploh ne obstaja. Ali pa vsaj dokaza za njegov obstoj nimamo več. Namreč, sloviti dokaz za božji obstoj gre nekako takole: Vesolje je kot dobro delujoča ura. V vesolju se namreč vse giblje po vnaprej določenih zakonih: saj veste, sonce se zjutraj vedno pojavi na svojem mestu. In vsaka ura ima urarja. Torej mora imeti tudi vesolje nekakšnega urarja. Se pravi velikega Urarja, ki mu z drugo besedo rečemo Bog.

A če ure ne delujejo pravilno, potem niti ni mogoče narediti te primerjave. In potem tudi ni mogoče zaključiti, da Bog obstaja. Ure na Kapiteljski cerkvi tako žalostno postanejo nič manj kot dokaz božjega nebivanja.

Da bi preprečili tako katastrofalne posledice za vse nas, bo Novomeški Čuvar skušal ugotoviti, kdo je urar kapiteljskih ur in ali bi bilo mogoče kaj storiti v zvezi s tem.

 

 

 

 

 

Oznake: ,

Rubrika: Šlamp

Komentiranje je zaključeno.