POGOVOR Z ŽUPANOM MUHIČEM: POGODBO PODPISAL, A NI VELJAVNA, Z NJO NIČ NAROBE, A Z NJENO REALIZACIJO NIMAM NIČ

| 27/11/2012

Alojzij Muhič, novomeški župan, je danes potrdil, da sta z Alojzom Turkom podpisala dogovor o kadrovski delitvi stolčkov občinski sferi. Hkrati je ponovil, da je ta pogodba zanj neveljavna, saj ni bila verificirana v organih Zveze za Dolenjsko. Obenem vztraja pri tem, da tovrstno dogovarjanje ni sporna, hkrati pa zavrača, da bi on sam kakor koli sodeloval pri njenem polnem uresničenju. Odgovarjal je tudi na druga aktualna vprašanja. Pogovor objavljamo v celoti.

Župan Muhič, na začetku, ali lahko pojasnite, ali ste dejansko podpisali sporazum z Alojzem Turkom, ki je bil razkrit v medijih, ali ne? Zato da to dokončno razjasnimo.

Alojzij Muhič: Ta dogovor je bil podpisan med predsednikoma strank, Zvezo za Dolenjsko in Slovensko ljudsko stranko. (To sta Alojzij Muhič in Alojz Turk, op. p.). V pogodbi je tudi izrecno napisano, da mora pogodbo verificirati izvršilni odbor. Sam nisem čutil potrebe, da pogodbo verificiram in ta pogodba je zame neveljavna. Poudariti pa želim tole: Kako si zamišljate vodenje neke občine, ne da bi se predhodno izoblikovala podpora, sodelovanje ali kadrovska zasedba, če se ne bi o tem pogovarjali pred volitvami. Ko pa me obsojate koruptivnega dejanja, kar podkrepite tudi z mnenjem dr. Pirnata, ki ga zelo spoštujem, pa smatram, da je koruptivno dejanje takrat, ko nekomu omogočiš, da se okoristi ali ko se sam okoristiš. Sam se nisem z ničemer okoristil, niti prej ne, niti sedaj ko sem župan niti se nikoli ne bom. Zato se čutim nekako užaljenega, ko me obsojate, da sem nepošten. Bil sem pošten in ostal bom do konca mandata pošten. V tem pogledu si ne dovolim takih obtoževanj, kot ste jih izpeljali preko medijev.

Ta pogodba se vam torej ne zdi kakor koli sporna, če vas prav razumem?

Pogodba se mi ne zdi nič sporna. Pogovarjal sem se z njim in tudi z ostalimi, ki so me želeli podpreti oziroma sem pričakoval njihovo podporo. Nisem pa z nikomer drugim kot z njim sklepal nobenih dogovorov, razen z gospodom Turkom. Dejstvo pa je, da smo na koncu, po volitvah podpisali koalicijski dogovor vseh strank, ki pa je javnega značaja in ste ga že dobili.

No, ta pogodba, o kateri govorite, ni javnega značaja in že dve leti prosimo Boruta Novaka iz Zveze za Dolenjsko, da nam jo pošlje, pa je ne dobimo. A vprašal bi vas nekaj drugega. Ta pogodba z g. Turkom, za katero pravite, da je neveljavna, je bila v celoti uresničena. Gospa Jožica Fabjan je dobila službo na Komunali Novo mesto, SLS je dobila mesto direktorja v Zarji, vsi kadri SLS so ohranili položaje, ki so jih prej zasedali, npr. g. Turk na CeRODU. Edina dva, ki sta izgubila službo, sta bila Kekec in Perhaj, ki politično nista bila več primerna. A je torej politična primernost postala kriterij vašega kadrovanja?

Vprašajte se, kako so bili imenovani na ta mesta in ali sem bil jaz član teh komisij, sem jaz pripravljal razpisne pogoje. To so pripravljale ustrezne komisije in odbori in so pač izbrali tistega, za katerega so smatrali, da je ustrezen za zasedbo tega delovnega mesta. Jaz nisem nikoli vplival na kadrovski izbor in se s tem sploh ne želim več obremenjevati.

Ampak pogodba je bila uresničena in vi ste se s to pogodbo zavezali, da boste uveljavili svoj vpliv za njeno uresničitev.

… Kar zadeva Jožico Fabjan Ona je bila diskreditirana leta 2004. Oproščena je bila vseh obtožb. Dobila je tožba in država ji bo plačala odškodnino. A ni pošteno, da se vrne na mesto, s katerega je bila odstranjena. A ni pošteno, da se vrne, če ni bila nič kriva in da se jo rehabilitira, če ni bila nič kriva? Ali ga je potrebno dokončno zatolči in ubiti. Malo pa moramo biti ljudje, ne pa živali eden do drugega …

Tudi g. Tošič ravnokar oproščen in tudi Tošič bo lahko tožil državo in prejel odškodnino… Ampak nekaj drugega – koliko delovnih mest in funkcij pa ste še razdelili koalicijskih partnerjem?

Jaz jih nisem delil, gospod.

Ste jih obljubil?

Nobenega nisem obljubil. Okrog tega sploh nočem niti govoriti.

Ampak Igor Perhaj je denimo, leta 2010 dejal, ko se je prijavljal na mesto direktorja Gasilsko reševalnega centra, da ste mu vi rekli, da je to delovno mesto rezervirano za Socialne demokrate. Se pravi, da on, čeprav je bil predhodno dvakrat že imenovan na to delovno mesto, kar naenkrat ni bil več primeren za to imenovanje. Ali ste se to uskladili z gospodom Kovačičem?

Gospod Perhaj nikoli ni bil pri meni. Točno veste, da mi je že na polovici mandata obrnil hrbet. In po tistem se nisva nikoli pogovarjala. Je pa res, da je Gasilsko reševalni center – čeprav se jaz o tem nisem z nikomer dogovarjal – že od vsega začetka, že od osamosvojitve naprej, bilo rezervirano za takratno Združeno listo.

Gospod župan, ali lahko vi pogledate občanu v oči, in mu rečete: Ti ne moreš postati direktor Gasilsko reševalnega centra, čeprav si brezposelen, čeprav nimaš denarja in sicer zato, ker nisi član Socialnih demokratov in ker je tako že od osamosvojitve naprej? In jaz kot župan nimam nobene moči, da bi to spremenil!

Ste pogledal, kdo je izbiral direktorja? Nisem ga jaz izbiral niti nisem jaz dajal napotkov. Zakaj to leti name? Zato ker sem župan?

Da, zato, ker ste župan, zato ker ste predsednik najmočnejše koalicijske stranke in ker imate vpliv na ljudi, ki o tem odločajo. Zato vas sprašujemo!

(tišina) … (Oglasi se Judita Pirc, vodja županovih odnosov z javnostmi) Ravno vpliva na te komisije župan nima. Saj bi sicer bil župan član vsake komisije …

Nismo otroci, stari tri leta…. tovrstna pojasnila lahko govorite v vrtcu … Imamo župana, ki ima koalicijo, ki ima občinski svet, ki ima koalicijo, ki ima vpliv na ljudi, ki o tem odločajo. Če pa nima vpliva na te ljudi, potem pa najbrž ni več župan?

Judita Pirc: Iskreno bom povedala, niso kadrovske zadeve tiste, ki jih župan prioritetno rešuje. In te stvari gredo mimo župana. Največ se še vi z njimi ukvarjate …

Pojdimo naprej, imamo še druge teme. V vašem mandatu je bilo kar nekaj afer, RIC, Zarja in Športna dvorana itd. Sami pravite, da niste odgovorni za te afere oziroma sporne zadeve. Pa lahko to trdite tudi za svoje sodelavce? Koliko imate dejansko nadzora nad njihovim delom?

Poglejte, čutim se objektivno odgovornega, pred to odgovornostjo nikoli ne bežim. Če začneva z zadnjim vprašanjem, športno dvorano. O domnevnem zapravljanju denarja. A ste še kdaj začeli zidati hišo na zemljišču, katerega lastniki niste? To si lahko Romi privoščijo, ne pa občina. Najprej smo torej morali kupiti zemljišče. In tukaj bo enkrat dvorana stala. Vemo, da smo naročili projekte in dokumentacijo, ampak osnovni pogoj za začetek gradnje je gradbeno dovoljenje. In gradbeno dovoljenje je pogoj, da lahko štartamo na sredstva izven občinskega proračuna. Ljudje, ki so delali na tem projektu, so delali stoprocentno. Da pa nismo dobili gradbenega dovoljenja v roku, ki je bil pogoj za pridobitev sredstev za evropsko prvenstvo v košarki, to je pa drug moment, ki je izbil na plano v samem postopku pridobivanja dovoljenja. V tem pogledu se ni dalo pohiteti.

Glede najema prostora za RIC. Točno poznate sklepe občinskega sveta v zvezi s tem najemom. Zato sem zahteval, da se natančno preuči zadeva. Zakaj je prišlo do takih pogodb? Zakaj je prišlo do nerazumnih pogodbo – to bomo predstavili na naslednji seji občinskega sveta. Svoje delo je opravil tudi nadzorni odbor kakor tudi naša revizijska komisija in o tem bomo podali zelo jasno in eksaktno poročilo. Ne vem, kakšna afera in korupcija je v tem pogledu. Občinska uprava dela dobro, razumljivo pa je, da kdor dela, tudi greši. Tiste stvari, ki so bile zgrešene, bomo razčistili. Ne bom pa komentiral natolcevanj in iskanja političnih točk, ki diskreditirajo tako mene kot Zvezo za Dolenjsko. Mi imamo zelo jasne cilje in vizijo. Te bomo pripeljali do tiste točke, ki je v tem času uresničljiva. V naslednjem mesecu bom sklical tiskovno konferenco, na kateri bom predstavil, kaj smo naredili, kaj nismo naredili, kdo je za kaj odgovoren in zelo jasno bomo povedali,kaj bomo naredili do konca mandata! V tej zgodbi želim ostati čist in ponosen na to,kar sem kot župan počel osem let. V kolikor me seveda ne bo zdravje izdalo.

Kako komentirate očitek torej o nezakonitem političnem kadrovanju?

Ne vem, kdo je s kom trgoval. To mi ni jasno, kdo govori o trgovanju in kakšno trgovanje je tukaj bilo.

Danes so opozicijski svetniki predlagali nekaj sklepov. In sicer da se obsodi politično trgovanje z zaposlitvami, da vsi, ki se jim dokaže kazniva dejanja odstopijo, da morate vsi, ki ste vpleteni, sodelovati z organi itd. Kako to komentirate?

Sklepo sicer še ne poznam, prvič slišim za njih, so pa legitimni. Dejstvo je, da sem zelo vesel, da smo v tem mandatu zmanjšali število zaposlenih za deset ljudi. 42 odhodov, 32 novozaposlenih. Rezultati so jasni,v naslednjem letu pa se bo to še nadaljevalo. Tukaj prispevamo k zmanjšanju stroškov. Cilj je, da zmanjšamo število ljudi in obenem izpolnimo vse cilje.

Ali lahko komentirate še informacijo o ustanovitvi novomeškega investicijskega holdinga?

Zakon od nas zahteva, da občina prevzame investicijska vlaganja. Iz tega naslova so začeli pripravljati dokumente in analizirati situacijo. Kaj lahko skupaj naredimo, da bi privarčevali, da bi imeli enotno politiko investicij. Trenutno imamo na občini investicijski oddelek, ki skrbi za zavode, šole in vrtce. Komunalno infrastrukturo – sicer ne vso – pa še vedno vodijo na Komunali in CeROD. V tem pogledu gre samo za to, da se uskladimo z zakonodajo. Sicer pa sploh ne vem, od kod ta beseda holding. Holding ima Ljubljana, Celje, Maribor. Jaz razmišljam o tem, da bi bil to nek oddelek, neka služba, ki bi združila investicije, ki bi imela možnost pridobivanja sredstev. Zato da bi se investicije peljale bolj racionalno in bolj učinkovito kot v preteklost. Sedaj je iz tega nastala fama …

Toda omenja se vaša hči, ki naj bi prevzela vodenje tega?

Mojca hči ima vse reference, ki jih mora imeti za zasedbo tega delovnega mesta. Ona je bila imenovana za vodjo službe za investicije, nihče pa nikoli ni postavljal nikakršnih kadrovskih načrtov glede vodenja tega holdinga ali te službe. Tako v tem trenutku je. Nobenih skrivalnic ni in nobenih zgodb.

Ustanovitev holdinga bi pomenila kar nekaj sprememb v delu Komunale. Ali ste se o tem kaj pogovarjali z ostalimi občinami?

Poglejte, dragi kolegi. Ostale občine nas niso niti slučjano vprašali, ali lahko sami vodijo investicije ali ne. In vsi vodijo investicije samostojno, Žužemberk, Straža in Dolenjske Toplice ali Šentjernej. Občasno pa se vsi poslužujejo tudi službe na Komunali. In čigavo breme je sedaj to? To je breme Mestne občine Novo mesto. In zakaj bi bilo tako? Naj vsak poskrbi zase. Mi smo bili pripravljeni določeno število ljudi vzeti v to službo, ki bi po novem vodila investicije. V drugih občinah niso nič spraševali, ali ima Komunala, potem ko so oni šli na svoje kaj viška delovne sile. Enostavno so izginili, ni jih bilo. Potem pa slišim komentarje določenih županov … kdo je pa mene kaj vprašal. Nikoli me ni nihče nič vprašal.

Pri vsej zgodbi gre za racionalizacijo določenih službo, nobenih novih zaposlitev ne bo.

Oznake:

Rubrika: Diktafon, IZPOSTAVLJENO

Komentiranje je zaključeno.