POGOVOR NOVINARJEV Z GREGORJEM MACEDONIJEM PO SEJI

| 14/07/2012

Po pogovoru z županom Muhičem je pred novinarje stopil še Gregor Macedoni, opozicijski občinski svetnik. Objavljamo zapis pogovora.

Je župan odgovoren za propad projekta športne dvorane Portoval?

Župan je na volitvah dobil nalogo in zaupanje, da vodi to občino. Eden izmed največjih projektov v tem mandatu je bila napovedovana in obljubljena športna dvorana, ki bi služila tudi za soorganizacijo evropskega prvenstva v košarki. Župan tega projekta, kljub temu, da je imel vso podporo tako v občinskem svetu kot pri večini volivcev, ni izpeljal. Koliko je sam osebno odgovoren in koliko je kriva naivnost pri izbiri sodelavcev oziroma koliko je kriva nesposobnost, neznanje in nestrokovnost ljudi okoli njega, je težko oceniti. Dejstvo je, da je politično in objektivno odgovoren župan.

Kaj porečete na to, da so se v zadnjem hipu pojavili sosedje? Se vam zdi nenavadno, da tega niso vedeli že prej? Da tega niso vedeli niti projektanti niti občinska uprava?

Upam si trditi, da tudi če bi 30. junija imeli gradbeno dovoljenje, ta dvorana ne bi bila zgrajena in da ne bi bili soorganizatorji evropskega prvenstva.

Kako komentirate do sedaj porabljena sredstva? Dejstvo, da je bilo precej denarja vrženo skozi okno?

Dejstvo je, da je večina tega denarja porabljena v prazno. Zemljišča oziroma lokacijo, kjer se bo šport lahko razvijal, sicer imamo. A denar za projektno dokumentacijo je bil vržen stran. Dvorana po teh projektih ne bo nikoli zgrajena. Ravno tako je bilo zaman nekaj sto tisoč evrov, ki so jih porabili za postopke javnih razpisov, elaborate in mnenja. Govorimo o več kot milijonu evrov denarja, ki je vržen stran.

Zakaj mislite, da ta projekt ne bo nikoli uresničen?

Projekt je zasnovan tako, da ne omogoča zaprte finančne konstrukcije, ki bi omogočala zasebnemu investitorju, da gre v zanesljiv način vlagat svoj denar v tak objekt.

Kaj če bi občina šla sama v ta projekt?

Vsi vemo, da gre za projekt, ki je podoben, čeprav nekoliko manjši kot projekt Stožice. Finančna konstrukcija in tudi uporabljene tehnološke rešitve so podobne kot v Stožicah. V Ljubljani je bil projekt porinjen naprej z ogromno volje in velikimi tveganji. Ni realno, da bi v Novem mestu lahko zbrali denar za tak projekt.

Pojdimo še k poročilu nadzornega odbora glede najema prostorov za Razvojno izobraževalni center Novo mesto. Poročilo vas je zmotilo, kaj mu očitate?

Ko je občinski svet obravnaval sporni najem, smo dobili pojasnilo, da se bo s tem strokovno in podrobno ukvarjal nadzorni odbor mestne občine Novo mesto. Poročilo, ki smo ga danes dobili v roke, ni celovito in se ne opredeljuje do odprtih vprašanj. Poročilo vsebuje samo priporočila in ne vsebuje nikakršnih ugotovitev. Sicer pa sem postavil zelo jasno vprašanje: kako so lahko sprejeli trditev, da je 2,6 milijona evrov, kolikor bi stal nakup prostorov preveč denarja, hkrati pa se jim zdi 6,4 milijone evrov, kolikor bomo dali za najem, sprejemljivo. Sam sem se kar podrobno lotil dokumentacije, ki mi je bila na voljo in ki jo je zahteval občinski svetnik Franci Beg. Iz dokumentacije se je jasno videlo, da govorimo o negospodarnem najemu. Na leto občina plača 90.000 evrov za 103 parkirna mesta, ki jih ne more lastniško uporabljati in za teraso. Ob tem smo danes pri rebalansu proračuna govorili o tem, kako bomo športnim in kulturnim društvom, šolam in drugim organizacijam rezali po deset, dvajset tisoč evrov! Komentar ni potreben.

Če smo že pri izvrševanju proračuna – se vam zdi, da je uprava leto zastavilo dovolj varčevalno ali jemlje najšibkejšim?

Vodstvo občine nima strategije. Ne zna se lotiti največjih problemov. Ne zna rezati stroškov tam, kjer so največji in najbolj trdovratni in zahtevajo tudi največ truda in znanja. Najlažje je rezati društvom, ne objaviti razpisov in ne razdeliti denarja. Na drugi strani je treba priznati, da se je likvidnostna situacije izboljšala in da je občinska uprava sorazmerno dobro delala na realizaciji prihodkov.

Kje bi morali jemati?

Osebno že vsako leto opozarjam ne nekaj postavk. To je mestni potniški promet, javna razsvetljava, najemi in športna dvorana Portoval. To je dva milijona evrov denarja. S tem denarjem bi lahko resno kandidirali na razpisih za evropska sredstva za nekatere potrebne investicije.

 

Oznake: ,

Rubrika: Diktafon

Komentiranje je zaključeno.