PLAKATNA AFERA NA KOLEKTIVCU: DIJAS ODPOVEDAL NASTOP PARLIAMENT ATTACK

| 20/06/2012

Dijaška sekcija Društva novomeških študentov (DIJAS) je zaradi spornega plakata novomeške punk zasedbe Parliament Attack to skupino izločila iz programa letošnjega Kolektivca. Parliament Atack je namreč na facebooku in po mestu svoj nastop promoviral s plakatom, na katerem je pisalo „”Jebeš DJ-je! Prid poslušat pravo muzko!” oziroma „Klinc gleda DJ-je!“

Kot je pojasnil Domen Bohte, predsednik DIJAS-a, so se za odpoved nastopa te skupine odločili, ker se jim je plakat zdel neprimeren in žaljiv do ostalih nastopajočih.

Klemen Berus, vokalist skupine Parliament Attack je pojasnil, da so res naredili in promovirali sporni plakat. „Kot kaže so ljudje preveč resno vzeli plakat, za katerega smo navdih črpali iz pesmi skupine The Smiths – Panic in je bil mišljen kot majhna zafrkancija in provokacija. Želeli smo preusmeriti pozornost na nastope bendov v Patriotu, saj smo bili, kar zadeva promocijo, zasenčeni s strani DJ-ev.“

DIJAS bo letošnji Kolektivc res organiziral na treh lokacijah, pri čemer bodo DJ „obvladovali“ Glavni trg (nastopili bodo Matteo Kunst, DJ Manuel Dark in GRAMOPHONEDZIE), v LokalPatriotu pa bodo nastopili Eva Virc, Endless in Sedukt.

Ne pa tudi punk skupina Parliament Attack. Skupina je plakat najprej objavila na facebooku na začetku junija. Prejšnji petek, 15. junija, pa so nekaj plakatov formata A4 polepili tudi po mestu. Na tej verziji so besedo napis zamenjali z verzijo “Klinc gleda DJ-je” namesto “jebeš”, „da ne bi prišlo do kakšnih pritožb o grdih besedah“, pojasnjuje Klemen Berus.

Na spletni strani dogodka se je vnela razprava, nekateri so krizirali plakat. Razvila se je debata o tem, ali so DJ-ji res glasbeniki ali ne. Plakate so po besedah Klemna opazili nekateri DJ-ji, ki so se pritožili DIJASU, ki pa jih je – ne da bi jih predhodno na to opozoril – vrgel z liste nastopajočih. „Kaj takega ne bi pričakoval v današnjih časih. Toda, hej! Kot kaže punk le še ni mrtev,“ dodaja vokalist skupine Parliament Attack.

„Dobil sem klic od Domna Bohteta, ki mi je sporočil, da ne smemo nastopati na koncertu. Rekel je, da so ga klicali med drugimi tudi nekateri DJ-ji in spraševali, kaj se mi zdaj to gremo. Rekel sem mu, da lahko umaknemo plakate, tako z interneta, kot tudi z mestnih površin, ampak je odgovoril, da lahko to storimo, samo da še vedno ne smemo nastopati.“

Domen Bohte je potrdil, da so se res nepreklicno odločili za odpoved tega nastopa. To je bilo soglasno sprejeta na ravni celotne ekipe, ki pripravlja dogodek. Mislijo pač, da so šli fantje preko prave mere.

„Nismo pričakovali, da bomo dejansko globoko užalili DJ-je in da bodo ljudje tako resno vzeli celotno zadevo, da bo prišlo do tega, da nas bodo „skenslali“ s Kolektivca, pravi Klemen Berus. In dodaja: “Kot kaže pa je le nekaj resnice v tem, da DJ-ji niso glasbeniki v pravem pomenu besede in se tega tudi sami zavedajo. Zato so tudi reagirali na tak način kot so.”

Parliament Attack

 

 

Oznake: , ,

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.