PISMO KRISTJANA KRISTJANOM: TUDI KRISTJANI SMO LAHKO DEL VSESLOVENSKE LJUDSKE VSTAJE

| 07/02/2013

kristjanom

Matic Vidic, udeleženec Vseslovenske ljudske vstaje, nam je posredoval naslednji zapis, s prošnjo, da ga posredujemo slovenski javnosti. Zapis je namenjen krščanski skupnosti. Objavljamo ga v celoti.

Spoštovani bratje in sestre!

Danes smo priče nezaupanju v politiko in posredno nezaupanju politikom. Ko se sprašujemo, ali slednji delajo prav in ali so vredni službe voditeljstva našega naroda – države, nam je Kristus v odgovor podal PRILIKO O TALENTIH. Kako naj kot kristjani razumemo to priliko? Jezus uporabi ekonomsko metaforo: vsi mi smo kot služabniki udeleženi v Gospodarjevem poslu. Smo služabniki, torej odvisni, torej se od nas pričakuje in nam je naloženo delo. To delo ni nekaj, kar mi lahko izberemo ali pa ne, temveč je nekaj, kar je Jezus izbral zase in torej tudi za nas. To, da moramo delati, izhaja iz našega eksistencialnega položaja v tem času. Če je bil sam Gospod služabnik, koliko bolj moramo to vlogo vzeti nase mi? (Kol 3,17) Kaj pomeni »delajte v imenu Gospoda Jezusa« drugega kot to, da opravljamo njegovo delo, za katero smo tudi pooblaščeni od njega. Prilika v Matejevem evangeliju je ostra: če nimamo te drže služenja Drugemu, te bistvene usmerjenosti proč od sebe k Drugemu, k Jezusu, nimamo ničesar in bomo tudi dejansko izgubili vse. Obenem pa je to tudi obljuba: če imamo takšno držo ljubeče poslušnosti, ki je pripravljena za akcijo, imamo in bomo imeli obilje, presežnost dobrote. In hkrati spodbuda: ko imamo to držo, v njej rastemo in napredujemo – to je krščanska rast, ki jo daje Bog (prim. 1 Kor 3,7): hrabro, zaupno delovanje po Jezusovem zgledu, izvrševanje njegovega dela v svetu, udejanjanje nebeškega kraljestva v tem času.

V času novega Cerkvenega leta, v katerega smo stopili v adventnem času, času priprave na praznovanje rojstva Odrešenika, se je v Sloveniji zgodilo tudi rojstvo prve Slovenske ljudske volje – vstaje. Slovensko ljudstvo je stopilo pred hram demokracije in jasno izrazilo, da je pri delu politikov in druge elite dovolj korupcije, klientelizma, kraje, laži, sprenevedanja. Dolgo časa je preteklo, da so ljudje zbrali pogum in javno obtožili grešnost ljudi, ki nam vladajo ter krojijo našo vsakdanjik ter prihodnost. V strahu pred ponavljajočo se prakso, ki je načela in ogroža pravično družbo, družbo vrednot, so se Slovenci združili in spregovorili. Pri tem je potrebno obsoditi tako vsako nasilje kot tudi samo hujskaštvo k slednjemu. Kjer je prisotna misel na vse tiste, ki so zaradi pohlepnih gospodarstvenikov in politikov ostali brez službe in je njih življenje postalo ogroženo, ni prostora za nasilje, ampak za pomoč in molitev. Življenje vseh nas se je spremenilo. Vendar ne zaradi dobrote, kot tudi ne zaradi vere. Pomanjkanje tako vere kot dobrote je mnoge pripeljalo v brezupnost in žalost. Politika, ki nas deli na desne, leve, prave, ne-prave, pristne, priseljene, je politika delitve. Takšna politika nima prihodnosti. Kjer vladajo politiki, ki so vpleteni v afere, laži, sprenevedanja, goljufije, ignoranco, tam ni ljubezni, ni miru in ni sreče. Kriza vrednot se kaže na vsakem koraku in na vseh nivojih.

Zavedati se moramo, da včasih ni dovolj samo molitev. Kakor je dejal sv. Ignacij Lojolski: »Molite, kakor da vse zavisi samo od Boga in delajte, kakor da je vse odvisno samo od vas«. Tako, kot so pomembne karitativne dejavnosti, svetel zgled in oznanjanje resnice, je pomembno, da se pokažemo tudi na shodu in s svojimi napisi in prisotnostjo sporočamo misli, ki izražajo vero, upanje , ljubezen. Kristjani nismo le po Kristusu, ampak v Kristusu. Veže nas tudi obveza, da ga s pomočjo Svetega duha oznanjamo. Tudi Kristjani smo državljani, zato nam ne sme biti vseeno kaj se dogaja z našo državo ter kdo so tisti, ki jo vodijo, ker so nam navsezadnje slab zgled.

Kljub temu, da so nam bratje- t.i. Cerkvene avtoritete sporočili, da shod ni prava pot, se moramo zavedati, da ljudje na ulicah zahtevajo pravico, enakopravnost, resnico, dostojanstvo. Nihče ne zahteva ničesar, kar bi bilo v nasprotju s Kristusovim naukom, zato je sedaj tudi na nas ali se bomo zahtevam po moralni družbi pridružili.

Cerkev kot neokrnjeno Kristusovo telo se ne more odtegniti javnemu, političnemu in kulturnemu življenju. Prav tako pa v navdušenju za družbeno dejavnost ne bi smela pozabiti Jezusovih besed: »Moje kraljestvo ni od tega sveta« (Jn 18,36).

Matic Vidic

 

Oznake:

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Vaši prispevki

Komentiranje je zaključeno.