PARKET NA GLAVNEM TRGU: ODPRAVILI EN ŠLAMP, USTVARILI DVA NOVA

| 10/09/2012

Pred kratkim smo poročali o tem, kako hitro je neznani avtor reagiral na naša poizvedovanja v zvezi z razbitimi pločniki pred trgovino Forma na Glavnem trgu v Novem mestu. Hitra akcija je vsekakor hvale vredna! Toda rešitev ni najbolj ustrezna, to je le treba priznati. Nasprotno – medtem ko so res odpravili en šlamp, so ustvarili dva nova. Pločnik je namreč narejen v nasprotju s kulturno-varstvenimi normami, poleg tega pa se po novem meteorne vode iz bližnjih streh zlivajo direktno na tamkajšnja parkirišča.

Novomeški Glavni trg je kulturni spomenik. Mesto hoče iz Glavnega trga narediti turistično točko, kar dokazujejo pred kratkim postavljene table, ki turiste informirajo o mestnem jedru. Mesto naj bi hotelo, da bi bil Glavni trg urejen, lep, harmoničen. Hoče biti tak, kot ga je leta 1953 ustvaril velikan novomeškega urbanizma in arhitekture, akademik Marjan Mušič. In Mušič si je za mestne pločnike zamislil poseben tlak – tlak drobnih prodnikov. Zadnja rešitev je seveda daleč od tega, saj so tja položili asfalt.

Kdor koli je že asfaltiral pločnik na Glavnem trgu, bi moral za pomoč (pogoje in soglasje) zaprositi Zavod za varstvo kulturne dediščine. Danilo Breščak, vodja novomeške enote, je pojasnil, da do tega seveda ni prišlo. Breščak dodaja, da je na Glavnem trgu bilo storjeno že marsikaj narobe, da pa njihove prijave na inšpektorat za kulturno dediščino žal ne obrodijo nikakršnih sadov.

Rezultat je med drugim tudi v tem, da lahko med sprehodom po novomeškem Glavnem trgu ugotovimo, da je na dobrih dvakrat sto metrih kulturnega bisera narejenih že kar šest različnih izvedb tlakov pločnikov. Le težko bi kdo to imenoval celovita skrb za podobo nekega turističnega in kulturnega bisera, kar bi Glavni trg gotovo lahko bil.

Poleg pločnikov je bržkone neustrezna tudi rešitev odvajanja meteornih voda iz streh bližnjih objektov. Meteorna voda se namreč odvaja ne neposredno v kanalizacijo, kot je to v navadi drugod, ampak se zliva kar na parkirišča ob glavni cesti. Če drugega ne, bo ta rešitev postala nevarna pozimi, saj lahko pričakujemo, da se bo voda s streh spreminjala v led, ki bo nastajal na parkiriščih.

Čakamo odziv odgovornih!

FOTO: ŠTEVILNE REŠITVE PLOČNIKOV NA GLAVNEM TRGU

 

 

 

Oznake: , , ,

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Šlamp

Komentiranje je zaključeno.