ODZIV VSTAJNIKOV NA „ROVTE“: OD OBSODB KOLABORACIJE DO OBSODB „DELITVE NARODA“

| 25/08/2013

VABILO-ROVTEKot je znano, je danes prišlo do za Evropo nenavadne proslave ob 70-letnici domobranstva. Na dogodke so se odzvale tudi nekatera gibanja oziroma stranke, ki jih povezujejo slovenskim vstajniškim gibanjem.

SOLIDARNOST, KOKS, DSP IN TRS OBSODILI REHABILITACIJO DOMOBRANSTVA

V stranki Solidarnost in Odboru za pravično in solidarno družbo po današnji proslavi v počastitev 70. obletnice domobranstva „ugotavljamo, da je Slovenija trdno zakorakala v ideološko rehabilitacijo domobranstva, vendar ne le zaradi vedno drznejše politične desnice. Takšen ideološki pohod se odvija ob tihi podpori številnih političnih ali civilnodružbenih subjektov, tudi največjih političnih strank v Sloveniji. Tistih, ki bi mu morali oporekati!

Nobenega dvoma ne more biti, da so spominske slovesnosti v Rovtah potekale pod krinko spomina na žrtve pobojev – in njemu nihče ne oporeka, tudi ne dostojnemu pokopu. Vendar v novejši zgodovini Evrope ne pomnimo, da bi bil pietetni spomin na mrtve neposredno zlorabljen za slavljenje domobranstva kot takega – kar je razvidno že iz vabil na dogodek.

Zato smo v Solidarnosti in Odboru ponosni, da smo skupaj z drugimi (Civilna iniciativa za Primorsko, Primorski puntarji, TRS, KOKS, DSD) danes izpeljali protestno manifestacijo pri spomeniku padlim v NOB na Židovniku. V opomin in svarilo vsem, ki danes nevarno mislijo, da je treba zgodovino potisniti na rob, ker da ne potrebujemo nekakšnih »ideoloških zdrah« ter da se je treba ukvarjati z gospodarskimi temami. Čudimo se tistim, ki so zaradi ekonomske krize nepremišljeno in z gledanjem proč pripravljeni pristati na rehabilitacijo domobranstva. Prepričani smo, da brez zgodovinskega ponosa in privrženosti resnici, ki v nasprotnem primeru že prehajata v tiho podporo nacizmu in fašizmu, izgubljamo najpomembnejše, kar sploh imamo in nas konstituira kot Slovence in Slovenke. Zato odločno zavračamo vse poskuse relativiziranja zgodovine in redukcije na misel »Vsi so isti« – se nam zdijo celo nevarnejši od alarmantnih ekonomskih kazalcev v državi!

Kot vstajnike nas ni presenetilo, da nas je Janez Janša v svojem nagovoru v Rovtah neposredno označil za »leve fašiste«, ki da obračunavajo z nepokopanimi mrtvimi. Enako je storil že pred tem. Da se na proslavi v podporo fašističnim kolaborantom zmerja s takšno oznako tiste, ki so proti fašizmu ne le protestirali, temveč se proti njemu aktivno borili, lepo ponazarja cinični trenutek, ki ga živimo. Če je fašizem za Janšo psovka, si je v Rovtah res izbral napačen trenutek v poklonu domobranstvu.

Kolaboracija je bila zločin in čaščenje domobranstva je dokaz odkritega in resničnega klerofašizma, ki postaja slovenska realnost. Kako dolgo še?”

VLV HOČE REVOLT USMERITI PROTI TRENUTNI VLADI

„Sporočamo slovenski javnosti, da nas ideološke delitve, ki smo jim danes spet priča v Rovtah, ne zanimajo. Ne ukvarjamo se več z rdečo zvezdo, niti z domobranstvom, niti s partizanstvom. To da politična elita toliko energije usmerja v dogodke izpred več desetletij, je na meji norosti. To je pot nadaljnje delitve naroda na rdeče in črne, medtem ko nam trenutna kvazilevičarka vladna koalicija jemlje dostojanstvo s skorumpiranim načinom kadrovanja, s tem da se pripravlja, da bo strošek gnile politike in strošek bančnega pohlepa v obliki slabe banke prenesla na prebivalstvo in s tem, da bo namesto vizije reševanja slovenske države pripravila nove varčevalne ukrepe in nove davke,” so zapisali v Gibanju VLV.

“Državljanke in državljane ter vse prebivalce Slovenije pa pozivamo, naj svoje nezadovoljstvo usmerijo ne več v paradiranje Ivana Janša na neki domobranski proslavi, ampak na boj proti trenutni vladi, ki je v nekaj mesecih dokazala svojo nesposobnost in tudi pohlep. Janez Janša ni na oblasti. Na oblasti je marionetna vlada Alenke Bratušek.

Pozivamo ljudi, da se organizirajo, da se aktivirajo in da ustvarijo pritisk proti obstoječi politiki in ne proti dogajanju v prvi polovici prejšnjega stoletja. Pustite Janšo in njegove, naj pečejo krompir, naj kuhajo poslovilne golaža in naj se spominjajo umrlih.

Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja bo svojo energijo in delovanje usmerjalo v iskanje in organiziranje alternative strankokraciji, v iskanje in organiziranje alternative trenutni politični eliti, v boj za temeljit obračun s korupcijo, klientelizmom in nepotizmom, v boj za delovna mesta, v boj za vpeljavo ljudske nezaupnice in za več neposredne demokracije, v boj za to, da tisti, ki so ukradli denar, ta denar končno vrnejo prebivalcem Slovenije, v povečanje samooskrbe, v boj za slovenski les, v boj za slovensko vodo, v boj za slovenski zrak in zemljo.

Odločno izjavljamo, da tukaj leži rešitev Slovenije, da si bomo samo tukaj povrnili samozavest in dostojanstvo in ne v nesmiselnem pregovarjanju o belih in črnih, rdečih in zelenih.“

 

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.