ŠPORTNA DVORANA PORTOVAL: OBČINSKI SVET PRISTAL NA „RAKETNI“ NAČRT GRADNJE

| 31/05/2012

Mestna občina Novo mesto bo v naslednjih dneh objavila javno naročilo po odprtem postopku za izbiro izvajalca za izgradnjo športne dvorane Portoval. V štiridesetih dneh bo izvajalec izbran. Do 30. junija bo občina pridobila gradbeno dovoljenje, kar je tudi pogoj za pridobitev državnih sredstev v višini 2,5 milijona evrov. Septembra bo izbrani izvajalec začel gradnjo nove športne dvorane, ki jo mora končati v devetih mesecih, se pravi do junija 2013. Naslednjo jesen bomo v Novem mestu imeli dokončano dvorano in bomo gostili evropsko prvenstvo v košarki.

Tak je načrt, ki ga je občinskemu svetu Mestne občine Novo mesto danes predstavil župan Alojzij Muhič. Po županovih trditvah bo gradnja občino stala 9,8 milijona evrov. Poleg državnega denarja bi se občina naslednje leto zadolžila za štiri milijone, ostalo pa bi vzeli iz letošnjega in prihodnjega proračuna.

Občinski svet je načrt potrdil. Županu je odobril 300 000 evrov, ki jih potrebuje za to, da bi pravočasno pridobili gradbeno dovoljenje. To se mora namreč zgoditi do 30. junija, sicer državnih sredstev za dvorano ne bo, prav tako Novo mesto odpade iz igre za soorganizacijo Evropskega prvenstva v košarki leta 2013. Občinski svet tokrat ni bil enoten, saj je 12 svetnikov predlog podprlo, šest pa jih je bilo proti.

Župan je svoj predlog utemeljil s tem, da je bil v zadnjih tednih v pogovorih s konzorcijem morebitnih izvajalcev, med katerimi so IMOS, CGP in Begrad, ki so mu zatrdili, da je projekt izvedljiv.

Dvorana je glede na prvotne načrte sicer nekoliko osiromašena. Garderob za atlete in nogometaša ne bo, sedežev pa bo malce manj, kot je bilo predvideno, prav tako ne bo predvidenih tribun nad štadionom.

Med nasprotniki je bil med najbolj odločnimi Ivan Grill, ki je trdil, da je od ministra za šport Žige Turka dobil pojasnilo, da Novo mesto denarja od države ne bo dobilo, saj občina nima zaprte finančne konstrukcije, kar pa je pogoj za pridobitev sredstev. Grill je tudi izrazil pomisleke nad tem, da se župan že vnaprej pogovarja z morebitnimi ponudniki, kar bi lahko predstavljalo povod za kasnejše razveljavitve postopkov javnega naročanja. Njegov svetniški kolega Bojan Kekec je opozoril, da bo naša občina postala med najbolj zadolženimi občinami v državi. Do projekta je bil skeptičen tudi Gregor Macedoni, ki se je predvsem spraševal, kje ima občina garancije, da bo projekt dejansko stal 9,8 milijona evrov. „Zakaj nam ne pokažete dokumentov, ki bi potrdili vaše besede? Zakaj je potrebno razveljaviti sklep, ki ga je sprejel občinski svet, da mora imeti župan zaprto finančno konstrukcijo, preden se nadaljuje s projektom?“ je spraševal Macedoni.

Alojzij Muhič je odgovoril, da so od države dobili trdna zagotovila, da bodo denar dobili, v kolikor bodo pridobili gradbeno dovoljenje. Ob tem je opozoril, da če ne bomo dvorane gradili letos, potem je še dolgo ne bomo, saj vlada naslednje leto tega denarje ne bo več imela. Ob tem je zavrnil očitke, da pri izbiri izvajalca kogar koli postavlja v prednosten položaj. „Odločila bo najcenejša ponudba.“

Tudi v koalicijskih vrstah je bilo čutiti nekaj skepse. Franci Bačar (SLS)je denimo dejal, da sklepe podpira, da pa gre za veliko denarja in da gre bolj za podporo županovemu entuziazmu. Tudi Matjaž Engel (SNS) je sklepe podprl, vendar ob tem dejal, da ne verjame, da bo projekt končan v enem letu.

 

Oznake: , ,

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.