NOVOMEŠKI PROTESTI: PROTI LOKALNI OBLASTI IN ZA VRNITEV UGRABLJENE DRŽAVE

| 29/11/2012

Spletna skupnost proti županu Muhiču ima že več kot tisoč članov, udeležbo na jutrišnjem shodu, ki bo ob 16. uri na Glavnem trgu, pa je prek spleta napovedalo več kot tristo ljudi. Danes so prvič jasneje artikulirali razloge, zaradi katerih se bo tudi v Novem mestu zgodil protest. In ne le to. Protestniki so deležni podpore mladih umetnikov, med drugim jih podpira reper Mirko Vorkapić, mlada novomeška alternativna skupina pa je posnela protestniški komad Norec.

Spletna skupnost je danes namreč objavila poziv k jutrišnjemu shodu. V pozivu opozarjajo, da ne zahtevajo samo Novo mesto brez Muhiča, ampak protestirajo tudi zaradi tega, ker hočejo „prevetritev lokalnega in tudi širšega slovenskega političnega prostora, kateremu je zavajanje in izigravanje ljudstva ter političnega in pravnega sistema postal vsakdanji način dela.“

Povod za protest so nedavna razkritja številnih koruptivnih poslov znotraj novomeške občine, „politično trgovanje z javnimi funkcijami in nepotistične oziroma klientelistične hobotnice“.

SEDUKT POSNELI PROTESTNIŠKO PESEM

Na svojstven način pa je podporo jutrišnjemu shodu izrazila tudi novomeška alternativna rock skupina Sedukt. Posneli so namreč videospot z naslovom Norec (klikni za povezavo).

“To pesem smo se odločili napisati, ker smo imeli oz. imamo dovolj korupcije, zavajanja in izkoriščanja ljudi s strani vladajočih. Zato smo naše občutke in misli izrazili v pesmi,” pravi Ambrož Pušnik v imenu skupine Sedukt. “Obenem pa je komad mišljen tudi kot bolj splošna kritika družbe, v kateri je veliko tistih, ki jim je mar le zase in bi storili vse samo zato, da bi se prikopali do vplivnih položajev ali pa od vprašljivih kupčij odnesli “svoj” delež.”

“Vsekakor gre za protestniško pesem, namenjena pa je vsem tistim, ki so in ki še bodo “gotofi”. V njej lahko najdeš razne kanglerje, muhiče in ostale. Nismo je napisali za koga točno določenega, saj so si vsi podobni, na kar želimo tudi opozoriti. Tu ni bolj ali manj pokvarjenega. Pokvarjeni so vsi enako in vse moramo zato enako tudi obravnavati.

Hkrati pa je komad tudi poziv ljudem, naj ne postanejo pokvarjeni, tako kot se je to zgodilo tistim na vplivnih položajih,” je povedal Ambrož Pušnik.

Gre tudi za podporo Mariboru: „V podporo Mariboru in v poziv vsemu ljudstvu v Sloveniji ne dovolimo, da bi postali policijska država. Ne dovolimo, da bi nam vladarji določali, kako naj mislimo in kaj naj želimo. Zahtevajmo pravico do skupnega upravljanja in splošne blaginje. Uprimo se oligarhiji zasebnih interesov in njihovim partnerstvom, ki nam kradejo naša mesta, našo prihodnost in naša življenja.“

A namen shoda ni le protest proti Muhiču. „Zavedati se moramo, da odgovornost za nastalo situacijo ne leži na plečih zgolj enega posameznika, četudi je ta za njo soodgovoren. Tudi Novomeščani se pridružujemo uporu, ki se je iz Maribora razširil po celi Sloveniji. Dovolj je bilo laži in sprenevedanja naših izvoljenih “predstavnikov”, ki se obnašajo, kot da je to kar počnejo nekaj popolnoma normalnega in vsakdanjega in ne kažejo niti kančka slabe vesti ali obžalovanja za lastna protipravna početja. Očitno je, da se je takšen način političnega dela zažrl v vse pore našega političnega sistema. Tako lokalnega kot tudi državnega.“

„V dobrobit sebe in bodočih rodov tega mesta in države, moramo temu narediti konec,“ pravijo v protestni spletni skupnosti.

ODZIV NOVOMEŠKEGA ŽUPANA

Za odziv na proteste smo prosili tudi Alojzija Muhiča, ki je dejal: »Spoštujem mnenje vsakega občana, ki ima povsem legitimno pravico, da ga javno izrazi. Osebno protestov, ki povzročajo kakršno koli gmotno škodo ali so celo nevarni samim udeležencem protesta, ne podpiram. Nepravilnosti, ki mi jih očita opozicija, preverjajo ustrezne institucije, sem pa tudi sam v teh primerih sprožil nadzor. Glede kadrovskih očitkov sem že javno povedal, da pogodba med ZzD in SLS obstaja, četudi je res nista verificirala organa strank, in da so vsi postopki izbire kandidatov potekali skladno z veljavno zakonodajo. Kot sem seznanjen, se na postopke izbire ni pritožil nihče od prijavljenih, kar pomeni, da izbiri niso oporekali. Naj dodam, da tudi nisem sodeloval v nobeni natečajni oz. razpisni komisiji in se v izbor kandidatov nisem vmešaval. Menim pa, da naj vsak, ki je na odgovornem delovnem mestu, odgovarja za svojo poslovno uspešnost ali neuspešnost.«

 

 

Oznake:

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Polis

Komentiranje je zaključeno.