NOV ZAPLET PRI ŠPORTNI DVORANI PORTOVAL: MESTNA OBČINA NOVO MESTO BLIZU ODPOVEDI GRADNJE? – TEŽAVE TUDI S SOGLASJI

| 21/06/2012

Mestna občina Novo mesto razmišlja o odpovedi sodelovanja pri evropskem prvenstvu v košarki 2013 in s tem tudi o odpovedi projekta gradnje športne dvorane, v primeru, da denarja od države ne bodo dobili v letu 2012, ampak v letu 2013. To informacijo smo dobili pri visokem viru pri Mestni občini Novo mesto, ki pa ne želi biti imenovan. Uradni viri na vsa naša konkretna vprašanja v zvezi z gradnjo dvorano molčijo že teden dni, tako da omenjenih informacij nismo uspeli niti potrditi niti zavrniti. Iz neuradnega, vendar dobro obveščenega vira, pa smo izvedeli tudi to, da naj bi imela občina velike težave tudi pri pridobivanju soglasij sosedov, ki so pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja.

MINISTRSTVO: SREDSTVA BODO V LETU 2013

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so potrdili, da bodo sredstva za gradnjo dvorane Portoval res nakazali v letu 2013 in ne v letu 2012, pri čemer zagotavljajo, da je to dejstvo Mestni občini Novo mesto dobro znano.

Naš vir iz Mestne občine Novo mesto pa trdi, da je pri časovnici financiranja dvorane s strani države prišlo do zapletov. Na Mestni občini Novo mesto so pričakovali, da bodo sredstva s strani države prejeli v letu 2012, sedaj pa so začeli dobivati signale, da bodo sredstva prišla šele v letu 2013. Slednje so nam, kot rečeno, dokončno potrdili tudi na ministrstvu za šolstvo, znanost, kulturo in šport.

Naš vir trdi, da bo Mestna občina Novo mesto v primeru, da državnih sredstev ne bo pridobila v letošnjem letu, razmislila o tem, da odstopi od projekta gradnje dvorane.

Za mnenje o zapletu smo povprašali tudi Marjana Erpeta, vodjo lokalnega organizacijskega odbora EP 2013 Novo mesto, ki je dejal, da so od direktorja direktorata za šport Draga Balenta res dobivali zagotovila, da naj bi bila sredstva nakazana do konca leta 2012. Vendar po njegovem mnenju dejstvo, da državni denar ne bo prišel v letošnjem letu, ne bi smel ustaviti gradnje dvorane.

TEŽAVE TUDI S SOGLASJI SOSEDOV?

V vsakem primeru mora občina, če hoče še ostati v igri za evropsko prvenstvo in s tem tudi za državna (oziroma evropska) sredstva za dvorano, do 30. junija 2012 pridobiti gradbeno dovoljenje. Kot rečeno, uradnih informacij o tem, kaj se dogaja s postopkom pridobivanja dovoljenj še nimamo. Iz dobro obveščenega, vendar neuradnega vira smo izvedeli, da naj bi imeli težave pri pridobivanju soglasij sosedov, ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Sosedje naj bi zaradi uzurpacije od občine zahtevali visoko denarno nadomestilo. Vprašanje je, ali bo občini uspelo speljati vse potrebno postopke, saj se rok za pridobitev dovoljenja nezadržno bliža in poteče v soboto naslednji teden.

KOLIKO BO STALA DVORANA?

V javnosti pa se pojavljajo tudi resni dvomi o tem, da bodo stroški dvorane res 9,5 milijona evrov (plus DDV), kot trdijo na Mestni občini Novo mesto. Ta znesek je izračunan s strani projektantov. Vendar je to lahko le približna ocena, končna bo znana šele, ko bodo pridobljene ponudbe na javnem razpisu. V javnosti se – tudi zaradi pomanjkanja uradnih informacij – že špekulira o tem, da naj bi bilo vodilnim v mestni občini že znano, da bo dvorana stala 14,5 milijona evrov.

 „RAKETNI“ NAČRT: DO MEGALOMANSKE DVORANE V MANJ KOT LETU DNI

Župan Alojzij Muhič je na seji občinskega sveta, ki je potekala 31. maja letos predstavil „raketni“ načrt, po katerem naj bi občina v letu dni prišla do nove metne športne dvorane. Župan je takrat trdil, da bo Mestna občina Novo mesto „v teh dneh“ objavila javno naročilo po odprtem postopku za izbiro izvajalca za izgradnjo športne dvorane Portoval. V štiridesetih dneh bo izvajalec izbran. Do 30. junija bo občina pridobila gradbeno dovoljenje, kar je tudi pogoj za pridobitev državnih sredstev v višini 2,5 milijona evrov. Septembra bo izbrani izvajalec začel gradnjo nove športne dvorane, ki jo mora končati v devetih mesecih, se pravi do junija 2013.

Tak je načrt, ki ga je občinskemu svetu Mestne občine Novo mesto danes predstavil župan Alojzij Muhič. Po županovih tedanjih trditvah bo gradnja občino stala 9,8 milijona evrov. Poleg državnega denarja bi se občina naslednje leto zadolžila za štiri milijone, ostalo pa bi vzeli iz letošnjega in prihodnjega proračuna.

Občinski svet je načrt potrdil. Županu je odobril 300 000 evrov, ki jih potrebuje za to, da bi pravočasno pridobili gradbeno dovoljenje. To se mora namreč zgoditi do 30. junija, sicer državnih sredstev za dvorano ne bo, prav tako Novo mesto odpade iz igre za soorganizacijo Evropskega prvenstva v košarki leta 2013. Občinski svet tokrat ni bil enoten, saj je 12 svetnikov predlog podprlo, šest pa jih je bilo proti.

Župan je svoj predlog utemeljil s tem, da je bil v zadnjih tednih v pogovorih s konzorcijem morebitnih izvajalcev, med katerimi so IMOS, CGP in Begrad, ki so mu zatrdili, da je projekt izvedljiv.

Dvorana je glede na prvotne načrte sicer nekoliko osiromašena. Garderob za atlete in nogometaša ne bo, sedežev pa bo malce manj, kot je bilo predvideno, prav tako ne bo predvidenih tribun nad štadionom.

 SKEPTIKI ALI REALISTI?

Med nasprotniki je bil med najbolj odločnimi Ivan Grill, ki je trdil, da je od ministra za šport Žige Turka dobil pojasnilo, da Novo mesto denarja od države ne bo dobilo, saj občina nima zaprte finančne konstrukcije, kar pa je pogoj za pridobitev sredstev. Grill je tudi izrazil pomisleke nad tem, da se župan že vnaprej pogovarja z morebitnimi ponudniki, kar bi lahko predstavljalo povod za kasnejše razveljavitve postopkov javnega naročanja. Njegov svetniški kolega Bojan Kekec je opozoril, da bo naša občina postala med najbolj zadolženimi občinami v državi. Do projekta je bil skeptičen tudi Gregor Macedoni, ki se je predvsem spraševal, kje ima občina garancije, da bo projekt dejansko stal 9,8 milijona evrov. „Zakaj nam ne pokažete dokumentov, ki bi potrdili vaše besede? Zakaj je potrebno razveljaviti sklep, ki ga je sprejel občinski svet, da mora imeti župan zaprto finančno konstrukcijo, preden se nadaljuje s projektom?“ je spraševal Macedoni.

Alojzij Muhič je odgovoril, da so od države dobili trdna zagotovila, da bodo denar dobili, v kolikor bodo pridobili gradbeno dovoljenje. Ob tem je opozoril, da če ne bomo dvorane gradili letos, potem je še dolgo ne bomo, saj vlada naslednje leto tega denarje ne bo več imela. Ob tem je zavrnil očitke, da pri izbiri izvajalca kogar koli postavlja v prednosten položaj. „Odločila bo najcenejša ponudba.“

Tudi v koalicijskih vrstah je bilo čutiti nekaj skepse. Franci Bačar (SLS) je denimo dejal, da sklepe podpira, da pa gre za veliko denarja in da gre bolj za podporo županovemu entuziazmu. Tudi Matjaž Engel (SNS) je sklepe podprl, vendar ob tem dejal, da ne verjame, da bo projekt končan v enem letu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oznake: ,

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.