NOV KORUPCIJSKI ŠKANDAL V NOVEM MESTU: OBJAVLJAMO SPORAZUM SDS – MUHIČ

| 21/12/2012

sporazum-sds-zzd-kadrovski-del

sporazum-sds-zzd-kadrovski-del-2

sporazum-sds-zzd-izsek-podpisi

Na uredništvo Novomeškega Čuvarja smo prejeli dokument, ki do sedaj ni bil dostopen javnosti. Gre za sporazum med Zvezo za Dolenjsko, Socialnimi demokrati in Slovensko demokratsko stranko, s katerim je slednja pristopila k Muhičevi koaliciji iz leta 2006 in si s tem zagotovila mesto direktorja Komunale, obljubljeno pa jim je bilo še vodilno mesto v Zarji ali CeROD-u ter sorazmerni delež v nadzornih svetih javnih podjetij, gospodarskih družb in zavodov.

Pogodba je bila delno, vendar ne v celoti, uresničena tudi v praksi. Bojan Kekec, član SDS, tudi občinski in državni svetnik, je kmalu po volitvah postal direktor Komunale. Vodilnega delovnega mesta v Zarji ali CeROD-u SDS sicer ni dobila. SDS je dobila tudi mesto direktorice Knjižnice Mirana Jarca, kar je postala Claudia Jerina Mestnik, ki je bila v času imenovanja članica SDS.

NOVOMEŠKO HOBOTNICO SESTAVLJAJO VSE POMEMBNEJŠE POLITIČNE STRANKE V SLOVENIJI

S tem sporazum smo dobili še zadnji dokaz, da so pomembnejše slovenske politične stranke globoko potopljene v klientelistično in koruptivno kadrovanje. Slovenska ljudska stranka je na izrazito sporen način zasedla položaje v novomeški javni sferi (povezava), SD – po njihovem mnenju povsem legitimno – že šestnajst let obvladuje Gasilsko reševalni center (povezava), Mestni odbor Pozitivne Slovenije vodi Rafko Križman, ki je bil na političen način imenovan na mesto direktorja Komunale Novo mesto. O tem, kako so v politično korupcijo in nepotizem zapletene tudi nekatere druge stranke pa smo pisali tudi v tem prispevku Nepotizem in politična korupcija v Novem mestu (povezava).

Niti Ivan Grill, ki je podpisnik sporazuma, niti Bojan Kekec, ki je od sporazuma največ profitiral in danes zaseda odgovorna mesta v stranki SDS in v občinskih in državnih organih, se na naša pisna vprašanja nista odzvala. Ivan Grill nam je poslal samo kratko sporočilo, da bo na naša vprašanja odgovoril Bojan Kekec. Na naša vprašanja se ni odzval niti predsednik Zveze za Dolenjsko in župan Alojzij Muhič.

V pisnem sporazumu med SDS in Zvezo za Dolenjsko je sicer dogovorjeno naslednje:

1. Da tri stranke, ki so udeležene v tem sporazumu, dobijo toliko mest v nadzornih svetih javnih podjetij in gospodarski družbi, kolikor jim “pripada” glede na rezultat prvega kroga lokalnih volitev 2006.

2. Da stranki SDS poleg političnih funkcij (podžupansko mesto, članstvo v odborih in komisijah občinskega sveta) “pripada” še naslednje:

– direktorsko mesto v Komunali

– vodilno mesto v Cerodu ali Zarji

– eno mesto v nadzornem svetu

– eno vodilno mesto v občinski upravi

POGODBA:

sporazum-sds-zzd

sporazum-sds-zzd-2

sporazum-sds-zzd-3

sporazum-sds-zzd-4sporazum-sds-zzd-5

kekec-grill

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.