„NASILNI POLICISTI NAPADLI MIROLJUBNE PROTESTNIKE V MARIBORU IN LJUBLJANI“

| 11/12/2013

Se sprašujete, zakaj za vraga v slovenskih medijih lani ni bilo zaslediti tovrstnega naslova?

K današnjemu pisanju me je vzpodbudilo poročanje današnjega Dnevnika na nacionalni televiziji. Upam, da bo kmalu dostopen tudi na spletu, da si ga bodo lahko ogledali tudi tisti, ki so ga zamudili v živo. TV Slovenija je veselo in brez vsake sence dvoma poročala o “policijskem nasilju nad demonstranti” v Kijevu.

Ne vem, ali gre za prenašanje agencijskih novic ali za poročanje prek dopisništva, ampak zelo zanimivo se mi zdi dejstvo, da taista nacionalna televizija (slovenske komercialne televizije enako) istočasno velikokrat govori o lanskih „nasilnih protestih“ v Mariboru in Ljubljani. Tokrat seveda ni govora o kakšnem policijskem nasilju, ampak nasilje pripisujejo protestnikom.

Ne morem se znebiti vtisa (upam, da se motim), da gre za poročanje, ki je močno pod vplivom interesov političnih „elit“, pa najsibo slovenskih ali pa evropskih, ki seveda vsakršno protestiranje, ki je usmerjeno proti njim, zelo hitro proglasijo za nasilno.

Če pa protestniki postavljajo zahteve, ki krepijo položaj teh evropskih oligarhij, potem je seveda nasilje na drugi strani. Na strani „režimskih“ policijskih enot, ki branijo „protievropske“ tiranske težnje nekega zaostalca, primitivca, kriminalca, ki je, podkupljen z ruskim denarjem, nelegalno zasedel predsedniški položaj v Kijevu, če malo pretirano naslikamo podobo, ki jo dobivamo Evropejci skozi prizmo „neodvisnih“ medijev.

Kakor koli že. Na množičnih protirežimskih demonstracijah najbrž ni nasilja v enostavnem pomenu te besede. Takšnega, kot ga zasledimo v črni kroniki. So zgolj nasilni spopadi med policisti in protestniki. Ti v največ primerih izbruhnejo zaradi narave situacije. Jezne množice na eni strani. Na drugi strani do zob oboroženi policisti. Oboji si lastijo ulice in trge. Prvi zaradi ustavnih členov, ki govorijo o oblasti ljudstva ter pravici do izražanja mnenj in zborovanja. Drugi zaradi zakonov, ki jim nalagajo varovanje reda in miru. Kako bi vi reagirali, če bi v vašo dnevno sobo vstopil nekdo s policijskim kijem ali granitno kocko v roki?

Medtem najbolj privilegirani evrokrati že obiskujejo miroljubne Ukrajince na ulicah in trgih, jim nosijo sendviče in jim izražajo podporo. Ali ni škandalozno, da Catherine Ashton, ki je danes podprla Ukrajince, ni niti enkrat obiskala (vsaj kolikor mi je znano) Grkov, Špancev, Portugalcev ali, bog se je usmili, Slovencev, ki že več mesecev, nekateri več let množično izražajo obupane zahteve po solidarni in pravični državi?

 

nasilna-aretacija-vojka-kogeja

“Nasilna aretacija mirobljubnega protestnika na 4. vseslovenski ljudski vstaji.” ali “Policisti aretirali protestika, ki je hotel z vilami vdreti v državni zbor”? (slika: Delo)

 

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Komentar

Komentiranje je zaključeno.