NAPAČNA RAZUMEVANJA KRŠČANSKIH IZROČIL G. JANEZA JUHANTA

| 29/08/2013

krscanstvoPred dnevi smo bili ponovno priče razdeljevanju slovenskega življa. V Rovtah se je zgodila slovesnost, na kateri je bil podan govor. Nato pa mnogi odzivi. Ne sam govor in ne odmevi na ta govor niso vodili k spravi in poenotenju slovenskega naroda. Ponovno se je izkazalo, da deliti in vladati (beri ropati) deluje v že tako razdvojenem narodu, ki še vedno išče svojo lastno identiteto.

25.8.2013 je bil v Delu objavljen članek o tem dogodku. V tem članku se povzema tudi govor g. Janeza Juhanta, ki je vodil mašo. Citiram drugi odstavek podnaslova »Domobranci so se uprli sovražniku«: Mašo je vodil nekdanji dekan teološke fakultete Janez Juhant, ki je dejal, da so se domobranci zavedali, da čuvajo ne le dom in rod, ampak so proti svoji volji postali branik krščanskih izročil, vsega, kar so ohranjali rodovi pred njimi. 1. Gospod Juhant! Ko je vojna, je vojna za vse! Že Janez Janša je v svojem govoru rekel, da se zla ne da premagati z zlom. Sodelovati v pobijanju je zlo samo po sebi. Z ubijanjem – tudi vojnim – se ne da premagati zla in še manj braniti krščanska izročila. Krščanstvo uči, da se le z dobrim da premagovati zlo. Apostol Pavel je zapisal: » »Če je mogoče, kolikor je odvisno od vas, živite v miru z vsemi ljudmi. Ne maščujte se na svojo roko, ljubi, ampak dajte prostor Božji jezi, saj je pisano: Moje je maščevanje, jaz bom povrnil, pravi Gospod. Nasprotno: Če je tvoj sovražnik lačen, mu daj jesti; če je žejen, mu daj piti; če boš namreč delal tako, boš sipal žarečega oglja na njegovo glavo. Ne daj se premagati hudemu, temveč premagaj húdo z dobrim.« (Pismo Rimljanom 12,17-21, SSP) Hitler in z njim nacionalsocializem nista bila na strani krščanstva! Bila sta celo zelo nevarna krščanstvu. S svojim delovanjem sta nasprotovala vsemu, kar krščanstvo uči. Med vojno pa se je Hitler začel aktivno boriti tudi proti krščanstvu. Berite dela Dietricha Bonhoefferja.

2.

Z orožjem se ne da braniti krščanskih vrednot in izročil! Glede na to, da je takšno izjavo podal g. Juhant, potem bi se dalo razumeti, da se z orožjem da braniti katoliška izročila. Tudi to iskreno dvomim! Zanimivo je dejstvo, da je bila velika večina slovenskih partizanov katoliške vere. Večina posameznikov je bila krščena v katoliški cerkvi in se iz nje ni nikoli izpisala! Celo Josip Broz je bil krščen v katoliški cerkvi. Leta 1971 je obiskal papeža Pavla VI.. Vatikan je celo ostal v stiku s komunistom in protagonistom totalitarnega sistema, Josipom Brozom Titom. Če se je papež tako odločil, potem ni prav, da smo bolj papeški od papeža in bolj katoliški od papeža!

3.

Če že govorimo o boju za krščanske vrednote in izročila, potem si za zgled vzemimo boj, ki ga je vodil Martin Luther King mlajši. Ravno v teh dneh se je praznovala 50. obletnica njegovega slovitega govora o sanjah, da bodo vsi ljudje enakovredni. To so sanje, kjer temnopolti ne vračajo zla za zlo belopoltim. Ta govor je spodbuda vsem, da svojih otrok ne obremenjujejo s preteklostjo, da bi lahko neobremenjeno skupaj snovali prihodnost za dobrobit in svobodo vseh ljudi. To je boj za krščanske vrednote!

4.

Krščanske vrednote in izročila so: – da najprej priznamo svoje napake – »Če pa svoje grehe priznavamo, nam jih bo odpustil…« (1. Janezovo pismo 1,9a, SSP). – se za njih opravičimo – »Če torej prineseš svoj dar k oltarju in se tam spomniš, da ima tvoj brat kaj proti tebi, pústi dar tam pred oltarjem, pojdi in se najprej spravi z bratom, potem pa pridi in daruj svoj dar.« (Evangelij po Mateju 5,23-24, SSP) – odpustimo drugim njihova slaba dejanja proti nam – »… in odpústi nam naše dolge, kakor smo tudi mi odpustili svojim dolžnikom…« (del Očenaša, Evangelij po Mateju 6,12, SSP)

5.

G. Juhant in vsi ostali borci za svoje resnice! Prosim vas, da v svoje boje ne vključujete nekaj tako lepega in plemenitega, kot je krščanstvo! Ali vam zares ni nič sveto?! Ali je za dosego svojih ciljev res vse dovoljeno?!

Toni Mrvič

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Komentar

Komentiranje je zaključeno.