KOMENTAR IZGREDOV NA PROTESTIH: SAMOOBRAMBA NI NASILJE

| 16/01/2013

2-vseslovenska-ljudska-vstaja_182Nasilje! Nasilno! Nasilneži! Glavna tema slovenskega senzacionalističnega (SS) novinarstva. Pojem, ki se koristi skoraj pogosteje kot denimo pojmi vstaja, protest, shod, nezadovoljstvo, upor, revolucija … Vsak naslov, podnaslov ali vsaj uvodnik je namensko ožigosan s to besedo, medtem ko mnenjski voditelji ponavljajo ta pojem kot nekakšno univerzalno mantro.

Senzacionalizem na stran, to spominja na indoktrinacijo. »Protestirajte mirno, mahajte z zastavicami in balončki, nadenite si čepice in na koncu piknika odidite domov ali po nakupih.« Tiste, ki menite, da je to pravi način, moram pač razžalostiti z dejstvom: Slovenija ni umirjena država s severa stare celine, kjer voditelji razmišljajo pretežno pragmatično in racionalno ter se zavedajo trenutka, ko morajo oditi.

 

Preberite še: Dileme, ki jih je odprl uspeh 2. vseslovenske ljudske vstaje.

 

Ne, Slovenija ni takšna država, sploh pa niso takšni njeni politiki. Zato so naslednji v vrsti, ki morajo biti seznanjeni z realnostjo, prikriti in/ali zagrizeni ksenofobi. Slovenija je balkanska država, s še bolj balkanskim načinom političnega upravljanja, kjer so voditelji avtoritarna vase zagledana drhal, ki naroda “ne čuje dobro”. No, tudi vidi ga ne – že uradne številke o udeležbi protestov dovolj zgovorno pričajo o tem. Kako bomo torej z islandsko strategijo s položajev strmoglavili kneze, bane, carje, grofe, paše in bege ter pri tem dosegli kar ljudstvo zahteva? Odgovor je nikalen, rezultati pa vidni.

Režim se brezglavo oklepa oblasti. Da ne bo pomote, oblastno aristokracijo paradoksalno tvorijo tudi t.i. leve stranke. Nihče ne želi izgubiti udobnega položaja, tvegali pa bi le redki, med njimi predvsem moj spoštovani profesor politologije. Pa vendar, želi tvegati za narodov blagor ali zgolj zato, ker ve, da bo njegova, prav tako elitistična, stranka zmagala? Tole je zelo retorično vprašanje. Seveda je tudi njegova težnja usmerjena k ohranjanju statusa quo, ki bi omogočil obstoj gospodarske in politične elite, nadaljeval s tiranijo strankokracije, neoliberalnim ropanjem družbenega premoženja in ljudstvu še naprej odvzemal možnost dejanskega odločanja, ki mu ga zagotavlja 3. člen Ustave RS. Na Zdravico! Natočimo si kozarec čistega vina, lahko pa si tudi položimo roko na srce. Bodimo iskreni. Bo “nova” oblast dejansko uresničila temeljne zahteve protestnikov? Vzpostavitev pravne države, sojenje tistim, ki so si nezakonito nagrabili družbeno premoženje, enake možnosti za vse, odpoved diktatu evropske finančne elite, izenačitev strankarskih in nestrankarskih list (!) ter vpeljava (prvin) neposredne demokracije?

Torej, rezimirajmo … Tisti, ki so sabotirali pravno državo za ozke interese, jo bodo ponovno vzpostavili. Tisti, ki so kradli ljudstvu, bodo sodili sebi in vrnili ljudstvu. Tisti, ki so med enakimi bolj enaki, bodo odstopili od svojih privilegijev. Tisti, ki so izrastek, fekalija evropske finančne elite, se ji bodo odpovedali. Tisti, ki so na delovnem mestu po zaslugi delovanja v interesnih krogih, bodo sedaj ogrozili svoja delovna mesta za dobro ljudstva. In tisti, ki so s pomočjo posredniškega sistema sedeli 4 leta na ušesih, bodo sedaj poslušali ljudstvo, ki jim bo gledalo pod prste. Če je temu tako, potem Slovenijo vodi druščina visoko razsvetljenih bitij z drugega planeta, ki je na Zemljo prispela rešiti človeški rod. Hm, zakaj pa smo potem sploh odšli na ulice, ko pa verjamemo, da bodo znotraj obstoječega sistema ta nirvanska bitja delovala za narod? Torej, ugotavljamo, da sprememb v sistemu kleptokracije – razen kozmetičnih popravkov na maskah in obrazih – ne bo. Pravne države ne bo, sojenj ne bo, vrnitve premoženja ne bo, enakosti ne bo, neposredne demokracije ne bo. Pričakovati kaj takega je kot čakati, da se bosta Janez Janša in Zoran Janković samoovadila za vse ostale malverzacije, ki jih povečevalno steklo KPK (še) ni zaznalo. Kaj nam potem ostane?

Odgovor je preprost. Ljudstvo mora vzeti stvari v svoje roke. Potrebna je hitra in učinkovita akcija! Nekdo se je v tem trenutku, pijan od medijske indoktrinacije, zdrznil in zakričal: “nasilje!” V redu, kaj pa sploh je nasilje? Je to 21-letno izvajanje režimskega terorja v vseh možnih oblikah? Naštejmo jih nekaj: kraja premoženja, ukinitev svobode odločanja in participacije, medijski terorizem, policijsko nasilje, uvajanje neoliberalnih konceptov, ki z idejami človečnosti oz. humanizma nimajo prav nič skupnega. Nadalje, lačni otroci v vrtcih in šolah, brezposelni kvalificirani delavci, mladi brez prihodnosti in perspektive, starke, ki živijo v garažah in odhajajo po nakupe v smetnjake, solze mater, ki otrokom ne morejo zagotoviti srečnega otroštva, stisnjeni zobje očetov, ki poskušajo najti način, da družini postavijo kruh na mizo. To, dragi moj, je nasilje! Nasilje, ki ga izvaja državni aparat nad svojim ljudstvom. Zato ljudstvo ta aparat zavrača.Seveda lakaji tega aparata komaj čakajo, da lahko kriminalizirajo skupino protestnikov, ki želi odstraniti ograjo, postavljeno tam zato, da ljudstvu prepreči dostop do ljudske lastnine.

Torej, nadaljujem in povem vam, kaj vse je še nasilje. Nasilje so polnoopremljeni policisti. Nasilje so železne ograje. Nasilje so mediji, ki brez podlage ali govorijo o nasilju ali pa nanj vsaj asociirajo. To, dragi moji, je nasilje. Vse ostalo je samoobramba, kajti samoobramba je reakcija na nasilje. Tega bi se lahko zavedali tudi razni skrajni ideologi tipa dr. Šturm, ki ne ločijo oz. nočejo ločiti med vzroki in posledicami. Predstavljajte si recimo, da nekega dne pridete domov iz službe in vas pred hišo čakajo možje na barikadah, v hiši pa je skupina vlomilcev, ki po novem upravlja z vašo lastnino. Verjetno boste pri sebi ugotovili, da ste postali nevarni za svoje posestvo, zato boste z družino vred odšli taborit do konca svojih dni, stalno prebivališče pa boste prijavili na naslovu starke iz garaže. Ali ne? Se ve, da ne! Poskušali boste najti način, da pridete nazaj domov. Če vam tega policija, sodišče in politika ne bodo zagotovili, boste pač našli alternativo.

In ravno to se pri nas dogaja. Sprivatizirali so že skorajda vse, ljudstvu so ukradli vse, kar se je v obliki materiala ukrasti dalo. Spravili so se tudi nad intelektualni kapital, tako da so ga razsuli onstran meja Republike Slovenije. Vendar rop tisočletja se je zgodil 2012. leta, konec novembra. Ugrabili so še hram demokracije in s tem demokracijo samo. Privatizirana demokracija? Ne, hvala! Mimo zakonov, postopkov in načel so ljudstvu odvzeli še tisto zadnje, kar je imelo – ukradli so mu svobodo. Svoboda pa je vrhovni ideal in zanj se bo ljudstvo, kot vedno, borilo. Nek indoktriniranec se je ponovno zdrznil: »To je poziv k nasilju!« Ne, to je poziv k akciji! Brezglavo spopadanje s policijo je neumnost. Metanje česarkoli v parlament je neumnost. Le kdo meče granitne kocke v svojo hišo? Vendar, ker se ne želijo odstraniti s položajev, jim bo ljudstvo prepovedalo vstop.

Levi in desni so izdali lasten narod, ljudje, to je izdaja! Gospod tovariš Gorenak, ograje pred parlamentom so ilegalne, angažirani policisti pa ščitijo lopove. Država je last ljudstva – kremplje, pendreke in ograje stran!

 

 

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Komentar

Komentiranje je zaključeno.