MINISTER ZA ŠOLSTVO GIMNAZIJI NOVO MESTO ZAGROZIL Z ZMANJŠANJEM VPISNIH MEST

| 20/12/2012

gimnazija-novo-mesto-1Gimnazija Novo mesto je na svoji spletni facebook strani danes objavila povezavo do peticije, s katero nasprotuje odločitvi, ki jo je sprejel minister za šolstvo Žiga Turk. Tej šoli namreč z naslednjim šolskim letom ukinja en oddelek, kar pomeni, da bistveno zmanjšuje število vpisnih mest.

Pri tem na novomeški gimnaziji z začudenjem ugotavljajo, da zasebne šole z ukrepom niso prizadete. Eni izmed njih se celo povečuje število oddelkov. Obema škofijskima gimnazijama (Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška in Škofijska gimnazija Vipava) se ohranja enako število oddelkov, pravijo na Gimnaziji.

Peticija je v le nekaj urah od objave zbrala skoraj 500 podpisov.

„Nepričakovano smo prejeli dopis pristojnega ministrstva za šolstvo, da z naslednjim šolskim letom ukinjajo en oddelek v 1. letniku. S to neargumentirano odločitvijo se absolutno ne strinjamo in ji ostro nasprotujemo, saj odločitev ministrstva ruši integriteto najpomembnejši izobraževalni ustanovi na Dolenjskem in hkrati najstarejši v Sloveniji.

Ne moremo razumeti, da se med vsemi gimnazijskimi programi v Novem mestu in regiji zmanjšuje vpis ravno na Gimnaziji Novo mesto, kjer so dijaki izjemno uspešni na tekmovanjih v znanju in na maturi. Letos je bilo na naši šoli 22 zlatih maturantov, medtem ko nobena od gimnazij v naši regiji zlatih maturantov ni imela. Ravno tako so naši dijaki dosegli nadpovprečno število točk na maturi (SLO=20,21 točk, Gimnazija Novo mesto=21,07 točk).

Peticijo si lahko ogledate na tej povezavi.

S pristojnega ministrstva nismo prejeli nobenih analiz in utemeljenih argumentov o vzrokih za manjšanja vpisa.

Poklicni profili, za katere se odločajo naši dijaki, so v Dolenjski regiji izjemno iskani. Bivši dijaki Gimnazije Novo mesto so generatorji razvoja širše Dolenjske regije in Slovenije.

Z ukinitvijo enega oddelka na Gimnaziji Novo mesto v šolskem letu 2008/2009 je bila Dolenjska regija že prikrajšana za vsaj 30 potencialnih intelektualcev, zdaj ji grozi ponovni rez,“ so zapisali na Gimnaziji Novo mesto.

Šola poziva javnost, da s podpisom peticije „podprete zaposlene in dijake pri ohranjanju vloge in pomena Gimnazije Novo mesto za širšo Dolenjsko regijo in Slovenijo.“

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentarji (14)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. locksmiths finder | 16/06/2014
 2. www.blackhatlinks.com | 21/06/2014
 3. Van hall tapes the original phone humor | 29/06/2014
 4. Clearfield | 19/07/2014
 5. Kali Chaudhuri | 29/07/2014
 1. Drago pravi:

  Popolen razpad džave Slovenije.Vsaka napredna država
  stremi za tem,da širi gospodarsko dejavnost,kar prinaša
  nova delovna mesta,vsaka napredna država stremi za tem
  da nudi svojim delavcem čimboljšo življensko,zdravstv-
  stveno in socialno oskrbo,vsaka napredna država stremi zA tem da ima kulturno in izšolano prebivalstvo in pri nas? gospodarstvo razpada,nezaposlenost rapidno raste,
  medicinska oskrba je s svakim dnem bolj kritična,širi se lakota in nazadnje še zmanjšuje se možnost normalnega izobraševanja in študija? Vprašamo se ali
  naša vlada želi imeti državljane ki lahko dosežejo le
  kvocient njihove izobrazbe?! Žalostno toda resnično!!

 2. Dvojna merila pravi:

  Drago, kakšne zveze ima tvoje razmišljanje zukinjanjem GIMNAZIJSKEGA razreda? Gimanzija res prinaša nova delovna mesta, ali prinaša le pretežno nezaposljive družboslovce, ki potem s socialnimi transferji visijo na državnih jaslih?

  Je pa še nekaj zanimivega. Danes je elektronika povsod glavna. Računalniki, mobiteli… Ampak za čisto vsako stvar ki zapusti tekoči trak, so pri izdelavi orodij za produkcijo imeli eno vidnejših vlog orodjarji. Brez njih ne bi bilo iPada in ostalih čudes. Kaj misliš, bi produkcijska družba laže zdržala brez gimnazijcev, ali brez orodjarjev? Odgovor je jasen, se strinjaš. Danes sem zvedel, da je v novem šolskem letu ukinjen edini razred za izobraževanje orodjarjev v Novem mestu. Ker bi šli otroci namesto v orodjarno raje delati v kakšno pisarno na kakšni občini. To je ta naša nerazumljiva deformacija. In če ne gre drugače, je pa dolžnost države da zajezi naval na neuporabno družboslovje, ter s tem prisili tisti del populacije ki jim tehnika leži, le da so preleni, da se vsaj oni preusmerijo v poklice, ki jih trg potrebuje kot suho zlato.

  Ampak o tem mediji neporočajo. Brigajo njih orodjarji. Ker so “novinarji” večinoma vsi po vrsti družboslovci. In sočustvustvujejo s svojimi, delo ki res nekaj šteje, se jim zdi pa umazano.

 3. dvojni moroni pravi:

  Ti si en navaden bumbar. Kaksni druzboslovci, ne delaj se pametnega, nimaš pojma. Gimnazija ima vsajtoliko naravoslovja kot družboslovja.

 4. Drago pravi:

  Za DVOJNA MERILA!
  Tvoj komentar na mojo razpravo o ukinjanju delov šolstva od osnovnega,srednjega do univerz,kar je berljivo iz mojega pisanja(če ga razumeš.Vlada s tem
  zmanjšuje možnost izobraževanja na splošno.Ne poznam
  Tvoje izobrazbe,vendar,za to kar trdiš,da so potrebni
  za lažje opravljanje dela pripomočki kot računalniki,
  elektronika iPadi i.dr.so produkt ne orodjarrjev (katerim vsaka čast in brez katerih marsikatera proizvo
  dnja nebi bila mogoča) temveč v glavnem dijakom s
  končano gimnazijo in nadaljnim študijem na fakulteti.
  Kar pa je tudi v programu vlade, da se zmanjša na mini-
  mum.Končno pa nam tudi orodjarji kmalu ne bodo več
  potrebni,saj vlada za širitev gospodarstva in odpiranje
  novih delovnih mest nima v programu.
  Priporočam pa Ti,da komentar na katerega meniš dati
  odgovor,najpreje dobro prečitaj.

 5. Dvojna merila pravi:

  Drago, jaz sem tvoj komentar dobro prebral. Zato sem tudi napisal, kar sem. Je pa več kot očitno, da ti mojega nisi razumel. Res nisem pisal podrobnosti, ker sem bil prepričan, da boš razumel namig. Pa dajva bolj natančno.
  iPad po tvoje naredijo dijaki s končano gimnazijo in nadaljnim študijem na fakulteti. No, tukaj se že motiš. Tak način študija poznamo Slovenci. Zato tudi nimamo kadra, ki bi lahko sproduciral karkoli podobnega iPadu. Ga pa znajo narediti američani, japonci, indijci, pa še kdo. Ker imajo za nadarjene učence selektivne tehniške šole, kjer se dijaki ne učijo na pamet prozo Dostojevskega, ampak spoznavajo svojo bodočo tehniško smer. S tako podlago odidejo na univerzo, kjer znanje še poglobijo in… naredijo iPad. Pri nas usmerimo nadarjene otroke na gimnazijo, kjer se štiri najbolj plodna in učljiva človekova leta igrajo podaljšano osnovno šolo. S stroko se srečajo šele na fakulteti. Povprašaj profesorje na gradbeni, računalniški, elektro, strojni, kako se tam obnesejo taki gimnazijci. V stroki so popolni poden, saj se morajo v enem letu naučiti vsega tistega, kar se je nekdo drug v štirih letih srednjega tehničnega izobraževanja. Ne Drago, tak študent ne da ne bo znal nikoli sestaviti iPada, ne bo znal sestaviti niti tistega, kar je nekdo drug pred njim že sestavljal na tehnični šoli.
  Pa še o orodjarjih. Ipad je sestavljen iz ohišja. Orodje za njegovo izdelavo je moral narediti orodjar. V notranjosti je kup elektronskih komponent. Vsaka zase je prešla kup obdelav v specialnih orodjih in napravah. Vse te je naredil orodjar. Si razumel point? Lahko imaš ti za sabo jedrskega fizika, ne bo ta nikoli sestavil atomske bombe, če ne bo za sabo imel četice sposobnih orodjarjev, ki bodo takšno sestavo omogočili. Gre torej za poklic, ki je nepogrešljiv v prav vseh sferah tehnike in znanosti. Je nujni krožnik, v katerega je kuharski mojster položil svojo gurmansko mojstrovino. In letos so zadnji tovrstni razred ukinili. Brez da bi kdorkoli o tem črhnil besedo. So pa vsi na okopih v zaščito gimnazijcev, za katere vemo da v nadaljevanju študija zgenerirajo daleč največ neuporabnih družboslovcev.

  “dvojni moroni”
  Gimnazija je nekdaj pomenila kultno ustanovo za izobraževanej najboljših. Danes sprejmejo že vse kar leze in gre, pa kljub temu jim ne uspeva zapolniti vseh razredov. Na kakšen nivo so se že spustili najbolje dokazuješ ti s svojim pljuvanjem po drugače mislečih. Če si ti prototip sodobnega gimnazijca ministrstvu predlagam, da tam ukine še 2 razreda. Da bo lahko šola postala spet elitna in cenjena.

 6. Drago pravi:

  Za “Dvojna merila”
  Upam,da poznaš nemški pregovor ki pravi:”Der gescheite
  giebt nach,der E…!

 7. dvojni moroni pravi:

  Bom kar vztrajal pri svoji oznaki, da si bumbar. To si dokazal s svojim novim komentarjem. V prvem si napisal, da gimnazijo obiskujejo družboslovci, kar je bumbarščina. In sedaj si kar pozabil na to in začelo neko novo razpravo, ki nima nobene veze s tistim, kar si najprej napisal.

 8. gimnazijec pravi:

  Samo eno pripombo imam: poslopje na sliki NI Gimnazija Novo mesto. Malo bolj natančni bi morali biti 🙂