MINISTER ZA ŠOLSTVO GIMNAZIJI NOVO MESTO ZAGROZIL Z ZMANJŠANJEM VPISNIH MEST

| 20/12/2012

gimnazija-novo-mesto-1Gimnazija Novo mesto je na svoji spletni facebook strani danes objavila povezavo do peticije, s katero nasprotuje odločitvi, ki jo je sprejel minister za šolstvo Žiga Turk. Tej šoli namreč z naslednjim šolskim letom ukinja en oddelek, kar pomeni, da bistveno zmanjšuje število vpisnih mest.

Pri tem na novomeški gimnaziji z začudenjem ugotavljajo, da zasebne šole z ukrepom niso prizadete. Eni izmed njih se celo povečuje število oddelkov. Obema škofijskima gimnazijama (Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška in Škofijska gimnazija Vipava) se ohranja enako število oddelkov, pravijo na Gimnaziji.

Peticija je v le nekaj urah od objave zbrala skoraj 500 podpisov.

„Nepričakovano smo prejeli dopis pristojnega ministrstva za šolstvo, da z naslednjim šolskim letom ukinjajo en oddelek v 1. letniku. S to neargumentirano odločitvijo se absolutno ne strinjamo in ji ostro nasprotujemo, saj odločitev ministrstva ruši integriteto najpomembnejši izobraževalni ustanovi na Dolenjskem in hkrati najstarejši v Sloveniji.

Ne moremo razumeti, da se med vsemi gimnazijskimi programi v Novem mestu in regiji zmanjšuje vpis ravno na Gimnaziji Novo mesto, kjer so dijaki izjemno uspešni na tekmovanjih v znanju in na maturi. Letos je bilo na naši šoli 22 zlatih maturantov, medtem ko nobena od gimnazij v naši regiji zlatih maturantov ni imela. Ravno tako so naši dijaki dosegli nadpovprečno število točk na maturi (SLO=20,21 točk, Gimnazija Novo mesto=21,07 točk).

Peticijo si lahko ogledate na tej povezavi.

S pristojnega ministrstva nismo prejeli nobenih analiz in utemeljenih argumentov o vzrokih za manjšanja vpisa.

Poklicni profili, za katere se odločajo naši dijaki, so v Dolenjski regiji izjemno iskani. Bivši dijaki Gimnazije Novo mesto so generatorji razvoja širše Dolenjske regije in Slovenije.

Z ukinitvijo enega oddelka na Gimnaziji Novo mesto v šolskem letu 2008/2009 je bila Dolenjska regija že prikrajšana za vsaj 30 potencialnih intelektualcev, zdaj ji grozi ponovni rez,“ so zapisali na Gimnaziji Novo mesto.

Šola poziva javnost, da s podpisom peticije „podprete zaposlene in dijake pri ohranjanju vloge in pomena Gimnazije Novo mesto za širšo Dolenjsko regijo in Slovenijo.“

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.