MESTNA OBČINA NOVO MESTO ČUVARJU ZAVRNILA VPOGLED V POGODBO Z MOLGO

| 26/09/2012

Župan Muhič in direktor Novak sta si s pogodbo, ki je sedaj nočeta pokazati javnosti, omogočila osebno izobraževalno svetovanje, ki je davkoplačevalce stalo nekaj čez 30.000 evrov. Kaj še skrivata?

Danes je na naslov našega uredništva prišla odločba Mestne občine Novo mesto, pod katero je podpisan direktor občinske uprave Borut Novak, s katero so zavrnili zahtevo Novomeškega Čuvarja za vpogled v pogodbo med Mestno občino Novo mesto in podjetjem Molgo, dr. Lucijo Mulej, s.p. in v račune, ki jih je slednja izdala Mestni občini Novo mesto. O zadevi bo odločila informacijska pooblaščenka.

Kot smo že poročali, sta si Alojzij Muhič in Borut Novak (župan in direktor občine) v času, ko od svojih podanikov (javnih zavodov, kot so vrtci, šole, kulturne in druge ustanove) zahtevata strogo varčevanje in v času, ko se režejo prispevki društvom, klubom, inštitucijam in projektom, ki so odvisni od javnega denarja, na račun davkoplačevalskega denarja privoščila osebno izobraževalno svetovanje za več kot 30.000 evrov. Tega izobraževanja sta bili po podatkih občine občasno deležni tudi nekdanja vodja županovega kabineta Irena Potočar Papež in tajnica župana Danica Šuštaršič.

Mestna občina Novo mesto je zavrnilno odločbo izdala za to, ker „so informacije v odgovorih na vprašanja novinarja celovite in resnične in ker je bila v odgovorih povzeta celotna vsebina tega dokumenta je bilo odločeno, da so kopije računov in pogodbe brezpredmetne,“ piše v zavrnilni odločbi Mestne občine Novo mesto.

Tudi laičnemu poznavalcu medijske zakonodaje je jasno, da je tovrstna zavrnilna odločba neutemeljena. Ne le vsak novinar, tudi vsak občan lahko od vseh javnih ustanov zahteva kateri koli dokument, ki ga poseduje organ. Ustanova mora dokument pokazati, razen v primeru, ko je dokument označen z oznako tajnosti (in v nekaterih drugih izjemnih primerih, npr. varstvosebnih podatkov, davčne tajnosti ipd.). Razlog za zavrnitev nikakor ne more biti presoja nekega organa, da so v svojih odgovorih že vse povedali.

Kakor koli že, pričakovati je, da bo informacijska pooblaščenka v kratkem naložila Mestni občini Novo mesto, da Čuvarju pokaže vso zahtevano dokumentacijo. Razen seveda, če se bomo medtem vrnili v čas Kraljevine Jugoslavije.

KAKO BO POTEKAL POSTOPEK
Novomeški Čuvar se mora, v kolikor želi pridobiti zahtevane dokumente na odločbo pritožiti na Mestno občino Novo mesto. Mestna občina Novo mesto mora v petnajstih dneh bodisi omogočiti dostop do dokumenta ali pa zadevo predati v presojanje informacijski pooblaščenki. Slednja ima dva meseca časa, da o zadevi dokončno odloči.
TUDI OBČANI LAHKO ZAHTEVAJO VPOGLED V POGODBO
Ne le novinarji, tudi vsak občan lahko zahteva od občine vpogled v kateri koli dokument, ki ima status informacije javnega značaja. To pa so pravzaprav vsi dokumenti (razen izjem, ki jih določa zakon). Pri tem občani ne rabijo navajati nikakršnega razloga, zakaj želijo pridobiti vpogled. Še več, občina sploh ne sme zahtevati od prosilca, da pojasnjuje, kakšen je namen njegovega vpogleda.

 

 

Oznake:

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, VEČ ZGODB, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.