MARIBOR SE NE DA: V PETEK, 14. BO NA UDARU OBČINSKI SVET – PRVI PRIMER LJUDSKE SKUPŠČINE?

| 10/12/2012

“Boj nadaljujemo. Naše zahteve so, da se mora razpustiti mestni svet, ker smo mu Mariborčani odrekli legitimnost. Na naši anketi se je 99,5% odločilo, da se mora mestni svet razpustiti,” so na naše vprašanje odgovorili zaenkrat še vedno anonimni upravljalci spletne skupnosti Franc Kangler. Novi protesti bodo potekali v petek, 14. decembra ob 16.30 na Trgu svobode, pravijo.

Ali menite, da boste, sedaj ko ste “monarha” odstranili, še lahko mobilizirali ljudi k protestom? Ali med Mariborčani opažate manj interesa za nadaljevanje?

Seveda, saj se ljudje zavedajo, da je premalo, če se odstrani glava hobotnice in da je nujno potrebno odstraniti še lovke. Interesa za nadaljevanje med Mariborčani je še več.

Ali boste res ponudili alternativo za prihodnje vodenje Maribora? Kako boste prišli do imen?

Ne vemo, če bomo prav mi ponudili alternativo za vodenje Maribora, ampak veliko ljudje to pričakuje od nas, zato pravkar poteka glasovanje za 10 predstavnikov naše skupine. Njihova naloga bo med drugim izoblikovati predloge, kako naprej in jih potem ponuditi celotni skupini v glasovanje. Če se bomo odločili ponuditi alternative, bo o tem vsekakor z glasovanjem odločala naša fb skupnost.

Gre torej za neposredno demokracijo?

Neko rešitev je bilo treba najti in da je demokratična, čeprav se jih nekaj pritožuje nad postopkom, ampak za vse so enaka pravila. Vsak lahko predlaga in vsak lahko glasuje. To je šele začetek, ker potem imamo namen področju neposredne demokracije dati posebno težo. Zaenkrat se poslužujemo tega, kar imamo – fb, v prihodnje pa bi lahko glasovanje še bolj približali Mariborčanom.

Morda še to: Kaj menite o pozivih k poenotenju vseslovenskih ciljev? Ali se boste temu pridružili in zakaj (ne)?

Teh pozivov ne poznamo, bi pa ponovno poudarili, da je naš boj usmerjen proti skorumpiranemu županu in njegovim podrepnikom v Mariboru. Podpiramo tudi druge proteste izven Maribora, ker protest je legitimna in ustavna pravica ljudi. Pri tem pa upamo, da se protesti ne izrodijo v nasilje.

LJUDSKA SKUPŠČINA PO MARIBORSKO

“Po uspešno izvedenih prvih treh Mariborskih vstajah, ki so rezultirale v odstopu Franceja, nas mnogi sprašujete, ali nameravamo našemu gibanju dati vsebino,” so na svoji spletni strani zapisali iniciatorji mariborske vstaje.

 

“Zavedamo se, da je nastopil čas, ko moramo našim zahtevam podati tudi programske rešitve in izbrati skupino ljudi, ki bo naše programske zahteve lahko predstavljala navzven, to pomeni občinskim in državnim institucijam.”

“Začeli bomo z 10 predstavniki iz naslednjih področij, ki se delijo na: gospodarstvo, socialo, pravo, neposredno odločanje, medije in obveščanje s po enim predstavnikom ter 5 predstavnikov po splošnem izboru na osnovi glasovanja članov naše facebook skupine.”

“Skupina bo delovala samostojno in izdelovala ter izvajala program in druge naloge, o katerih bo glasovala naša facebook skupina.”

“Tudi mi nimamo radi formalnosti, vendar se zavedamo, da je to edini način, s katerim lahko izoblikujemo naša skupna stališča in odgovore, katere nam trenutna občinska oblast ne more dati.”

 

PRAVILA IZBORA, OJBAVLJENA NA SPLETNI STRANI MARIBORSKIH UPORNIKOV

1.) Vsak član naše facebook skupine lahko predlaga po enega kandidata za vsako izmed šestih področij. Predloge se pošlje do sobote, 8. 12. 2012 ob 12:00 na email naslov gotof.sn@gmail.com. Podrobnosti glede pošiljanja predlogov so objavljena spodaj.

2.) Časovni rok za upoštevanje prispelih predlogov je 8. 12. 2012 ob 12:00.

3.) Nihče ne more predlagati samega sebe.

4.) Predlagani kandidati se morajo s kandidaturo strinjati. Za vsakega predlaganega kandidata se upošteva, da bo predlagatelj sam poskrbel, da se s kandidaturo tudi strinja.

5.) Predlagatelj mora za vsako kandidaturo navesti vsebinski razlog, zakaj je kandidat primeren za izvolitev na določenem področju. Brez tehtnega vsebinskega razloga se kandidatura ne bo upoštevala.

6.) Za področja od 1 do 5 bo na glasovanje uvrščenih do 5 vsebinsko najbolj primernih kandidatov po izboru adminov, pri vsakem področju pa bo izglasovan po 1 kandidat, skupno torej 5 ljudi.

7.) Pri splošnem področju (6) pa bo na glasovanje uvrščenih 10 kandidatov (več facebook tehnično ne omogoča), pri čemer se bo glasovalo o tistih predlogih kandidatov, ki bodo pri kandidaturi prejeli največ podpore s strani različnih oseb. Izmed 10 kandidatov bo izglasovanih 5 članov skupine, ki bodo prejeli največ glasov.

8.) Skupina bo na koncu štela 10 predstavnikov po naslednjem ključu: gospodarstvo (1) + sociala (1) + pravo (1) + neposredno odločanje (1) + mediji in obveščanje (1) + splošno (5).

 

 

 

Oznake:

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, UPOR 2012

Komentiranje je zaključeno.