LOKALNE VOLITVE 2014 (8): VOLILNA PRAVICA ZA TUJCE

| 01/05/2014

lokalne-volitve-2014-volilna-pravica-tujciVolilno pravico, se pravi pravico voliti in biti voljen, imajo vsi državljani, ki imajo stalno prebivališče v neki občini. To pomeni, da nekdo, ki nima stalnega prebivališča v neki občini, ne sme kandidirati na volitvah v tej občini niti ne sme v tej občini voliti. Za razliko od državnih volitev pa se aktivna volilna pravica razširja tudi na tujce s stalnim prebivališčem v občini. Se pravi, tujci, ki imajo stalno prebivališče v neki občini, lahko v tej občini oddajo svoj glas na lokalnih volitvah.

Še več, tujci, ki so hkrati državljani EU, imajo tudi pasivno volilno pravico. Se pravi lahko nastopajo kot kandidati na volitvah za občinski svet. Na zadnjih volitvah v občinski svet Mestne občine Novo mesto je bil tako denimo izvoljen češki državljan s stalnim prebivališčem v Novem mestu Jiri Volt.

Še vedno pa tujci, pa naj bodo državljani EU ali ne, ne smejo kandidirati na volitvah za župana.

Preberite tudi:

Kdaj bodo volitve?

Splošne značilnosti volilnega sistema

Volilni sistem za županske volitve

Volilni sistem za volitve v občinske svete

Določanje list kandidatov in pogoji za vložitev kandidatnih list

Preferenčni glas

Enakomerna zastopanost spolov oz. “ženske kvote”

Če v člankih opazite kakršno koli napako ali če imate glede lokalnih volitev kakršno koli vprašanje, nas kontaktirajte prek spodnjega foruma ali na naslov uredništva: urednistvo(afna)cuvar.si.

Oznake:

Rubrika: LOKALNE VOLITVE 2014

Komentiranje je zaključeno.