LOKALNE VOLITVE 2014 (3): VOLILNI SISTEM ZA ŽUPANSKE VOLITVE

| 29/04/2014

lokalne-volitve-2014-3Volitve za župana potekajo po večinskem sistemu. V Sloveniji se uporablja dvokrožni sistem z absolutno večino. To pomeni, da mora kandidat prejeti več kot petdeset odstotkov glasov vseh, ki pridejo na volišča. Če noben kandidat v prvem krogu volitev ne dobi absolutne večine, se izvede drugi krog volitev, v katerem se pomerita dva najbolje uvrščena kandidata iz prvega kroga.

Za primer lahko vzamemo Mestno občino Novo mesto izpred štirih let. Nastopilo je pet kandidatov. A. Muhič je prejel 33,28 % glasov. Bojan Kekec je prejel 23,35 % glasov. Gregor Macedoni je prejel 21,08 % glasov. Milena Kramar Zupan je prejela 18,92 % glasov. Igor Perhaj pa je prejel 3,37 % glasov.

To je pomenilo, da je za izvolitev potreben drugi krog. V drugi krog sta se uvrstila prvouvrščena Muhič in Kekec. Zmagal je Muhič, ki je v drugem krogu prejel 56,03 odstotka glasov.

Preberite tudi:

Kdaj bodo volitve?

Splošne značilnosti volilnega sistema

Volilni sistem za volitve v občinske svete

Določanje list kandidatov in pogoji za vložitev kandidatnih list

Preferenčni glas

Enakomerna zastopanost spolov oz. “ženske kvote”

Volilna pravica za tujce

Če v člankih opazite kakršno koli napako ali če imate glede lokalnih volitev kakršno koli vprašanje, nas kontaktirajte prek spodnjega foruma ali na naslov uredništva: urednistvo(afna)cuvar.si.

 

Oznake:

Rubrika: LOKALNE VOLITVE 2014

Komentiranje je zaključeno.