LOKALNE VOLITVE 2014 (1): KDAJ BODO VOLITVE

| 29/04/2014

lokalne-volitve-2014Najverjetnejši datum letošnjih lokalnih volitev je 5. oktober, verjetni pa sta tudi obe zadnji nedelji v septembru (se pravi 21. in 28. september). Vendar tudi to ni povsem gotovo. Možnih datumov je še več. Zakon o lokalnih volitvah namreč določa, da se volitve opravijo najprej dva meseca in najkasneje zadnjo nedeljo pred potekom štirih let od prejšnjih rednih lokalnih volitev. Končno odločitev o tem bo sprejel predsednik državnega zbora.

Ker so bile zadnje volitve 10. oktobra 2010, to pomeni, da bo moral Janko Veber izbrati nedeljo med 10. avgustom in 5. oktobrom 2014. Te možnosti so sicer bistveno zožene z zadnjo odločitvijo ustavnega sodišče glede datuma referenduma o arhivih. Kot je znano, je US prepovedalo izvedbo referenduma med majskimi šolskimi počitnicami, kar pomeni, da tudi volitve med poletnimi počitnicami ne pridejo v poštev.

Ker tudi ni primerno, da bi se dobršen del kampanje izvršil med poletnimi počitnicami, bo predsednik Janko Veber najverjetneje izbral zadnje možne nedelje. Se pravi, da bodo lokalne volitve po vsej verjetnosti potekale bodisi 5. oktobra ali pa morda 28. ali celo 21. septembra.

Preberite tudi:

Splošne značilnosti volilnega sistema

Volilni sistem za županske volitve

Volilni sistem za volitve v občinske svete

Določanje list kandidatov in pogoji za vložitev kandidatnih list

Preferenčni glas

Enakomerna zastopanost spolov oz. “ženske kvote”

Volilna pravica za tujce

Dodaten zaplet letos pomeni tudi to, da se bo morda iskal skupni datum s predčasnimi državnozborskimi volitvami.

Prvi mož slovenskega parlamenta bo moral svojo odločitev sprejeti enkrat julija ali najkasneje v začetku avgusta. Od objave odloka do samih volitev mora namreč preteči najmanj 60 in največ 90 dni.

Morda še opomba glede drugega kroga volitev za župana. Potekal bo seveda v tistih občinah, v katerih v prvem krogu noben kandidat ne bo dobil absolutne večine. Datum bo razpisala kar Državna volilna komisija, ki veliko manevrskega prostora nima. Zakon namreč določa, da mora drugi krog volitev potekati najkasneje 21 dni po izvedbi prvega kroga. DVK ponavadi določi datum tako, da se drugi krog izvede bodisi dva bodisi tri tedne po prvem krogu.

Če v člankih opazite kakršno koli napako ali če imate glede lokalnih volitev kakršno koli vprašanje, nas kontaktirajte prek spodnjega foruma ali na naslov uredništva: urednistvo(afna)cuvar.si.

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, LOKALNE VOLITVE 2014

Komentiranje je zaključeno.