KEGLJAČI PRIPRAVLJENI NA KOMPROMIS, DA BI PRIŠLI DO SPORNIH PROSTOROV

| 05/09/2012

Kegljači dokazujejo Mestni občini Novo mesto, da tribune pač niso prostor, kjer bi se kegljači lahko ogrevali, ohlajali, družili z gosti in razvijali svoj šport.

Čeprav je Mestna občina Novo mesto sporočila, da je odločitev glede prodaje dela prostorov v pred kratkim odprtem objektu ob teniških igriščih v Športnem parku Portoval dokončna, se novomeški kegljači s tem ne morejo sprijazniti. Pričakujejo enake pogoje, kot jih imajo tenisači v istem objektu, poleg tega pa so pripravljeni tudi odkupiti prostore od Mestne občine Novo mesto za 70.000 evrov. Občina naj bi sicer po neuradnih informacijah prostore prodajala po 150 000 evrov.

Kegljači prostore, ki jih namerava občina prodati, potrebujejo za razvoj športa. „Pri projektiranju kegljišča ni nihče sodeloval s kegljači. Nepoznavanje kegljanja je pripeljalo do tega, da v objektu ni predviden prostor za ogrevanje. Kegljači se morajo ogrevati 30 minut pred vadbo ali tekmo in se ohlajevati 30 minut po vadbi ali tekmi. Tega se na kegljišču ne da narediti. Edini prostor, ki se ga da uporabiti v ta namen, je prostor, namenjen prodaji,“ pojasnjuje Lojze Fink, predsednik Kegljaškega društva Novo mesto.

Lojze Fink je povedal, da bodo s problematiko še enkrat seznanili tudi Športno zvezo Novo mesto in župana Alojzija Muhiča.

„Ko smo v prejšnjem prispevku omenili, da rabimo klubski prostor in pisarno, smo mislili tudi prostor za ogrevanje. Omenjeni prostor bi kegljači preuredili tako, da bi del bil namenjen ogrevanju – tu bi bile razne fitnes naprave ter drugi pripomočki za začetnike. Del pa bi namenili klubskim prostorom (pisarna, prostor za druženje).“

„Načrtujemo razširitev delovanja šole za kegljanje na osnovne in srednje šole, kjer bi s šolami organizirali športni dan za spoznavanje s tem športom. Tako bi pridobili nove mlade tekmovalce. Predpogoj za delo z mladimi, je ta prostor za ogrevanje, saj bi brez ogrevanja lahko prišlo do poškodb. Noben trener ne bo prevzel vadbo mladih, če za to ni pogojev,“ pojasnjuje Fink, ki dodaja, da namerava Kegljaško društvo kandidirati tudi za izvedbo državnih prvenstev. Brez prostora za ogrevanje in druženje, si to težko predstavljajo.

Fink opozarja tudi na ceno najema kegljišča, ki naj bi bila med „najvišjimi v Sloveniji ali celo najvišja. „Zato bi nam občina lahko dala preko Agencije za šport ta prostor v najem brez najemnine ali z minimalno najemnino. Veliko slovenskih kegljišč imajo v upravljanju kegljači brez najemnine, ali pa imajo bistveno nižjo najemnino kot mi.“

Fink poleg tega opozarja, da je edini uporabnik objekta Teniški klub Portovald. „Oni s svojimi igrišči in klubskimi prostori upravljajo sami. Tudi kegljači smo pripravljeni prevzeti svoj dela objekta v upravljanje. „Kegljači smo Agenciji za šport predlagali, da nam dajo v upravljanje celotno kegljišče pod podobnimi pogoji, kot jih imajo tenisači. S tem se agencija ni strinjala,“ pravi Fink. „Če pa Mestna občina Novo mesto želi po vsej sili sporni prostor prodati, smo pripravljeni ta del odkupiti za 70.000,00 EUR z odlogom plačila enega leta,“ dodaja predsednik novomeških kegljačev.

Oznake: ,

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.