KAJ SO OBLJUBILI IN KAJ URESNIČILI (3. DEL): NOVOMEŠKI SOCIALNI DEMOKRATI

| 16/08/2012

Nadaljujemo s serijo prispevkov o uresničevanju predvolilnih obljub aktualnih novomeških oblastnikov. Po predstavitvi županovega programa (ki so ga že v izhodišču podprli v Zvezi za Dolenjsko, Slovenski ljudski stranki, Slovenski nacionalni stranki in listi Miloša Dularja), nadaljujemo s predstavitvijo obljub, ki so jih podali tisti člani novomeške koalicije, ki so se le-tej pridružili bodisi po prvem bodisi po drugem krogu županskih volitev.

Socialni demokrati so se koaliciji Alojzija Muhiča pridružili 20. oktobra 2010, po tem ko je v prvem krogu presenetljivo izpadla Milena Kramar Zupan, ki je bila sicer skupna kandidatka SD, LDS, DeSUS in Društva Julija.

Ni odveč omeniti, da so bili Socialni demokrati, preden so doživeli volilni poraz, izrazito kritični do svojega sedanjega koalicijskega partnerja. „Mestna občina Novo mesto pod vladavino Alojzija Muhiča nima vizije, ne upravlja dobro z resursi, ki jih ima, skratka, stanje v MO Novo mesto ni dobro,“ je pred volitvami ocenjeval Tomaž Kovačič, predsednik občinskega odbora.

Kakor koli že. 20. oktobra 2010 se je SD pridružil danes vladajoči koaliciji. Kovačič je njihovo odločitev utemeljil s tem, da menijo, da ima obstoječi župan največ pregleda nad občinskimi projekti. “Zaveda se izzivov, ki so pred nami in so navedeni v konkretnih rešitvah. Njegov program je v veliki meri usklajen s programom socialnih demokratov. Prepričani smo, da se je župan iz svojih napak v preteklem mandatu marsikaj naučil, zato vidimo priložnost, da bo v naslednjem mandatu nerealizirane projekte nadaljeval.”

Na tem mestu bomo seveda izpustili obljube, ki so bile podane ob kandidaturi Milene Kramar Zupan. Našteli bomo samo tiste stvari, ki so jih socialni demokrati navedli, ko so vstopili v Muhičevo koalicijo. Poudarili so, da se jim zdijo ključne naslednje točke njihovega programa:

  • oživitev mestnega jedra (izgradnja treh parkirnih hiš, zaprtje trga od Mladinske knjige naprej, ureditev prostora na prostem)
  • Športni park Portoval (izgradnja dveh tribun, olimpijski bazen z welness ponudbo in ponudbo za otroke, zunanji bazen, športno dvorano, večnamenske prostore in atletsko stezo, učno potjo, botaničnim vrtom, trim stezo in urejenim kampom)
  • konsolidiranje javnih zavodov (ki morajo poslovati pozitivno brez občinske pomoči in tržno)
  • izgradnja socialnih stanovanj
  • pomoč malemu gospodarstvu

Po zmagi Muhiča je Tomaž Kovačič sicer še dodal, da bodo poleg omenjenih programskih zahtev od župana Muhiča zahtevali tudi to, da pripravi koalicijsko pogodbo, ki jo bodo podpisali vsi partnerji koalicije.

V nadaljevanju naše serije bomo pri ustreznih virih preverili, ali in v kakšni meri so bile predvolilne obljube novomeških socialnih demokratov uresničene v prvih dveh letih njihovega (so)vladanja. (Na fotografiji: Tomaž Kovačič, 20. oktobra 2010, na novinarski konferenci našteva, kateri so programski cilji, ki jih bodo uresničili v koaliciji z Alojzijem Muhičem, v kolikor bo le-ta izvoljen za župana.)

Oznake: , ,

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.