KAJ SO OBLJUBILI IN KAJ URESNIČILI (2.DEL): ŠPORTNA LISTA

| 23/07/2012

Župan Alojzij Muhič je pred prvim krogom županskih volitev 2010 nastopil kot skupni kandidat Zveze za Dolenjsko, Slovenske ljudske stranke, Slovenske nacionalne stranke in Miloša Dularja. Njihov skupni program smo objavili v prvem članku naše serije.

Pred drugim krogom so se koaliciji pridružili še v Športni listi in Socialnih demokratih, po izvolitvi pa še v Demokratični stranki upokojencev in v Liberalni demokraciji Slovenije. Predstavitve predvolilnih obljub te široke koalicije nadaljujemo s Športno listo.

Športna lista ima v Občinskem svetu Mestne občina Novo mesto enega svetnika, Jiřija Volta. Preden so v Športni listi – s prevaro volivcev, saj so pred tem izrecno trdili, da ne bodo podprli nobenega od kandidatov – pred drugim krogom lokalnih volitev podprli županskega kandidata Alojzija Muhiča, so predstavili svoj predvolilni program. “V boj za sedeže v Občinskem svetu Mestne občine Novo mesto smo se odločili podati tudi športniki in športni delavci, ki si bomo prizadevali za izboljšanje razmer in pogojev za delo v novomeškem športu nasploh, saj ocenjujemo, da se športnim dejavnostim in programom v občini namenja znatno premalo pozornosti in sredstev za njihovo delovanje,” so 16. septembra 2010 ob najavi svoje kandidature poudarili v Športni listi.

“Tako je za področje športa v sprejetem proračunu za leto 2010 namenjenih le 676.900 evrov, kar pomeni le 1,4 % načrtovanih prihodkov. Od tega zneska je bilo za delovanje športnih klubov, društev in organizacij prek razpisov MO Novo mesto razdeljenih le 304.900,00 evrov, kar znaša 0,6 % proračuna, in sicer od športa najmlajših do organizacije športnih prireditev, kar je znatno premalo za nemoteno delovanje športnih dejavnosti v občini. To se posledično odraža v slabih pogojih za delo, vključno z nezadovoljivo športno infrastrukturo, zato si bomo športniki in športni delavci prizadevali za dosledno uresničitev postavljenih ciljev,” so bili takrat zaskrbljeni v Športni listi.

Športna lista je zato pripravila program, ki je imel več glavnih ciljev. Mad drugim so navedli, da bodo zahtevali, da se za financiranja športnih programov in klubskih dejavnosti prek razpisov zagotoviti najmanj 3,5 % proračuna (brez investicij) za delovanje športnih klubov in društev, športno vzgojo otrok in mladine ter rekreacijske in invalidske športne programe.

Njihova naslednja zahteva je bila, da se zagotovi proračunska sredstva za izgradnjo nujne športne infrastrukture in ureditve športnih objektov (vključno s pridobivanjem investicijskih sredstev iz evropskih strukturnih skladov in programov). Njihov cilj je bil, da se realizira ureditveni načrt Športni park Portoval, dokonča servisni objekt za tenis s kegljiščem, prenovi teniška igrišča in uredi namakalni sistem na teh igriščih, zgradi spodnja vzhodna tribuna nogometnega stadiona z garderobami, bazenom in dvorano, obnovi stadion z zamenjavo atletske steze in sanacijo nogometnega igrišča, zgradi balinišče, zgradi večnamenska športna dvorana v Drgančevju po evropskih standardih, dokonča in preuredi velodrom v kolesarsko-atletsko dvorano, zgradi Telovadnico Stopiče, zgradi in uredi rekreacijske površine za občanke in občane ter uredi kolesarske poti v občini.

Športna lista je na lokalnih volitvah leta 2010 dobila 3,64 odstotka glasov in zasedla deveto mesto. Čeprav je bil na njihovi kandidatni listi na prvem mestu postavljen Andrej Kostrevc, je s 77 preferenčnimi glasovi v občinski svet prišel teniški trener Jiři Volt.

Novomeški Čuvar bo od pristojnih na Mestni občini Novo mesto pridobil podatke, katere predvolilne obljube Športne liste so bile uresničene v prvi polovici mandata.

(foto: Park.si)

 

Oznake: ,

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.