BLAŽIČ, MACEDONI: OČITEK O SPORNEM LASTNIŠTVU V SITULI JE ZA LASE PRIVLEČEN

| 04/06/2012

Hostel Situla. Foto: situla.si

Na četrtkovi seji občinskega sveta je župan Alojzij Muhič ostro napadel občinskega svetnika Gregorja Macedonija, češ da je njegovo zavzemanje za študente, ki živijo v Situli, sporno, saj naj bi bil Macedoni tudi lastnik v Zavodu Situla. Poleg tega je napadel tudi samo Situlo, češ da ima neprimeren odnos do gostov. Na očitke sta že odgovorila direktor Zavoda Situle Luka Blažič in občinski svetnik Macedoni.

Kot pojasnjujeta, je Zavod Situla ustanovljen po zakonu o zavodih in kot tak nima lastniških deležev ali lastnikov, ima samo ustanovitelje, ki pa iz naslova ustanoviteljstva nimajo finančnih koristi – ne morejo zahtevati izplačilo dobička oz. presežka prihodkov nad odhodki ali plačilo ob morebitni prodaji nepremičnine.

„Ustanovitelja zavoda Situla sta izključno Društvo novomeških študentov in Društvo za razvoj Novega mesta Situla (Društvo Situla). Vse ostale navedbe ne držijo in jih lahko kdorkoli preveri na sodnem registru v Novem mestu. Obe entiteti sta ustanovljeni po zakonu o društvih, torej prav tako nimata lastnikov, ampak izključno člane. Po zakonu o društvih je vsaka delitev premoženja društva na člane društva nična,“ podrobnosti pojasnjuje Luka Blažič.

Dodaja, da so člani Društva Situla vsi bivši predsedniki Društva novomeških študentov, ki so bili na funkciji dlje kot 366 dni (Gregor Macedoni, Marko Zajc, Marko Dvornik, Mitja Ličen, Tadej Kapš, Klemen Mihalič in Luka Blažič). Društvo Situla ima v zavodu Situla posvetovalno vlogo. Ne more prejemati sredstev iz zavoda Situla niti nima večine v nadzornih organih zavoda.

„Izključna naloga Društva Situla v Zavodu Situla je v tem, da mora društvo dati soglasje, v kolikor bi kdor koli želel prodati nepremičnino (sam objekt, kjer je hostel Situla).“ S tem so v DNŠ-ju želeli preprečiti, da bi prišlo do kakršnih koli zlorab, ki so se že dogajale v nekaterih študentskih društvih po Sloveniji. „Tudi če bi prišlo do prodaje, bi celotno premoženje zavoda pripadlo izključno Društvu novomeških študentov,“ trdi Blažič.

Dodaja, da v času obstoja Zavoda Situla nihče od ustanoviteljev ali fizičnih oseb ni prejel nobenih sredstev iz naslova ustanoviteljstva. Prav tako nihče od omenjenih bivših predsednikov ni prejel sredstev iz naslova ustanoviteljstva.

Luka Blažič je tudi pojasnil svoje videnje županovega napada na domnevno neprimeren odnos hostla Situle do gostov. „V času Tedna cvička je Mestna občina Novo mesto za protokolarne goste iz Poljske rezervirala apartma v hostlu Situla. Po prihodu gostov in prevajalca gospoda Edvina Palke smo skupaj ugotovili, da nivo hostla žal ne zadostuje potrebam visokih gostov iz Poljske. Zato smo jim v uredili nočitev v Hotelu Krka. Potrebno se je namreč zavedati, da Situla razpolaga z nizkocenovnimi prenočišči in v apartmaju ne nudimo klimatske naprave, televizije in telefona, prav tako je oprema apartmajev in sob „špartanska“. Po današnjem (petkovem, op. p.) pogovoru z vodjo kabineta župana Ireno Potočar Papež in prevajalcem Edvardom Palka (gospod župan bo za pogovor dosegljiv šele naslednji teden) na temo negativne izjave župana smo skupaj s sogovornikoma prišli do zaključka, da je Situla svoje delo do poljskih gostov in ostalih namestitev v domeni Mestne občine Novo mesto opravila korektno, in da je do župana žal prispela popačena informacija o razlogih za premestitev. V Zavodu Situla verjamemo, da je župan deloval v dobri veri, in da do komunikacijskega šuma ni prišlo namenoma.“ Luka Blažič napoveduje, da bo daljši komentar na temo županove izjave lahko podal po pogovoru z županom, predvidoma v sredini naslednjega tedna.

Oznake: , , ,

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.