EVROPSKO PRVENSTVO V KOŠARKI IN NOVO MESTO: VLOŽILI NAJVEČ, DOBILI NIČESAR (GOSTUJOČE PERO)

| 22/08/2013

Sportna_dvorana_portovalLe še dober teden nas loči od enega največjih športnih dogodkov organiziranih v samostojni Sloveniji – Evropskega prvenstva v košarki za moške (EPK).

Dnevno smo priča pripravljalnim tekmam slovenske reprezentance na prizoriščih, kjer se bodo v kratkem merile številne reprezentance za napredovanje iz posameznih skupin. Celje, Koper, Jesenice in Ljubljana so izbrana mesta, ki so si zagotovila obisk številnih navijačev iz vse Evrope.

Žal med njimi ni Novega mesta, kateremu bi med vsemi naštetimi to mesto poleg Ljubljane najbolj pripadalo. Novo mesto z več kot 60-letno košarkarsko tradicijo, z večkratnimi zaporednimi državnimi prvaki KK Krka, ki so Ljubljani prevzeli primat v enem izmed najpopularnejših športov v Evropi in tudi v svetu, se torej ne bo veselilo obiska pisane druščine športnikov in obiskovalcev iz cele Evrope.

Novo mesto je takoj po dodelitvi prvenstva Sloveniji decembra 2010 sprejelo odločitev, da bo organizator ene od skupin prvega dela EPK 2013, seveda pa je bilo to pogojeno z izgradnjo nove večnamenske športne dvorane, ki jo mesto tako ali tako nujno potrebuje. Župan je pri tej odločitvi dobil tudi večinsko podporo članov občinskega sveta in tudi širše novomeške javnosti. V letu 2011 je Mestna občina Novo mesto začela aktivnosti v zvezi z izgradnjo. Natančneje rečeno, te aktivnosti so vodili župan in nekaj njegovih najožjih sodelavcev, po mojem mnenju pa se bi moral vodilni Košarkarski klub Krka vključiti z bolj aktivno vlogo.

A se je že v začetku zalomilo. Pojavilo se je kar nekaj lokacij, ki bi bile primerne, več zainteresiranih je vleklo vsak na svojo stran. Tudi, ko je bil Portoval izbran kot najbolj primerna lokacija ter nato izpeljan natečaj za izbor najugodnejše variantne rešitve, je komisija, ki jo je imenoval župan, izbrala najdražjo in najmanj ugodno varianto. Medtem je župan z organizatorji prvenstva podpisal Pogodbo o sofinanciranju EuroBasketa 2013 v višini 600.000 EUR (brez DDV), Mestna občina pa je tudi plačala prvi obrok v višini 150.000 EUR, kljub zatrjevanju župana na sejah občinskega sveta, da ni še ničesar podpisal ali da bi bilo karkoli plačano (že znana zgodba iz Pogodbe o najemu prostorov za RIC). Mestna občina je v letu 2013 sicer pismeno zahtevala vračilo dela že plačanega obroka v višini 96.000 EUR nazaj, preostalih 54.000 EUR pa naj bi prejemnik obdržal za stroške. S tem bi bil najbrž plačan strošek obiska predstavnikov novomeške občine Evropskega prvenstva leta 2009 v Litvi, kamor so odpotovali na strokovni ogled kako naj bi sodobna dvorana izgledala. Glede na zaplete med KZS in Mestno občino Ljubljana ter ostalih mest – prirediteljic v zvezi s kotizacijo, katerim smo priča zadnje tedne, pa se močno bojim, da bo Mestna občina Novo mesto morala plačati vseh 600.000 EUR (pogodba je pogodba !).

Po izbrani rešitvi dvorane podjetja Sadar Vuga d.o.o. sta sledila dva neuspešna razpisa za pridobitev zasebnega partnerja za izvajanje investicije. Oba sta bila seveda neuspešna, kar je bilo lahko pričakovati, ob znanem dejstvu, da še noben podoben razpis v novomeški občini ni bil uspešen. Čas pa je tekel in tekel, tako da je pristojnim prišlo še kako prav, da v roku (do 30.06.2012) niso uspeli pridobiti gradbenega dovoljenja. Za to so bila seveda kriva razna Ministrstva (za okolje in prostor, za infrastrukturo in prostor…), ki so vedno znova in znova zahtevala dopolnitev vloge za izdajo gradbenega dovoljenja. Kot da tega na Mestni občini ne bi še nikoli pridobivali in ne bi vedeli, kaj morajo priložiti. Posledica vseh dogajanj je bila, da je Mestna občina Novo mesto odstopila od soorganizacije EPK 2013.

Vse aktivnost okoli izgradnje nove večnamenske športne dvorane v Novem mestu pa so zahtevale ogromna finančna sredstva. Prav je, da javnost ve, da nas je poleg že omenjenih 600.000 EUR, vse to stalo natančno 2,229.228,53 EUR (nakup zemljišč, stroški natečaja, projekti Sadar Vuga d.o.o., investitorski stroški itd.). Če poleg prištejemo še znesek DDV, pridemo do številke neverjetnih 3,4 milijona EUR. Tako lahko ugotovimo, da je Mestna občina Novo mesto za EPK 2013 porabila največ od vseh mest prirediteljic, ostala brez prvenstva in brez nove dvorane. Za vloženi denar bi v Novem mestu lahko imeli vsaj navijaško središče – cono v času prvenstva, a očitno tudi to pripada samo mestom, kjer vodilni na občini vedo, kaj delajo.

Župan in občinska uprava sicer še vedno zatrjujejo, da se bo dvorana kljub odpovedi EPK 2013 v Novem mestu gradila. V ta namen je v občinskem proračunu letos rezervirano dodatnih 2,246.000 EUR. Danes mineva več kot leto dni od pridobitve gradbenega dovoljenja, narejenega pa ni ničesar, dovoljenja pa tudi nimajo neomejene veljavnosti. Ali bo kdo kdaj prevzel odgovornost za tako razsipnost občinskega denarja ?? Župana in večino občinskih svetnikov zbranih v koalicijo to ne zanima, karavana se pelje dalje!!

Za pisanje sem se odločil, ker menim, da je prav, da širša javnost izve, kako se troši denar občanov. Moje pripombe svetnika iz opozicijske stranke, na sejah Občinskega sveta posmehljivo preslišijo. Češ, kaj nam pa more!

A takih cvetk kot ja ta z EPK 2013 in novo športno dvorano, je v delovanju Mestne občine še kar nekaj, a o tem morda kdaj drugič, v bližnji prihodnosti.

(PRIPIS! Vsaka podobnost s projektom EPK 2012(Evropska prestolnica kulture 2012) je zgolj slučajna. Za ta projekt je MO NM porabila »le« 755.601 EUR, pa v letu dni po projektu kor občan Novega mesta ne vidim in ne občutim nobene tako opevane dodane vrednost na kulturno dogajanje v Novem mestu.)

FRANCI BEG

Franci Beg je opozicijski občinski svetnik Mestne občine Novo mesto (Zares)

 

Rubrika: Komentar

Komentiranje je zaključeno.