ELEKTRIČNE ČRPALKE: KDAJ JIH BO DOBILO TUDI NOVO MESTO?

| 07/06/2012

Novo mesto za razliko od številnih, tudi manjših občin še nima polnilne postaje za električna vozila, imenovane tudi električne črpalke. Elektro Ljubljana vodi slovenski projekt, s katerim želijo pokriti našo državo z dovolj velikim številom električnih črpalk. V mrežo postaj bi radi vključili tudi Novo mesto. Postaja za električna vozila bi stala na parkirišču na Novem trgu. Žal občina zaenkrat še ni pristopila k sofinanciranju projekta.

Mitja Brudar, direktor novomeške enote Elektra Ljubljana, je povedal, da je bilo začetno sodelovanje z občino dobro, saj so se hitro uskladili glede tehničnih podrobnosti in lokacije. Zaustavilo se je pri podpisu pogodbe, v kateri bi se občina zavezala k sofinanciranju.

Opozocijski svetnik Bojan Kekec (SDS) je aprila letos postavil svetniško vprašanje, saj naj bi projekt zaradi občinske pasivnosti stal na mestu že več kot tri mesece, čeprav je znesek, ki bi ga morala prispevati občina, relativno zanemarljiv (šlo naj bi za 5000 evrov). Na zadnji seji občinskega sveta je občinska uprava v odgovoru zapisala, da je občina v sodelovanju z Elektrom Ljubljana izvedla vse, kar je potrebno za ureditev lokacije in postavitev polnilne postaje. „Dogovor o sodelovanju pri demonstracijskem projektu postavitve polnilne postaje za električna vozila je bil praktično tik pred podpisom, vendar ta zaradi pomanjkanja sredstev za izvedbo ni bil sklenjen. Po sprostitvi sredstev za izvedbo se predvideva sklenitev sporazuma in postavitev polnilne postaje na za to predvideno mesto na Novem trgu,“ so povedali na mestni občini pred tednom dni.

Postavljanje električnih črpalk sicer poteka po vsej Sloveniji. Najbolj aktivni so v Ljubljani. Po poročanju revije slovenskega elektrogospodarstva Naš Stik je v Ljubljani in njeni širši okolici postavljenih že dvanajst električnih postaj.

Ali se je v tem času tudi na novomeški občini kaj spremenilo, bomo izvedeli v kratkem. (Na fotografiji: Električne črpalke v Ljubljani, vir fotografije: Naš Stik)

Oznake: , ,

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.