TOČKA: DOLENJSKI MUZEJ, STALNA ETNOLOŠKA RAZSTAVA

| 18/08/2012
Stalna etnološka razstava, ki prikazuje ljudsko umetnost, obrtno dejavnost, medičarstvo, svečarstvo, mlinarstvo, vinogradništvo in vsebuje druge etnološke zanimovosti. (Zaradi prenove je razstava do 30. junija zaprta za obiskovalce.)

Svojo prvo stalno etnološko razstavo je kustodiat pripravil leta 1986. Do tedaj je zbirka obstajala le v deponirani obliki. Stalna razstava stoji z nekaj dopolnitvami še danes v delu pritličja in celotnem prvem nadstropju Ropasove hiše, Mej vrti 2 in seveda po dvajsetih letih že kliče po temeljiti vsebinski in oblikovni prenovi.

V prvem nadstropju je na ogled ljudska likovna umetnost s številnimi slikami na steklu, lesenimi ljudskimi plastikami in poslikanim pohištvom. Letni delovni krog kmečkih opravil je nakazan s skupinami orodij in naprav, ki simbolizirajo delo na kmetiji skozi vse leto. Delovnemu krogu sledi cikel koledarskih šeg s poudarkom na praznikih od pusta do velike noči ter od božiča do treh kraljev. Posebej je predstavljena tudi konjereja. Obrtno dejavnost na Dolenjskem prikazujeta dve obrti: medičarstvo in svečarstvo ter lončarstvo. V medičarski in svečarski delavnici sta predstavljena dva osnovna načina izdelave sveč ter drobno medičarsko in svečarsko orodje ter nekaj izvirnega pohištva iz novomeške Murnove lectarske delavnice. Posebna dragocenost te delavnice so številni leseni rezljani modeli za lect iz 19. stoletja, nekateri izvirajo celo iz 18. stoletja. Lončarsko obrt predstavlja izsek iz Kržanove šentjernejske lončarske delavnice z lončarskim kolesom na nožni pogon in lončarski izdelki s Šentjernejskega polja z nekaj lepimi primerki iz druge polovice 19. stoletja. V zadnji sobi se prikaz gospodarskih dejavnosti zaključuje s sejmi in trgi, kjer so se obrtni izdelki in kmetijski pridelki tudi prodajali. Razstavljene so tudi stare mere, ki so bile v uporabi do leta 1876 in nove mere desetiškega sistema. Posebej naj omenimo mernik iz leta 1854 in meter na cole ter merilno verigo na klaftre za merjenje zemljišča.

Od leta 1999 je v pritličju na ogled tudi mlinarstvo in vinogradništvo. Na ogled je mlinarska oprema z enim parom kamnov ter drobno mlinarsko orodje in naprave. Vinogradništvo pa zastopajo predmeti za kletarjenje in obdelavo vinograda ter prednji del hrama z ohranjeno leseno ključavnico. (Besedilo in fotografije: Dolenjski muzej)

DOLENJSKI MUZEJ, Muzejska ulica 7, Novo mesto

ZARADI PRENOVE JE RAZSTAVA DO 30. NOVEMBRA 2012 ZAPRTA!

INFO:

Dolenjski muzej Novo mesto, Muzejska ulica 7, 8000 Novo mesto

tel.:+386 (0) 7 373 11 30

faks: +386 (0) 7 373 1112

spletna stran: www.dolmuzej.com

e-pošta: dolenjski.muzej@guest.arnes.si

LOKACIJA:

 

Oznake: , ,

Rubrika: Drugi, Točka

Komentiranje je zaključeno.